De 5 beste vervangers voor tafelzout

OEDGEZOND.INFO

Zout is een grote factor in het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, en het advies is dan ook: maximaal 6 gram per dag. Er zijn 5 goede vervangers voor tafelzout (natriumchloride). En gelukkig maar, want zout is niet alleen maar slecht. In dit artikel lees je waarom, en wat de beste  vervangers er zijn

Vervangers voor zout

Tafelzout is zwaar bewerkt en bevat silicoaluminaat en natrium ferrocyanide.

Het advies is 6 gram zout per dag voor volwassenen. Meer dan 85% van de bevolking consumeert echter meer zout dan de aanbevolen maximumrichtlijn van 6 gram per dag.

Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag (Bron: RIVM).


Waarom we (alternatief) zout niet kunnen missen

  • Zout is een natuurlijke antihistamine. Een beetje zout op de tong kan helpen bij een allergische reactie of astma aanval.
  • Zout is nodig om de PH van de maag in balans te houden. Maagzuur bevat onder andere zoutzuur en zout is natrium chloride. Een normale hoeveelheid maagzuur is essentiëel voor een goede vertering. Veel mensen hebben klachten, waarvan ze denken dat ze veroorzaakt worden door een overschot aan maagzuur. Terwijl de klachten vaak in werkelijkheid te wijten zijn aan een tekort aan maagzuur.
  • Zout brengt adrenalinepieken terug in balans. Adrenaline is een belangrijk hormoon, maar wel een stresshormoon. Wanneer dit hormoon op de hobbel is, kost dit het lichaam veel energie.
  • Zout bevordert de slaapkwaliteit, omdat het stresshormonen terug in balans brengt. Ook versnelt het de stofwisseling. Mensen die zoutarm eten klagen dan ook weleens over een slechte slaap. Zout verlaagt ook de hoeveelheid cortisol in het bloed. Doordat zout de stresshormonen in balans brengt, ondersteunt het de werking van de schildklier.
  • Wanneer je ‘s nachts tussen 2.00 en 4.00 uur wakker wordt met hartkloppingen, kan dit komen door een adrenalinepiek. Een gezond dieet is het belangrijkste om lichamelijke en mentale stress te reduceren. Een theepuntje zout (of honing) op je tong, kan de adrenalinepiek normaliseren en je helpen weer snel in slaap te vallen, volgens metabolisme-expert Matt Stone.
  • Zout verhoogt de thermogenese
  • Te zoutarm eten kan leiden tot magnesium en calciumverlies. Voedingswetenschapper Ray Peat legt op zijn website het verband uit tussen zout, het zoutregulerende hormoon aldosterone en mineraalverlies.

Sla zout niet over, maar vervang tafelzout gewoon voor beter en kwalitatief goed zout.

De 5 beste alternatieven voor tafelzout zijn

Zeezout

Dit is tegenwoordig overal te vinden, en ook overal op te vinden. Op chips, popcorn en zelfs op chocola. Dat maakt de snacks niet ineens tot gezonde snacks. Zeezout heeft zo zijn voordelen: er zitten 82 verschillende nutriënten in en is rijk aan magnesium. Sommige experts adviseren zelfs om te gorgelen met zeezout, om de mond tegen een overschot aan bacteriën te beschermen. Een goede mondhygiëne voorkomt heel wat aandoeningen en ziekten, omdat bacteriën via de bloedbaan naar organen ‘reizen’ en daar hun schadelijke werk doen.

Himalaya zout
Dit is een van de puurste zouten. Het is roze van kleur en wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de geneeskrachtige kwaliteiten. Himalayazout bevat 84 essentiële mineralen. Het helpt het PH niveau in balans te brengen. Een normale zuur-base balans is voor het behoud van een geode algehele gezondheid, van spijsverterin tot goed functionerend immuunsysteem. Maar wat nog beter is: dit zout is preventief bij Alzheimer. Het vertraagt de veroudering van de hersenen.

Kosher zout

Kosher zout heeft dezelfde structuur als tafelzout. Het is een goed alternatief om bij het koken te gebruiken. Een hoeveelheid bevat minder natrium dan dezelfde hoeveelheid tafelzout. Je proeft geen verschil in smaak.

Hawaiiaans zwart lava zout

Dit zout heeft een zeer lichte rook/ houtskool/ kampvuur smaak, wat een extra dimensie aan het gerecht geeft. Het past goed bij vis en salade. Het zout heeft ongiftigingseigenschappen, wat je niet kan zeggen van gewoon tafelzout. Je krijgt door zwart zout voldoende borium binnen, wat een gezonde hersenfunctie ondersteunt. Net als Himalayazout is dit zwarte zout preventief bij Alzheimer. Dr. Jacob Teitelbaum verwijst in zijn boek – ‘Ziek? Zo wordt je beter’-  naar gepubliceerd onderzoek in Environmental Health Perspectives, waarin staat dat borium effectief is bij artritis.

Grijs zout

Ook wel Keltisch zout genoemd. Dit zout wordt al minstens 2000 gegeten. Ook dit zout heeft 82 essentiële mineralen. Het hoofdbestanddeel is chloride (58%). Ondersteunt eveneens een goede PH balans in het lichaam en heeft nog een bijkomend voordeel: volgens Health Watch Readers houdt het de glucosespiegel onder controle en verlaagt het de kans op diabetes met 33%.  Dit komt waarschijnlijk door de aanwezige magnesium.


 

Referentie

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
www.everydaylife.globalpost.com/gargle-sea-salt-29340.html
 www.organicauthority.com/organic-food/organic-food-articles/himalayan-salt-an-ancient-natural-mineral-treating-todays-common-ailments.html
 www.skinnywithfiber.org/8-surprising-benefits-of-pink-himalayan-salt/
 www.mindbodygreen.com/0-6243/How-to-Balance-Your-pH-to-Heal-Your-Body.html
 www.medicalnewstoday.com/articles/146619.php
 www.authoritynutrition.com/different-types-of-salt/
 www.3fatchicks.com/7-benefits-of-kosher-salt/
 www.mountainroseherbs.com/products/lava-salt/profile
 www.bulletproofexec.com/the-strangest-way-to-detox/
 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1566632/
 www.waterbenefitshealth.com/celtic-sea-salt.html
 www.livestrong.com/article/260852-health-benefits-of-celtic-sea-salt/
 www.benefitof.net/benefits-of-chloride/