Update Mediterraan dieet: verlengt levensduur, en verlaagt kans op beroerte

Het Mediterraan dieet wordt consistent gelinkt aan gezondheidsvoordelen, waaronder een langer leven en verminderd risico op chronische ziekten zoals cardio-vasculaire aandoeningen. Nieuw onderzoek belicht nog een voordeel: een verlaagde kans op een beroerte dankzij mediterrane voeding.

Mediterraan dieet verlengt levensduur

In het artikel ‘Mediterraan dieet remt veroudering en verlengt levensduur’ kun je lezen hoe en waarom het Mediterraan dieet de levensduur verlengt en veroudering afremt.

Het dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten, fruit, noten, peulvruchten, olijfolie en volkoren granen. Vis wordt met mate gegeten en zuivelproducten en vlees nog minder.

Er is weer een nieuw onderzoek die bovenstaande voordelen bevestigt. Volgens dit onderzoek (Columbia University Medical Center) lopen mensen die mediterrane voeding eten, minder kans op een beroerte, die veroorzaakt wordt door een bloedprop.

In het onderzoek waren data 104.000 onderwijzers (rond de 52 jaar en afkomstig van California) betrokken. De deelnemers werden in 5 groepen gedeeld. Deelnemers uit de groep die het Mediterraan dieet nauwkeurig opvolgden hadden minder kans op een beroerte door bloedprop.

De onderzoekers namen ook andere factoren mee in het onderzoek, zoals BMI, roken, menopauze, beweging en calorie-inname.

Eerder onderzoek laat zien dat mensen die mediterraan eten minder kans op een hartaanval, mentale achteruitgang en vroegtijdig overlijden hebben.

www.health.usnews.com