Goede mondhygiëne is van levensbelang: tandplak is meer dan tandplak alleen

OEDGEZOND.INFO

De gewone bacteriën die in de mond voorkomen spelen een rol in het ontstaan van darmkanker, maar de exacte rol was nooit duidelijk. Een nieuwe studie in medisch vakblad Immunity laat nu zien dat deze bacteriën de immuuncellen belemmeren in hun pogingen om tumorcellen te elimineren. Een goede mondhygiëne is van (levens)belang. Het gaat om de Fusobacterium nucleatum, die vaak overvloedig aanwezig is in de mond van patiënten met darmkanker. Bekend was al dat deze een rol speelt bij het ontstaan van met name darmkanker, maar het was nog onduidelijk hoe.

Auteur van de studie O. Mandelboim (Hebrew University Hadassah Medical School): “Bepaalde bacteriën bestrijden kanker.  Het was verrassend om te zien hoe een bacterie als Fusobacterium nucleatum tumoren een anti-immuun verdedigingsmechanisme geven. Door de interactie tussen de bacteriën en immuuncellen te blokkeren, kan de anti-tumor immuniteit toenemen. Dit geldt in het algemeen, maar vooral voor darmkanker.”

Natural killer cellen

Fusobacterium nucleatum

Immuuncellen die fungeren als natural killer cellen verdedigen het lichaam tegen gezondheidsbedreigingen, zoals virussen en parasieten. Deze cellen doden ook tumoren, maar kankercellen hebben strategieën ontwikkeld om deze immuunresponse te vermijden.

In de jaren 80 ontdekte chirurg William Coley dat bepaalde bacteriën de anti-tumor immuniteit verbeteren. Het was nog niet bekend of andere bacterietypen het tegenovergestelde effect kunnen hebben: een bescherming bieden aan tumoren tegen aanvallen van de immuuncellen.

Mandelboim onderzocht of de natural killer cellen beïnvloedt worden door Fusobacterium nucleatum—een orale pathogeen die gekoppeld is aan parodontale ziekten en ook aanwezig is in menselijke darmtumoren.  De bacterie blijkt meerdere typen tumorcellen tegen vernietiging door natural killer cellen te beschermen. Deze vermijding is afhankelijk van de binding van Fap2 (een bacterie proteïne) aan immuuncel receptor TIGIT.

We kunnen ofwel de Fusobacterium nucleatum verwijderen uit tumoren, ofwel TIGIT door middel van antilichamen afremmen. Zo kunnen de natural killer cellen de darmkanker tumoren mogelijk efficienter te lijf gaan. “

Mandelboim en zijn team gaan nu onderzoeken of de betreffende bacterie ook gevonden wordt in andere tumorvormen en in hoeverre overige bacteriën de activiteit van immuuncellen beïnvloeden. Ook gaan de Fap2-TIGIT interacties bekeken worden om strategieën te ontwikkelen om die interacties te blokkeren.

Het onderzoek is gepubliceerd door/te lezen op  www.cell.com

Goede mondhygiëne doe je niet alleen voor de mond

Tandplakveroorzaker houdt niet op bij veroorzaken van tandplak alleen

Fusobacterium nucleatum veroorzaakt paradontale problemen zoals tandplak, paradontitis en ook gingivitis, en mond- en amandelonstekingen. Het is al bekend dat deze bacterie ook elders in het lichaam schade aanricht, zo ontdekte onderzoeker Yiping Han (Case Western Reserve University).

De bacterie verspreidt zich via de bloedbaan en richt ook schade aan organen aan. De bacterie veroorzaakt complicaties bij zwangerschap en werd aangetroffen in infecties en abcessen van longen, lever, milt, bloed en buik.

Wanneer er een mondinfectie is kan de bacterie zich gevaarlijk vermenigvuldigen. Tijdens vermenigvuldiging (tot zo’n 10.000 maal) blijven de bacteriën plakken aan de tanden en ontstaat er interactie tussen Fusobacterium nucleatum en andere bacteriën. Verdere infiltratie in het lichaam en lichaamscellen vindt plaats.

Slechte mondhygiëne verhoogt dus het risico op kanker

En darmkanker in het bijzonder. Maar ook wordt het gelinkt aan cervicale-, vaginale,- vulva-, anaal-, en orofarygeale kanker.

Cancer Prevention Research:

Slechte mondhygiëne, waaronder paradontale problemen en ontstekingen vallen, is een risicofactor voor orale HPV infectie en kan ook bijdragen tot orale kankers.”

Naar de mondhygiëniste en oilpulling

Een goede mondhygiëne is dus van levensbelang. Niet alleen de beruchte Fusobacterium nucleatum kan door het bloed gaan circuleren, ook andere pathogene micro-organismen en hun giffen kunnen hun schade aanrichten, zoals infecties en chronische ontstekingen. Ze veroorzaken serieuze problemen.

Ook tandartsen erkennen dat bacteriën van tandvlees naar bloedbaan kunnen gaan, richting je hart. Daarom worden soms ook orale antibiotica voorgeschreven wanneer patiënten echt een hoog risico lopen, zoals bij gingivitis.

Oilpulling is zeer nuttig voor een goede mondhygiëne. Dit verwijdert tandplak en voorkomt de aanzet van nieuw tandplak. Na een goede schoonmaak beurt bij de mondhygiëniste kun je oilpulling consequent toepassen.

Strategieën voor een goede mondhygiëne:

  •  Eet traditionele voeding: vers fruit, groenten, producten van grasgevoerde dieren, gevogelte, eieren, zuivel, noten en zaden. Beperk suiker en bewerkte voeding.
  • Eet ook gefermenteerde voeding: zuurkool, augurken, yoghurt en kefir
  • Poets goed en floss regelmatig. (Bij mondwatergebruik: dit bevat vaak triclosan)
  • Doe oil pulling

Oil pulling wordt al duizenden jaren gedaan en vindt zijn herkomst in de Indiase gezondheidsleer. Wanneer dit bijvoorbeeld met kokosolie wordt gedaan is het een krachtig wapen. Gebruik altijd een biologische olie. Het hoge gehalte aan Laurine zuur in kokosolie maakt dat het sterk remmend werkt op pathogene organismen, van virussen tot bacteriën.

De tactiek voorkomt de verspreiding van pathogenen naar de rest van het lichaam. Wanneer het op de juiste manier gebeurt, heeft het een merkbaar zuiverend, ontgiftend en helend effect.

Oil pullers vinden al snel verlichting bij artritis, diabetes en hartaandoeningen. Sesam olie wordt vaak aanbevolen, maar bevat relatief veel omega-6 vetzuren.

  • Oil pulling is eenvoudig. Je doet een eetlepel olie in je mond en gebruikt het als je bij een mondwater zou doen. Je ‘kauwt’ het in je mond en zorgt dat het de mond rondgaat: hierbij trek, kauw en duw je het door de mond en tanden heen voor ongeveer 15 minuten.
  • Door dit proces kan de olie bacteriën, virussen, schimmels en andere rommel ‘eruit trekken’ en neutraliseren. Na 15 minuten spuug je het uit en spoel je je mond met water.
  • Slik de olie niet in, omdat het vol zit met bacteriën en giffen. Oefen eerst 5 minuten en bouw het dan op.
  • Doe oilpulling bij voorkeur elke ochtend op een nuchtere maag.

Natuurgeneeskundige en kokosolie-expert Bruce Fife vergelijkt oil pulling met het verversen van de olie van je auto: De olie haalt alle vuil eruit en laat de motor weer schoon achter. De motor loopt beter en gaat langer mee. Zo werkt het ook met het lichaam.”

De tanden poetsen met baking soda in combinatie met oil pulling herstelt de bacteriële balans in de mond. Herstel van bacteriële balans in de darmen is ook van groot belang: dit kan door gebruik van probiotica, gefermenteerde producten.

Overige bron: Pathogens in Your Mouth Can Lead to Cancer in Other Parts of Your Body   

Share