Darmbacteriën moeder bepalend voor immuunsysteem van baby’s

Onderzoekers van Henry Ford Hospital zeggen dat niet alleen borstvoeding, maar ook darmbacteriën bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van baby’s en de ontvankelijkheid voor allergieën en astma. Darmbacteriën bereiden het immuunsysteem van de baby voor. Wanneer het microbiale ecosysteem van de moeder verandert, verandert die van de baby mee.

Darmbacteriën moeder belangrijk voor baby

De hygiëne hypothese komt er op neer dat we huizen en omgeving te schoon houden, wat niet ten goede komt aan het immuunsysteem.

Al eerder liet Tracy Bale (neurowetenschapper bij de Kavli Foundation) weten dat darmbacteriën het immuunsysteem van de baby voorbereiden. Dus wanneer het microbiale ecosysteem van de moeder verandert – bijvoorbeeld door infectie, stress of voeding- verandert het microbioom van de baby ook. En dit kan een levenslange impact hebben (meer info)

 

Het nieuwe onderzoek van Henry Ford Hospital is een voortgang op een serie studies op basis van de ‘hygiëne-theorie’. Vroege blootstelling aan micro-organismen beïnvloedt de ontwikkeling van het immuunsysteem, aldus onderzoekster Christine C. Johnson. Het microbioom van de darmen bestaat uit een verzameling micro-organismen in het gastrointestinale stelsel. Het menselijke lichaam bevat biljoenen van deze microben, en er huist een heel ecosysteem in het gastrointestinale stelsel. Het darm microbioom staat bekend om de belangrijke rol die het speelt in het immuunsysteem. Er wordt aangenomen dat het bijdraagt aan obesitas, auto immuunziekten, allergieën en infecties en andere aandoeningen.

Johnson:

“Al jaren wordt gedacht dat een steriele omgeving niet goed is voor baby’s. Ons onderzoek laat zien waarom. Blootstelling aan deze micro-organismen -bacteriën- in de eerste paar maanden na geboorte, stimuleert daadwerkelijk het immuunsysteem. Het immuunsysteem is ontworpen om hieraan op grote schaal blootgesteld te worden. Als je deze blootstelling beperkt, ontwikkelt het immuunsysteem zich niet optimaal.”

In zes studies, die onafhankelijk van elkaar staan, evalueerden onderzoekers of borstvoeding en geboorte factoren effect hebben op het microbioom in de darmen van de baby, en op allergieën en astma. Ontlasting van baby’s werd onderzocht 1 maand en 6 maanden na geboorte. Gekeken werd of het microbioom invloed heeft op T-cellen, die het immuunsysteem reguleren.

De belangrijkste conclusies:

  • Baby’s die borstvoeding krijgen 1 maand en 6 maanden na geboorte, hebben een andere samenstelling van darm microbioom vergeleken met baby’s die geen borstvoeding krijgen
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben na 1 maand minder kans op huisdierallergie
  • Astmatische kinderen die nachtelijk hoesten hebben een andere samenstelling gedurende het eerste levensjaar
  • Voor het eerst werd de samenstelling van het darm microbioom gelinkt aan een toename van T-cellen

De verschillen in samenstelling van darmbacteriën worden bepaald door:

  • Etniciteit van moeder
  • Foetale leeftijd van een pasgeboren baby (gerekend in het aantal weken vanaf de eerste dag van de moeders laatste menstruatie totaan de geboorte)
  • Prenatale en postnatale blootstelling aan tabaksrook
  • Keizersnee of vaginale bevalling
  • Aanwezigheid van huisdieren

Bron: www.henryford.com

Gerelateerde artikelen