Cholesterol mythe delft onderspit: richtlijn wordt geschrapt

‘Het advies is nog vaak dat we cholesterol verhogende voeding moeten vermijden. Amerika schrapt dit nu uit de nationale voedingsrichtlijnen, omdat onderzoeken steeds meer uitwijzen dat cholesterol niet slecht voor hart- en bloedvaten is. Cholesterol is zelfs onmisbaar.

Richtlijn tegen cholesterol delft onderspit

Het advies dat al decennia gegeven wordt (eet geen cholesterol verhogende voeding) zal waarschijnlijk niet meer opgenomen worden in de ‘Dietary Guidelines’  van het land. Elke 5 jaar worden deze richtlijnen aangepast.

Volgens sommige experts werd het hoog tijd dat de richtlijn betreffende cholesterol het onderspit delft tegen nieuw onderzoek. Dit nieuwe onderzoek ondermijnt de rol die ‘goed’ cholesterol (HDL) speelt. Het committee van de Dietary Guidelines wil niet langer dat mensen eieren en andere cholesterolrijke voeding vermijden.

“Richtlijn is al decennia lang fout”

Een van Amerika’s top cardiologen, dr. Steven Nissen, zette de eerste stap.

Nissen:

“Het is de juiste beslissing. We zitten fout met de cholesterol-richtlijn. Die is al decennia lang fout.”

Volgens Nissen blijkt uit recent onderzoek dat voeding slechts 20% van het cholesterolgehalte in het bloed bepaalt. De rest wordt bepaald door genen. Toch wordt er door diëtisten en cardiologen volgehouden dat cholesterolrijke voeding een directe en belangrijke rol spelen bij het cholesterolgehalte. Zij wensen dat de richtlijnen behouden blijven. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad hanteren soortgelijke richtlijnen.

Veel LDL cholesterol (‘slecht’ cholesterol) in het bloed is lang gelinkt aan aderverkalking. De slechte rol van LDL bij het cholesterol in het bloed is helemaal niet zo duidelijk. Cholesterolinname zou volgens richtlijnen beperkt moeten worden tot 300 mg per dag (dat staat ongeveer gelijk aan 1 ei).

De meeste mensen met ongezonde cholesterolspiegels hebben dit dankzij genen, zeggen experts nu. Bij slechts 1 op de 5 is voeding de oorzaak.

Voedingskundige Connie Diekman (Washington University):

“Ik heb vertel mijn cliënten altijd dat het type vet van grotere invloed is op het cholesterol dan cholesterolrijke voeding. Dit houdt in dat wanneer mensen meer eieren, garnalen en dergelijke gaan eten onder de nieuwe richtlijnen, dat ze nog steeds voeding dat rijk is aan verzadigde vetten moeten vermijden. Hieronder vallen ook boter en kaas”

‘Boter en kaas vermijden’

Boter en kaas vermijden? Zo wordt het een opgehelderd (cholesterol) en tegelijkertijd wordt het andere onjuiste advies in stand gehouden. Boter en kaas horen thuis in een gezond dieet. Er is geen reden om ze te vermijden, wanneer je zorgt dat verzadigd vet niet meer dan 7% van je totale voedselinname in beslag neemt.

Prof. dr. Hartenbach (van het boek ‘de Cholesterol Leugen’) strijdt al jaren tegen de (verouderde) mening van zijn vakgenoten. Hij onderzocht tientallen jaren stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten en kanker maar vond geen verband tussen cholesterol en aderverkalking. Cholesterol zou juist van levensbelang zijn. Volgens hem worden we misleid door media en farmaceutische industrie. (meer hierover)

Cholesterol verkettering

Cholesterol wordt sinds de jaren 50 gedemoniseerd en als gevolg hiervan slikken mensen jaarlijks miljarden aan cholesterol verlagende medicatie. Ook spenderen consumenten geld aan producten met ‘goed’ cholesterol. Nobelprijs winnaars (1985) Michael Brown en Joseph Goldstein maakten het er niet makkelijker op, ze riepen zichzelf uit tot oorlogsstrijders tegen cholesterol.

‘De grote cholesterol mythe’

Hun onderzoeken kregen veel aandacht en hun carrières floreerden. En hoewel ze verklaarden niet te handelen uit belangenverstrengeling, bleek dat hun kruistocht gebaseerd was op een mythe. (‘The great cholesterol myth; unfortunate consequences of Brown and Goldstein’s mistake’). Brown en Goldstein hadden het effect van het mechanisme achter aderverkalking verkeerd begrepen en het ten onrechte toegeschreven aan een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Wat gebeurt er zonder cholesterol?

Chris Masterjohn (voedingswetenschapper, University of Connecticut) heeft e.e.a. geschreven over cholesterol en is ook actief bij de Weston A. Price Foundation.

Hij zegt over cholesterol:

“Als we kijken naar de reden waarom cholesterol zo een belangrijke molecuul is en eerder onze vriend dan vijand is, kunnen we beter kijken naar de vraag: wat gebeurt er zonder cholesterol.”

Volgens Masterjohn is cholesterol:

  • de precursor van vitale hormonen (zoals sexhormonen) en de precursor van vitamine D
  • de precursor van gal dat helpt bij de vertering van voeding

Andere belangrijke functies van cholesterol

  • Cholesterol en infectieziekten zijn aan elkaar gekoppeld. Toxinen binden zich aan cholesterol, wat ze inactief maakt.
  • Van 20 TBC patiënten kregen 10 patiënten 800 mg cholesterol per dag. 80% Van hen waren na 2 weken TBC vrij. Van de andere groep (10 patiënten) die geen extra cholesterol kreeg, was na 2 weken slechts 9% TBC vrij. De cholesterol kwam uit lever, ei en boter
  • Cholesterol vult celmembranen aan waardoor hormonen, vitamine A en D, efficiënter geproduceerd kunnen worden.

Bronnen/referenties

The U.S. government is poised to withdraw longstanding warnings about cholesterol/Washington Post

Cohort study of serum total cholesterol and in-hospital incidence of infectious diseases. Epidemiol Infect 1998;121:335–47.

Low-density lipoprotein receptor-deficient mice are protected against lethal endotoxemia and severe Gram-negative infections. J Clin Invest 1996;97:1366–72.

A Cholesterol-Rich Diet Accelerates Bacteriologic Sterilization in Pulmonary Tuberculosis. Chest 2005;127(2):643-51

Essential role for cholesterol in entry of mycobacteria into macrophages. Science 2000; 288, 1647-1650