De 4 beste natuurlijke pijnstillers (en meest onderzocht)

Natuurlijke pijnstillers, bestaan die wel? Of zijn we veroordeeld tot de pijnstillers die pijn als symptoom bestrijden, zonder het lichaam in balans te brengen? Ja die pijnstillers zijn er. In dit artikel: de 4 meest onderzochte natuurlijke pijnstillers

Pijnstilling: volg de natuur!

In 1986 heeft professor Erminio Costa, een wereldberoemd neuroloog, een belangrijke lezing gegeven in Washington, met als titel “to follow where nature leads”.

Hierin sprak Costa met grote visie over hoe de natuur zelf onze onderwijzer kan zijn bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Hij heeft benadrukt dat er een nieuwe innovatieve manier van studeren moet komen, waarbij oude monocausale denkwijzen wordt afgewezen. Dat kunnen we doen door te volgen waarheen de natuur ons leidt, door gebruik te maken van helende en pijnstillende mechanismen die al in ons lijf aanwezig zijn. We hoeven die mechanismen alleen maar te stimuleren, en ons lijf en de natuur doen de rest.

Het idee erachter is dat er in de natuur een hele serie moleculen voorkomen, die al van huis uit de balans in ontwrichte biologische systemen kunnen herstellen. Stoffen die ons lichaam zelf maakt. Stoffen met door de natuur uitgerijpte werkingsmechanismen. Daar het laboratorium van de natuur vele miljoenen jaren voor gebruikt. Wat wij denken te doen in 10 jaar. Geen wonder dat deze natuurlijke moleculen een gebalanceerde invloed hebben. Ze doen dan ook meer dan alleen pijn stillen. Met deze natuurlijke pijnstillers bereik je veel meer in je lichaam dan met de aspirines, en paracetamol. Met de ibuprofen en de opiaten. Want dat zijn allemaal synthetische pijnstillers die pijn onderdrukken, je alarm signaal saboteren en niets aan de oorzaak van de pijn doen. Bovendien veroorzaken deze middelen heel veel bijwerkingen.

De 4 meest onderzochte natuurlijke pijnstillers

Natuurlijke pijnstillers werken heel anders, en kennen geen bijwerkingen van betekenis. Voorbeelden van middelen die aansluiten bij het natuurlijke helingsvermogen van ons lichaam zijn: palmitoylethanolamide, alfa-liponzuur (veel merknamen), Boswellia preparaten en Curcuma preparaten.

De natuurlijke vier: Palmitoylethanolamide, Alfa-liponzuur, Boswellia en Kurkuma, wanneer, welke en hoeveel

Er zijn 4 natuurlijke stoffen die enorm veel onderzocht zijn, en waar vele honderden wetenschappelijke publicaties de werking en de veiligheid bij chronische pijnen ondersteunen. Dat zijn Palmitoylethanolamide, Alfa-liponzuur, Boswellia en Kurkuma.

Voor chronische pijnen worden patiënten in het algemeen opgescheept met neem maar paracetamol (zelfs tot 6-8 per dag). Of met stoffen zoals ibuprofen, de NSAIDs. Deze middelen doven de pijngewaarwording door remmend te werken op enzymsystemen, zonder veel gerichtheid, met als gevolg mogelijke leverschade bij paracetamol of maagbloedingen bij NSAIDs.

Het is te gek dat eerst dit soort pijnstillers gebruikt worden, met alle gevaren van dien, terwijl er natuurlijke alternatieven bestaan. Sommigen noemen dan: geneeskunde op dood spoor…

Het enige voordeel dat farmaceutische pijnstillers hebben is dat ze vaak meteen een systeem remmen, blokkeren, waardoor snel effect bereikt wordt. Omdat natuurlijke pijnstillers aansluiten bij de mechanismen die het lichaam zelf heeft om weer in balans te komen, duurt het vaak langer voordat pijnstilling intreedt. Toch is bekend dat een aantal natuurlijke pijnstillers, zoals bijvoorbeeld palmitoylethanolamide direct pijnstilling kunnen geven, bijvoorbeeld tijdens en na het trekken van een verstandskies.

Voor acute pijnen kan je kiezen voor een farmaceutische pijnstiller, zoals NSAIDs of paracetamol, dan wordt de pijn als het middel aanslaat snel minder. Voor chronische pijnen, zoals bij reumapijnen, pijnen bij diabetes, lage rugpijn, pijn bij hernia, etc is het beter eerst een natuurlijke pijnstiller te kiezen en te kijken of die het leven dragelijker maakt.

Palmitoylethanolamide
Palmitoylethanolamide wordt elders uitvoerig behandeld; het is een lichaamseigen pijnstiller, die vrij van bijwerkingen is en zonder problemen samen met andere medicijnen ingenomen kan worden.[1][2] Het remt op natuurlijke wijze pijn en chronische ontstekingen. [3]

De dosering is de eerste maand 3 maal daags 400 mg, ook in te nemen als 2 capsules na het ontbijt en 1 na het avondeten, als drie maal daags lastig is. Of neem 2 maal 2 capsules. Boeiend is dat er inde eerste helft van 2014 ook een PEA creme voor de patienten beschikbaar komt, geproduceerd door dezelfde producent van de pure PEA capsules; wij hebben met het prototype van deze creme al mooie resultaten gezien.

Probeer dit middel 2 maanden voordat je een eindoordeel vormt. Het middel reset het hele pijnsysteem, en heeft daar tijd voor nodig. Dit geldt voor vrijwel alle natuurlijke pijnstillers. Maar ook de farmaceutische middelen, zoals Lyrica moet je enkele weken proberen voordat pijnstilling ontstaat. Palmitoylethanolamide is onderzocht in een groot aantal pijnsoorten, van herniapijn tot en met artrose pijn, rugpijn, carpaal tunnel syndroom pijn en pijn bij diabetes en na chemokuren, en kan voor alle soorten pijn geprobeerd worden. Geen bijwerkingen en geen interacties met andere middelen.

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur is vooral goed onderzocht bij pijn door diabetes en diabetes pijnen, en in Duitsland zelfs als geneesmiddel geregistreerd is. Alfa-liponzuur is een zogenaamd co-enzym dat een belangrijke rol speelt in de citroenzuurcyclus. Dat is een serie van biochemische processen die in een cyclus verlopen waardoor suiker (glucose) wordt omgezet in energie (ATP). Alfa-liponzuur en zijn afbraakproduct dihydroliponzuur werken als anti-oxidanten: dat zijn stoffen die de zogenaamde vrije zuurstofradicalen onschadelijk kunnen maken. Zuurstofradicalen zijn reactieve moleculen die structuren van het lichaam aantasten, zoals zenuwschedes en celmembranen. Dus stoffen die ons versneld laten roesten. De werking is in meer dan 15 klinische studies gedocumenteerd. De stof wordt voor de behandeling van zenuwschade al meer dan 30 jaar voorgeschreven in Duitsland bij suikerziekte en alcoholmisbruik.

Geen bijwerkingen van betekenis, PEA kan naast elk ander middel ingenomen worden.

Alfa-liponzuur wordt het meest ingezet bij Diabetes Mellitus type II. Bij deze vorm van suikerziekte, die vaak op latere leeftijd optreedt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline om glucose de cellen in te pompen. Diabetespatiënten hebben een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, wat allerlei symptomen kan veroorzaken zoals polyneuropathie (pijn, branderigheid, doof gevoel, vreemde sensaties), verslechterde bloedvaten en veel dorst en plassen. Het is dus van belang om de bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk binnen de marges te houden.

Diverse studies tonen aan dat alfa-liponzuur oraal of intraveneus een mild positief effect kan hebben op de klachten en op de verhoogde bloedsuikerspiegel. De stof werkt echter niet alleen op de bloedsuikerspiegel. Kies altijd voor rechtsdraaiend alfaliponzuur, liefst zonder magnesiumstearaat als vulmiddel. Dosis: van 3 maal 100 mg tot 3 maal 200 mg per dag (dagdosis tussen 300 en 600 mg van R-alfa-liponzuur).

Bijwerkingen: zuurbranden, obstipatie. Kan het anti-diabetische effect van andere middelen versterken, dus opletten

Boswellia

Voor patiënten met pijn door reumatische artritis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn is een interessant preparaat beschikbaar gekomen: Boswellia Daar wordt op dit moment op verschillende plaatsen verder onderzoek naar gedaan. Dit preparaat is een plantaardig geneesmiddel uit de Oosterse natuurgeneeskunde, dat hetzelfde effect heeft als corticosteroiden en de basis vormt van wierook! De werking is farmacologisch onderzocht en berust op het remmen van het ontstekingsproces via de zogenoemde leucotriënen-remming. Leucotriënen zorgen in het lichaam voor het aanwakkeren en onderhouden van het ontstekingsprcoces. Boswelliazuren remmen het enzym, 5-lipoxygenase die een sleutelrol speelt in de aanmaak van leucotriënen. Het best onderzocht is een preparaat dat Boswellia bevat met de merknaam 5-LOXIN®. De dosering is 100mg of 250mg per dag, daarvan wordt gezegd dat het de pijn binnen 1 tot enkele weken vermindert en de beweeglijkheid van gewrichten verbetert.[4]

Neem het niet bij maagklachten of bij gebruik van anti-maagzuur tabletten. Bijwerkingen: misselijkheid, zuurbranden of diarree. Niet samen met NSAIDs innemen.

Kurkuma

Kurkuma is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid, dat in de Oosterse natuurgeneeskunde uitgebreid bekend is. Sinds enkele jaren wordt het steeds duidelijker dat kurkuma veel te bieden heeft, mits je een biologisch beschikbaar preparaat slikt. kurkuma zo uit het kruidenpotje komt namelijk na inname bijna niet in het bloed. Wel als je zwarte peper toevoegt en het verwarmt in vet (bv in kokosolie).
Professor Bharat B. Aggarwal, Ph.D. van de universiteit van Texas (VS) heeft samen met collega’s een steen in de vijver gegooid, en nu ontstaan hopelijk de rimpelingen. Zij zeggend dat een plantaardig middel, kurkuma, vermoedelijk net zo zinvol werkt als super dure farmacie middelen, omdat ze hetzelfde werkingsmechanisme hebben. En bovendien heeft het plantaardige middel niet de vreselijke bijwerkingen van het industrie middel.[5]

Er is niets tegen om een goed kurkuma product te proberen als je psoriasis, colitus ulcerosa of pijn bij reuma hebt. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit. Dat maakt de biologische beschikbaarheid hoger.  [6] [7] [8] [9]

Kurkuma samen met kaneel is geen goede combinatie, want dan beïnvloedt je de bloedplaatjes. BIj chronisch gebruik kunnen buikklachten optreden. Bij galstenen en maagzweren niet nemen.

Artikelbron en meer informatie: Instituut voor Neuropathische Pijn

Referentie

[1] Hesselink JM. | Evolution in pharmacologic thinking around the natural analgesic palmitoylethanolamide: from nonspecific resistance to PPAR-? agonist and effective nutraceutical. | J Pain Res. | 2013 Aug 8;6:625-34. doi: 10.2147/JPR.S48653. eCollection 2013.

[2] Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Calignano A. | Palmitoylethanolamide Is a Disease-Modifying Agent in Peripheral Neuropathy: Pain Relief and Neuroprotection Share a PPAR-Alpha-Mediated Mechanism. | Mediators Inflamm. | 2013;2013:328797. doi: 10.1155/2013/328797. Epub 2013 Feb 25.

[3] Bettoni I, Comelli F, Colombo A, Bonfanti P, Costa B. | Non-neuronal cell modulation relieves neuropathic pain: efficacy of the endogenous lipid palmitoylethanolamide. | CNS Neurol Disord Drug Targets. | 2013 Feb 4. [Epub ahead of print]

[4] Sengupta K, Alluri KV, Satish AR, Mishra S, Golakoti T, Sarma KV, Dey D, Raychaudhuri SP. | A double blind, randomized, placebo controlled study of the efficacy and safety of 5-Loxin for treatment of osteoarthritis of the knee. | Arthritis Res Ther. | 2008;10(4):R85. doi: 10.1186/ar2461. Epub 2008 Jul 30.

[5] Aggarwal BB, Gupta SC, Sung B. | Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. | Br J Pharmacol. | 2013 Aug;169(8):1672-92. doi: 10.1111/bph.12131.

[6] Suresh D, Srinivasan K. | Tissue distribution & elimination of capsaicin, piperine & curcumin following oral intake in rats. | Indian J Med Res. | 2010 May;131:682-91.

[7] Sehgal A, Kumar M, Jain M, Dhawan DK. | Modulatory effects of curcumin in conjunction with piperine on benzo(a)pyrene-mediated DNA adducts and biotransformation enzymes. | Nutr Cancer. | 2013;65(6):885-90. doi: 10.1080/01635581.2013.805421.

[8] Rinwa P, Kumar A. | Piperine potentiates the protective effects of curcumin against chronic unpredictable stress-induced cognitive impairment and oxidative damage in mice. | Brain Res. | 2012 Dec 7;1488:38-50. doi: 10.1016/j.brainres.2012.10.002. Epub 2012 Oct 23.

[9] Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. | Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. | Planta Med. | 1998 May;64(4):353-6.