Vitamine D tekort in jeugd gekoppeld aan atherosclerose later

Finse onderzoekers koppelen een vitamine D tekort tijdens de jeugd, aan een verhoogd risico op aderverkalking in latere jaren. Atherosclerose (wordt in de volksmond aderverkalking genoemd) is een chronische ziekte, waarbij vet, kalk en ontstekingscellen zich ophopen aan de binnenkant van de slagaders.

Atherosclerose wordt ook wel aderverkalking genoemd. Dit is niet helemaal de juiste benaming, omdat het bij atherosclerose om de slagaders gaat, en niet om verkalking alleen (maar ook om ontstekingscellen en vetten). De afzettingen tegen de binnenkant van de slagaders worden ook wel plaques genoemd.

De aandoening is asymptomisch, en kan dus jarenlang onontdekt en onbehandeld blijven.

De onderzoekers van de Finse studie onderzochten 2148 jonge Finnen, maten het vitamine D gehalte in het bloed toen de deelnemers tussen 3 en 18 jaar waren. Deelnemers werden 27 jaar later weer onderzocht, toen ze tussen de 30-45 jaar waren. Andere cardiovasculaire risicofactoren werden ook bekeken, zoals leefstijl, activiteit, roken en medische geschiedenis.

Resultaten
Deelnemers die tijdens jeugd de laagste vitamine D gehalten (minder dan 25-OH/40-43 nmol/L) hadden, liepen een aanzienlijk hoger risico op atherosclerose in hun latere leven.

De dagelijkse toegestane dosis vitamine D in Nederland ligt laag (100 IE/2,5 mcg)in vergelijking met die van sommige andere landen. In Noorwegen is dit 800 IE, in Canada 1000 IE, in Amerika 5000IE.

Het Finse onderzoek is 10 februari gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism