Ananas beschermt darmen tegen kanker

OEDGEZOND.INFO

En dit is vooral voor jonge mensen van belang— Darmkanker is een groot probleem: jaarlijks sterven hier zo’n 5000 mensen aan, en komen er 11.000 darmkankerpatiënten bij. Colonoscopie spoort niet alle gevallen van darmkanker op en jaarlijks beschadigt dit onderzoek de darmen bij 5% van de onderzochte mensen. De snelst groeiende groep patiënten zijn de jonge mensen. Belangrijk dus om door middel van gezonde voeding de darmen gezond te houden.

Naar verwachting zal er in de komende 15 jaar een toename van 90% zijn van darmkanker onder jonge mensen tussen de 20-34 jaar

Naar verwachting zal het aantal gevallen van darmkanker onder jongeren de komende 15 jaar explosief stijgen. Junkfood, fris- en energydrank zijn hier debet aan.

Wat is een grotere factor: pech of leefstijl

Volgens onderzoekers van John Hopkins University School of Medicine (2015) is kanker veelal een kwestie van biologische pech en zou slechts een derde deel van alle gevallen te wijten zijn aan verkeerde leefstijlkeuzes. Volgens andere onderzoeken speelt leefstijl een veel grotere rol in het ontstaan van kanker.

Door middel van gezonde voeding (vezels !) kun je de darmen gezond houden. Zoals ananas (en ook ananassap).

De aanwezigheid van bromelaïne blijkt volgens 2 recente studies krachtig tegen darmkanker te zijn.

  • In de eerste studie stopte bromelaïne de deling van kankercellen en leidde tot hun dood, door middel van apoptosis. Zowel het eten van ananas als het nemen van een bromelaïne supplement zouden effectief zijn.
  • In de 2e studie werd onderzocht of bromelaíne kankercellen kan doden en vier menselijke gastro-intestinale cellijnen. Ontdekt werd dat de stof cytotoxisch was voor een aantal menselijke gastrische en darm kankercellen. Bromelaïne beperkte ook de overlevingskans van kankerecllen door de routes naar oncoproteïnen af te sluiten.

Andere onderzoeken laten zien dat bromelaïne effectief kankertumoren doet slinken

Het heeft het vermogen fibrine op te lossen (een op proteïnen gebaseerde laag die tumoren beschermt) en zo tumoren te elimineren.

Bromelaïne heeft de capaciteit om andere routes die naar maligniteit leiden direct te moduleren en dit is met name het geval bij hemostatica-, spijsverterings-, ontstekings-, en immuunsysteem.

De stof bleek effectief te zijn bij huidkanker, tijdens een onderzoek op muizen (Indian Institute of Toxicology Research). Tumoren slonken met 65%. Het onderzoeksteam concludeerde dat bromelaïne het DNA beschermt.

Referenties
https://clinicaltrials.gov/show/NCT01239082
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10365903
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23620673
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23620673