Auditieve cortex van premature baby’s groeit sneller bij horen van stem van moeder

Het is een boost voor de hersentjes van een premature baby, om de stem en hartslag van hun moeder te horen. Een gedeelte van de hersens van de baby groeit daardoor sneller.

Auditieve cortex

Onderzoekers ontdekten bij het bestuderen van premature baby’s dat de auditieve cortex, (ook wel gehoorschors of akoestische cortex genoemd) in hun hersenen sneller groeit, wanneer ze stemopnamen van hun moeder hoorden, in plaats van de normale geluiden van de intensive care. Op de opnamen stonden ook gesimuleerde geluiden uit de baarmoeder.

Het is nog niet duidelijk wat dit voor de lange termijn betekent, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is dat moeders interacties met hun baby’s hebben tijden bezoek, zo zegt de onderzoeker van de studie (Harvard Medical School in Boston).

Baby’s die prematuur geboren zijn hebben vaak hoor- en taalproblemen, en de onderzoekers wilden meer te weten komen hoe het baby’s beïnvloedt om in de incubator te verblijven in plaats van in de baarmoeder.

Voorkeur voor moeder’s stem

Vanaf 25 weken beginnen baby’s te horen en dan horen ze moeder’s stem en hartslag. Bij een verblijf in de incubator voor 5 tot 6 weken, missen ze de blootstelling aan deze geluiden. De incubator is een mooi middel, maar ook een sociale kooi. Eén onderzoeker merkte op dat de conclusie waarschijnlijk voor alle baby’s geldt. Eerder onderzoek toonde al aan dat een foetus reageert op de stem van de moeder. Bij de geboorte zijn ze opmerkzaam: ‘Hee, hier heb ik op gewacht!’

Er is sterk bewijs dat volgroeide baby’s bij geboorte een sterke voorkeur hebben voor de taal die ze in de baarmoeder hoorden, en de stem van de moeder in plaats van die van andere vrouwen.”

Of moeder’s stem de enige belangrijke stem is, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoeker kan het horen van andere stemmen ook kritiek zijn.

Voor de studie werd een groep premature baby’s onderzocht die tussen de 25 en 32 weken geboren waren. Negentien baby’s kregen gewone ziekenhuisgeluiden te horen, en 21 baby’s luisterden naar stem en hartslag van de moeder, drie uur per dag.

Na een maand maakten de onderzoekers ultrasound scans om delen in de hersenen te meten. De baby’s die geluidsopnamen hoorden van moeder’s stem en hartslag, hadden een grotere auditieve cortex.

Onze bevindingen bewijzen niet dat het brein van deze baby’s persé beter is, en we kunnen niet uitsluiten of ze ontwikkelingsproblemen zullen hebben. We kennen de voordelen van een grotere auditieve cortex nog niet. Het is ook nog niet duidelijk of alleen de stem van de moeder cruciaal is of dat andere stemmen ook een verschil maken. “

De conclusie van de onderzoeker is in ieder geval wel, dat ouders van vroeg geborenen zo veel mogelijk tegen hun baby praten, het vasthouden, en zingen.

Onderzocht gaat worden, welke andere waardevolle effecten het  horen van de stem en harslag van de moeder heeft.

De studie is verschenen in Proceedings of the American Academy of Sciences.