Anti-tumor werking van mariadistel nu ook bewezen bij tumor in hypofyse

OEDGEZOND.INFO

Mariadistel (Silybum marianum) wordt ook wel gebruikt bij leveraandoeningen en vergiftiging. De geneeskracht van de plant is bekend binnen de wetenschap, gezien de uitkomsten van vele (recente) onderzoeken. Die tonen dat extract van mariadistel effectief is bij meerdere kankervormen. Nieuw onderzoek laat zien dat mariadistel ook effectief is bij gezwellen in de hypofyse.

Anti-tumor werking mariadistel

Het actieve bestanddeel van mariadistel is silibine, een flavonolignan.

Als bijnier teveel cortisol aanmaakt

De werking van mariadistel-extract is onder andere onderzocht bij de ziekte van Cushing. Een gezwel in de hypofyse maakt dan teveel ACTH aan (hormoon dat de bijnierschors stimuleert). Dit zijn niet altijd kwaadaardige gezwellen. De ziekte van Cushing kan ook optreden na langdurig gebruik van prednison. Bij Cushing maakt de bijnier teveel cortisol aan. Dit gebeurt wanneer een gezwel op de hypofyse teveel bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH ) produceert.

Onderzoekers van Max Planck Institute of Psychiatry (München) ontdekten i.s.m. Helmholtz Zentrum München dat mariadistel toegepast kan worden om Cushing te behandelen.

Snelle gewichtstoename en infecties

De tumor op de hypofyse verbergt hoeveelheden van stresshormoon adrenocorticotropine (ACTH), waarop de bijnieren ACTH (adrenocorticotropine) vrijzetten. Dit zorgt voor snelle gewichtstoename, verhoogde bloeddruk en spierzwakte. Patiënten zijn geneigd om osteoporose te krijgen, evenals infecties, cognitieve disfuncties en depressies.

Bij 80 tot 85% van de patiënten kan de tumor verwijderd worden middels een onaangename operatie. Voor de overige 15-20% die niet geopereerd kan worden, bestaat er tot nu toe slechts één behandeling. Maar deze behandeling geeft heftige bijwerkingen zoals hyperglycemie.

Endocrinoloog G. Stalla van Max Planck Institute of Psychiatry ontdekte in celculturen, diermodellen en menselijk weefsel, dat mariadistel de aandoening kan behandelen.
Wetenschapper Marcelo Paez-Pereda legt uit in Nature Medicine:

Mariadistel is uitermate veilig voor mensen en wordt al gebruikt bij leveraandoeningen en vergiftiging. Na behandeling met mariadistel, hervatten tumorcellen weer een normale ACTH productie. Tumorgroei remt af en symptomen verdwijnen in muizen.”

In 2013 verkregen wetenschappers van Max Planck patent op chemische en natuurlijke bestanddelen -waaronder mariadistel- om tumoren aan de hypofyse te behandelen.

Cushing komt niet vaak voor bij mensen, maar wel bij dieren. Zo heeft 4% van de honden en 7% van de paarden de ziekte. Momenteel testen de onderzoekers formules met een pure substantie en slow release van het actieve bestanddeel mariadistel.

Paez-Pereda:

We wisten dat Cushing veroorzaakt wordt door de vrijzetting van teveel ACTH. We zochten naar de oorzaak van deze overproductie en een strategie om dit te stoppen. Het bleek dat teveel HSP90 moleculen in het tumorweefsel, zich hechten aan de glucocorticoïde receptor.”

HSP90 is een heatshock proteïne: deze proteïnen zijn familie van proteïnen die in cellen geproduceerd worden door blootstelling aan stressvolle omstandigheden. Onder normale omstandigheden helpt HSP90 de glucocorticoïde receptor bij de regulatie van ACTH.

Mariadistel blijft HSP90 te binden, waardoor moleculen van de glucocorticoïde receptor zich van HSP90 ontbinden. De non-invasieve behandelingsstrategie is niet alleen geschikt voor Cushing, maar ook voor longtumoren, lymfoblastische leukemie en multipel myeloom.”

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine (2015): DOI: 10.1038/nm.3776

Andere onderzoeken naar de werking van mariadistel laten zien dat de silibine uit de plant

  • een veelbelovende nieuwe behandeling voor kanker is. De oraal actieve flavonoïde agenten werken anti-neoplastisch bij huid-, borst-, long-, darm-, blaas-, long-, prostaat- en nierkanker. (PMID 20015009)
  • bleek chemopreventieve kwaliteiten te hebben bij intestinale kanker, zo bleek uit onderzoek op patiënten die een week lang, dagelijks, een silibine formule (360, 720 en 1440 mg) kregen. Ook is het een sterke antioxidant en reguleert het de insuline-achtige groeifactoren (IGF) (PMID: 16675592 en 4148115)
  • heeft chemopreventieve eigenschappen bij prostaatkanker. (PMID: 23588585)beschermt bij huidkanker. Wanneer een cel door UV straling beschadigt is, blijkt sibiline die cellen zowel te doden als te herstellen. (PMID:23359305)

Mariadistel, uitermate geneeskrachtig

Mariadistel reinigt, net als ‘broertje’ melkdistel, ook de lever. De plant  wordt traditioneel gebruikt om hepatitis en soortgelijke ziektes te behandelen. Het is heilzaam voor galblaas, bij diabetes en te hoog cholesterol.

Meer planten die de lever krachtig reinigen en energie geven

Voor jonge moeders werd het oorspronkelijk gegeven als supplement om de borstvoeding te bevorderen. Maar ook is de werking krachtig bij menstruele problemen, depressies en spataderen.

Momenteel wordt deze plant gebruikt bij de behandeling en preventie van leverziekten. De menselijke lever kan beschadigd raken door ziekte, milieutoxines of te leiden hebben aan de gevolgen van alcohol of drugs. Melk- en mariadistel helpt om leverschade te voorkomen of te verzachten.

Mariadistel en melkdistel, lijkt te weten wanneer nieuwe cellen aangemaakt moeten worden en wanneer de productie van kankercellen en andere ongewenste cellen gestopt moet worden. Onderzoekers noemen het dan ook een slimme plant.

De vele flavonoïden die de mariadistel bevat, maakt dat het een krachtig antioxidant is. Het beschermt het lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Dagelijks 3x per dag 60 mg mariadistel zou volstaan (‘Geneeskrachtige kruiden voor dummies isbn=9043007943).

Mariadistel vind je overal

Mariadistel is enorm makkelijk te vinden: het groeit overal als onkruid. Je kunt biologische melk distel zaden of poeder kopen en dit uitstrooien op je voeding,  of thee te maken. Van de zaden kun je ook poeder maken door ze te vermalen in een koffiemolen. Het is ook mogelijk om extract te kopen bij (online) kruidenwinkels.

Maak zelf een kruidenextract:

Neem de stevige delen van mariadistel (ook de wortel). Snijdt dit zo fijn mogelijk, zodat tijdens het koken zoveel mogelijk stoffen uit de plant in het water komen. Sluit de pan af en laat dit 10 minuten doorkoken op een zacht vuur. Laat het afkoelen, en zeef het. Je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren.