Antioxidanten, vitamines, mineralen

Vitamine D tekort in jeugd gekoppeld aan atherosclerose later

Share Button

Finse onderzoekers koppelen een vitamine D tekort tijdens de jeugd, aan een verhoogd risico op aderverkalking in latere jaren. Atherosclerose (wordt in de volksmond aderverkalking genoemd) is een chronische ziekte, waarbij vet, kalk en ontstekingscellen zich ophopen aan de binnenkant van de slagaders.

Atherosclerose wordt ook wel aderverkalking genoemd. Dit is niet helemaal de juiste benaming, omdat het bij atherosclerose om de slagaders gaat, en niet om verkalking alleen (maar ook om ontstekingscellen en vetten). De afzettingen tegen de binnenkant van de slagaders worden ook wel plaques genoemd.

De aandoening is asymptomisch, en kan dus jarenlang onontdekt en onbehandeld blijven.

De onderzoekers van de Finse studie onderzochten 2148 jonge Finnen, maten het vitamine D gehalte in het bloed toen de deelnemers tussen 3 en 18 jaar waren. Deelnemers werden 27 jaar later weer onderzocht, toen ze tussen de 30-45 jaar waren. Andere cardiovasculaire risicofactoren werden ook bekeken, zoals leefstijl, activiteit, roken en medische geschiedenis.

Resultaten
Deelnemers die tijdens jeugd de laagste vitamine D gehalten (minder dan 25-OH/40-43 nmol/L) hadden, liepen een aanzienlijk hoger risico op atherosclerose in hun latere leven.

De dagelijkse toegestane dosis vitamine D in Nederland ligt laag (100 IE/2,5 mcg)in vergelijking met die van sommige andere landen. In Noorwegen is dit 800 IE, in Canada 1000 IE, in Amerika 5000IE.

Het Finse onderzoek is 10 februari gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.