Te lang zitten is dodelijk, voor geest en voor lichaam

Er is groeiend bewijs dat mensen die een zittend leven leiden, korter leven en dan ook nog met meer aandoeningen. Excessief lang zitten -achter een bureau, de tv of zelfs tijdens autorijden-beïnvloedt niet alleen je stofwisseling en cardiovasculaire gezondheid negatief, maar ook je mentale gezondheid.

Lang zitten, dodelijk

Teneergeslagen, lusteloos en stemmingswisselingen

Inactief zijn geeft vetcellen de kans om goed te groeien

Je mentale gezondheid hangt nauw samen met de hoeveelheid tijd die je zittend doorbrengend. De ene na de andere studie onthult het risico van depressie dat dit met zich meebrengt. De psychische terneergeslagenheid neemt toe en gevoelens van welzijn nemen af.

Meer psychische effecten zijn dat je in een lusteloosheid en apathie belandt, en dat je nog weinig gemotiveerd bent. Plasmavetten in het bloed veranderen, en ook insulineniveaus, insulinegevoeligheid. Dit veroorzaakt stemmingswisselingen.

Topje van de ijsberg

Zitten vergroot de kans op een hartaanval, diabetes 2, slapeloosheid, artritis en bepaalde vormen van kanker. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Ernstig is dat jaren van zittend leven de kans op vroegtijdig overlijden vergroot.

Onthutsend is dat je ook ontvankelijk bent voor deze negatieve effecten als je regelmatig sport. Onderzoek laat zien dat tijdelijke inspanning niet de schade kan compenseren die ontstaan is door het dagelijkse lange zitten.

Van je achterwerk afkomen

Het wordt dan ook steeds duidelijker dat onderbroken bewegen kritisch is voor een goede gezondheid en levensduur, zelfs nog meer dan een regelmatige training. Om gezond te zijn moet je vaker van je achterwerk afkomen.

Hersenen en depressie

Niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen vertrouwen op een goede bloedtoevoer zodat neurale communicatie tussen cellen, goede zuurstofvoorziening en een optimale glucose stofwisseling kunnen plaatsvinden.

Gebrek aan regelmatig bewegen door te lang achter elkaar te zitten leidt tot depressie, zo stond in een studie in American Journal of Preventative Medicine (2013). Tijdens de studie werden 9000 vrouwen van 50 tot 55 jaar gevolgd gedurende meerdere jaren. Vrouwen die meer dan 7 uur per dag zaten hadden een verhoogd risico (47%) op depressie. Bij vrouwen die helemaal niet lichamelijk bewogen was de kans zelfs 99% hoger.

Dit waren duidelijke resultaten en de conclusie was dat meer lichamelijke beweging, bestaande symptomen van depressie kan verminderen en zelfs toekomstige symptomen kan voorkomen.
Door de tijdsduur waarin gezeten wordt te verkorten  worden ook meer endorfinen aangemaakt.
Het is misschien lastig, maar niet onmogelijk, om het zitten te onderbreken.

Hersenstructuur verandert en vetcellen groeien

Verrassend was ook het onderzoek waaruit bleek dat zitten en inactiviteit de hersenstructuur en de vorm van bepaalde neuronen verandert. Minder verrassend is dat veel zitten de vetcellen doet groeien. Ook bij tieners zorgt een zittend bestaan (mede door gebruik van sociale media) voor psychische ziekten.

Er zijn een paar strategieën:

Als je veel zit, doe dan regelmatig stretch- en nek oefeningen
  • Sta regelmatig op, het beste is om de 15 minuten. Doe eventueel korte stretch oefeningen (30-60 seconden). Dit kunnen nek oefeningen zijn, spieroefeningen of het samenknijpen van je schouders.
  • Pleeg telefoontjes staande, terwijl je loopt
  • Sta op tijdens reclames als je tv kijkt
  • Ga voor een rondje om als je pauze hebt
  • Sta dagelijks minstens 20 keer op, dit is effectiever dan lopen

Bewustzijn is de sleutel. Op een dag zijn er veel kansen om op te staan.  Het maakt je brein meer helder en de mentale mist, die door veel mensen genoemd wordt, trekt op.