Te weinig maagzuur, een oorzaak van veel klachten. Wat doe je hieraan?

 

Een tekort aan maagzuur komt tegenwoordig veel voor, maar de kans is groot dat dit probleem behandeld wordt met maagzuurremmer. Men denkt dat overtallig maagzuur de klachten veroorzaakt, terwijl ze in feite komen door een tekort aan maagzuur. Wanneer niet adequaat ingespeeld wordt op de daadwerkelijke klachten, die verder gaan dan de maag alleen, kunnen ze chronisch worden en uiteindelijk leiden tot (auto immuun) ziekten. Er zijn natuurlijke manieren om dit probleem en deze klachten op te lossen.

In het artikel ’teveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur’. Wat je hier echt over moet weten’ kun je lezen wat de oorzaken en symptomen zijn van een tekort aan maagzuur.

Waarom is het zo belangrijk om iets te doen aan een tekort aan maagzuur?

Hiervoor kijken we naar de consequenties van te weinig maagzuur (hypochlorhydria):

 

  • Door hypochlorhydria kunnen proteïnen niet adequaat omgezet worden in aminozuren. Een gebrek aan aminozuren in de bloedbaan betekent een mindere beschikbaarheid van neurotransmitters. En dit kan weer tot stoornissen leiden, zoals symptomen van depressie. (meer symptomen)
  • Te weinig maagzuur leidt tot disbalans in de darmflora. Pathogene bacteriën kunnen hun weg vinden naar de ingewanden. Deze worden normaal gesproken geëlimineerd door maagzuur. Hypochlorhydria maakt de maag voor deze bacteriën geschikt om te groeien.
  • Te weinig maagzuur leidt tot slechte opname van voedingsstoffen. Wanneer proteïnen niet naar behoren worden omgezet, belemmert dit de opname van vitamine B12. Ook de opname van foliumzuur en ijzer worden negatief beïnvloed.
  • Hypochlorhydria veroorzaakt brandend maagzuur/gastro-esofagaal reflux oftewel GERD en we denken vaak dat dit komt overtollig maagzuur.
  •  Te weinig maagzuur leidt niet zelden tot verstopping, winderigheid, gasvorming en boeren. Voeding blijft in de maag en rot, in plaats dat vertering plaatsvindt.
  •  Te weinig maagzuur kan leiden tot lekkende darm en zo voedselallergie veroorzaken. De slecht verteerde proteïnen en andere voedseldelen en giffen lekken naar de bloedstroom en het lichaam antwoordt hierop door antilichamen aan te maken tegen deze deeltjes in het bloed. Een overbelaste lever, belast immuunsysteem en verstoorde lichaamsprocessen zijn het gevolg. (Meer informatie over een lekkende darm)

Geen maagzuurremmers

De onderste slokdarmsfincter (LES) scheidt de slokdarm van de maag. Wanneer er een normale hoeveelheid maagzuur is, krijgt de LES signalen om te sluiten. Bij te weinig maagzuur, sluit de LES niet meer goed en ontsnapt maagzuur naar het lager gelegen gedeelte van de slokdarm, wat een brandend gevoel geeft. Een slechte functies van de LES wordt ook beïnvloedt door factoren als voedselallergieën, overeten en medicatie. Maagzuurremmers en aanverwanten verergeren het probleem en zorgen voor een verdere disabsorptie van voedingsstoffen.

Het verdient dus de voorkeur om hypochlorhydria te corrigeren, in plaats van middelen tegen maagzuur te gebruiken.

Hoe kan het probleem van te weinig maagzuur natuurlijk en effectief gecorrigeerd worden?

Honing

De bacterie H. pylori komt bij iedereen in het spijsverteringskanaal voor. De bacterie veroorzaakt pas een probleem wanneer overgroei ontstaat. Als een vicieuze cirkel, onderdrukt de bacterie de aanmaak van maagzuur. Manuka honing heeft anti-bacteriële eigenschappen en wordt gebruikt om maagproblemen aan te pakken. Deze honing pakt ook de overgroei van de h. Pylorie bacterie aan. Twee keer per dag een theelepel nemen is over het algemeen effectief.

Vitamine U

Vitamine U? Wat is dat nu weer? Het is geen echte vitamine, alleen een label voor een krachtig enzym dat in kool zit. Het voorkomt maagzweren en mochten er sprake zijn van een maagzweer, dan geneest vitamine U deze snel. Wanneer er al jaren sprake is van te weinig maagzuur, kan het maagslijmvlies ontstoken zijn. Het enzym uit kool verzacht het maagslijmvlies en corrigeert de hoeveelheid maagzuur.

Er zijn veel studies die aantonen dat het drinken van koolsap de maag snel heelt. Echter, grote hoeveelheden koolsap kan de schildklieractiviteit vertragen, vanwege de grote hoeveelheid aanwezige goitrogenen. Er zijn natuurlijke Gastrazyme Vitamine U supplementen die dit probleem voorkomen.

Zeezout

Zeezout voorziet in chloride, de bouwsteen van maagzuur.

Appelazijn

Er zijn een paar theoriën met betrekking tot de reden waarom appelazijn verteringsproblemen en hypochlorhydria verbetert. Appelazijn is zuur en zal de PH waarde in de maag verlagen. Het corrigeert overgroei van candida, en candida kan eveneens bijdragen aan een gebrekkige productie van maagzuur. Het brengt instant verlichting bij GERD. Voor elke maaltijd zou je een halve/tot hele eetlepel in een kopje warm water kunnen drinken.

Veranderingen in leefstijl

Misschien is de belangrijkste verandering, om matig te eten wanneer je gestrest bent. Het lichaam maakt nauwelijks maagzuren aan onder stress. Dus matig en zittend eten en goed kauwen zijn onder stress een must.

Te weinig maagzuur kan leiden tot voedselallergieën. Vermijdt de voeding waar je gevoelig voor bent en niet goed op reageert, totdat maagzuur en klachten genormaliseerd zijn.

Vezels

Vezels zijn van belang in een gezond dieet. Echter, ze bevatten veel fytinezuur en een tijdelijk vezelarm dieet is raadzaam bij maagklachten. Teveel fytinezuur kan de opname van koper, zink, ijzer en calcium belemmeren. Bewerkte graanproducten zoals brood en ontbijtgranen zitten boordevol fytinezuur. Je kunt dit zoveel mogelijk minderen totdat de klachten genormaliseerd zijn.

De volgende granen bevatten geen fytinezuur: amaranth, boekweit, gierst, quinoa. Weinig fytinezuur zit in: rijst, spelt (in spelt zit 40% minder dan in tarwe). Tarwe en volkoren granen bevatten veel fytinezuur (volkoren: 80%).

Meer tabellen

Bij een normale hoeveelheid maagzuur wordt fytinezuur afgebroken en mineralen worden gebundeld. Soms worden mineraaltekorten dan weer aangevuld, maar deze aanvulling is niet goed mogelijk bij te weinig maagzuur.

Drink niet teveel

Het algemene idee is om per dag 8 glazen water te drinken, om gehydrateerd te blijven en afvalstoffen te elimineren. Maar overhydratatie kan ook het metabolisme vertragen en juist voor cellulaire uitdroging zorgen. Wat je wel kan doen: veel water voor of tijdens maaltijden drinken, dit zorgt voor een goed verloop van de spijsvertering.

Een kop warme zelfgemaakte bone broth stimuleert de spijsvertering. Je kan ook voor of na elke maaltijd een halve kop warm water drinken met een eetlepel appelazijn. Kleine hoeveelheden biologische yoghurt, als toevoeging van probiotica en enzymen, ondersteunen een goede vertering eveneens.