Hoe meer voeding bewerkt is, hoe groter de verslaving

Dat bewerkte voedingsmiddelen eetverslaving veroorzaken, is niet onbekend. Een nieuwe studie bevestigt dit, en meldt ook dat chocolade, pizza en patat het meest verslavend van alle bewerkte voeding zijn.

Bewerkte voeding werkt meer verslavend

Uit de studie blijkt ook dat voeding meer verslavend is, naarmate het meer bewerkt is. Eerdere studies op dieren concludeerden dat voeding waaraan vet en geraffineerde koolhydraten zijn toegevoegd (wit deeg en suiker)eetverslaving uitlokt. Klinische studies op mensen toonden aan dat sommige mensen afhankelijk zijn van bepaalde voeding. Hoewel bewerkte voeding in het algemeen als smakelijk ervaren wordt en de voorkeur heeft, was het niet bekend hoe dit type voeding verslavingsachtige reacties uitlokt bij mensen.

Onbewerkte voeding, zoals zalm en bruine rijst, lokt geen eetverslaving uit.

Uit de studie blijkt dat deelnemers met symptomen van eetverslaving of met een hoger BMI grotere problemen hebben met hoogst bewerkte voeding. Dit suggereert volgens de hoofdonderzoeker van de studie, dat deze mensen gevoelig zijn voor de ‘belonings’-eigenschappen van deze voeding.

Dit is de eerste stap richting identificatie van specifieke voeding die verslaving uitlokt. Dit kan helpen om de benadering van obesitas aan te passen. Het is niet zomaar een mindering van bepaalde voeding, maar een kwestie van aanpak zoals die bij roken, drinken en drugsverslaving gehanteerd wordt, zo zeggen de onderzoekers.
Bij toekomstig onderzoek zal vastgesteld worden hoe en in hoeverre de voeding veranderingen in hersenen teweeg brengen, zoals bij andere verslavingen het geval is.

De studie is gepubliceerd in PLOS ONE.

De Nederlandse arts William Cortvriendt trekt dezelfde conclusie. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek koppelt hij overgewicht aan een stoornis in de stofwisseling, veroorzaakt door verkeerde voeding. Door industrieel bewerkte voeding is het lichaam niet in staat om de energiewaarde adequaat te herkennen. In zijn boek ‘Hoe wordt je 100?’, legt hij uit hoe het gevoel van honger en verzadiging ernstig verstoord is.

Hij adviseert dan ook om voeding van natuurlijke aard te eten, dat door het lichaam herkend wordt. Hieronder vallen groenten, noten, vis, vlees, natuurlijke vetten, fruit en met mate: koolhydraten.

“Je hoeft geen gezondheidsfreak te zijn om 100 te worden. Het zijn kleine aanpassingen in leefstijl die samen het grote verschil maken.”