Brein Gewicht

Mensen met overgewicht hebben anders werkende hersenen

Share Button

Genetische aanleg voor overgewicht kan vaak worden gelinkt aan hersenfuncties
Mensen bij wie zwaarlijvigheid ‘in de familie’ zit, hebben vooral anders werkende hersenen. Dat blijkt uit een omvangrijke analyse van onderzoeken naar genetische aanleg voor overgewicht, waarvan ruim 600 wetenschappers uit tientallen landen de resultaten rapporteren in Nature.

Genetische factoren oefenen invloed uit in hersenen

In totaal brachten de wetenschappers 97 genetische patronen aan het licht die afwijkend zijn bij mensen met een aangeboren neiging tot overgewicht. Opvallend veel van deze genetische factoren doen hun invloed gelden in de hersenen.

Daar beïnvloeden ze centra die de eetlust regelen, zoals de hypofyse en de hypothalamus, en de aanmaak van signaalstoffen zoals glutamaat en noradrenaline. Overgewicht is volgens de onderzoekers voor zo’n 40 tot 70% erfelijk bepaald. De genetische patronen die zij hebben geïdentificeerd verklaren van die aanleg nog maar een klein gedeelte.

Buikvet

Het onderzoeksconsortium bracht tevens 49 genetische signalen in kaart die verband houden met aanleg voor de vorming van buikvet. Deze erfelijke aanleg wordt door andere factoren bepaald dan die voor overgewicht. Hier spelen vooral invloed factoren op de aanmaak van vetcellen en bloedvaten en de regulering van de bloedsuikerspiegel een rol.

De wetenschappers stelden bovendien vast dat er opvallend veel genetisch verschil bestaat tussen mannen en vrouwen als het gaat om de vorming van buikvet.

De samenvatting van het onderzoek is te vinden op de website van Nature.

Bron: Volkskrant

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.