Gewicht Nieuws

Al met 2 á 3 keer lichamelijke activiteit per week verminder je gezondheidsrisico’s

Share Button

Vrouwen die een paar keer per week actief zijn, hebben minder kans op een beroerte, bloedproppen en hartaandoening. Verrassend is, dat nog meer lichamelijke activiteit niet blijkt te resulteren in een verdere vermindering va het risico. Twee tot drie keer per week tuinieren, lopen of fietsen volstaat om dit voordeel te behalen.

De studie werd uitgevoerd door de University of Oxford en is gepubliceerd in medisch vakblad Circulation.

Aan het onderzoek

  • Deden vrouwen (rond de 56 jaar) flinke lichamelijke activiteit, 2 tot 3 x per week. De activiteit was genoeg om lichte transpiratie en een verhoogde hartslag op te leveren. Dit verlaagde de kans op hartaandoeningen, beroertes en bloedproppen met 20%, in vergelijking met vrouwen die weinig tot geen activiteit deden.
  • Van de actieve vrouwen, bleek frequentere activiteit het risico niet verder te verlagen.

De lichamelijke activiteiten bestonden uit lopen, tuinieren en fietsen.

Hoofdauteur van de studie:
Inactieve vrouwen van middelbare leeftijd zouden regelmatig wat lichamelijke activiteit moeten doen. Maar om een hartaandoening, beroerte, bloedproppen te voorkomen, hoeven vrouwen dit niet heel frequent te doen.”
Aan het jarenlange onderzoek deden 1.1 miljoen Britse vrouwen mee. Allen hadden ze geen geschiedenis van kanker, hartaandoening, beroerte, diabetes en bloedproppen. De gemiddelde leeftijd was 56 jaar.

Bron: circ.ahajournals.org

Uit eerder onderzoek blijkt dat dagelijks slechts 20 minuten wandelen cardiovasculaire aandoeningen vermindert. Dit geldt voor personen met een verminderde glucosetolerantie en een cardiovasculair risicoprofiel. (The Lancet 2013; epub 20 december). 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.