Studie: hoe cadmium in voeding cellen beschadigt (+ 10 manieren om ervan te ontgiften)

Studie van de University of Adelaide heeft blootgelegd, hoe cadmium -het metaal dat zich opstapelt in de voedselketen-  toxiciteit in levende cellen veroorzaakt. In de studie, die gepubliceerd is in Nature Communications, staat hoe cadmium transport van de mineralen mangaan en zink naar en van de cellen verstoort. Cadmium hoopt zich op in het lichaam en leidt uiteindelijk tot celdood. Hoe help je het lichaam bij het ontgiften van cadmium?

“Cadmium is een belangrijk industrieel metaal, maar het hoopt zich op in de voedselketen en dit leidt tot toxiciteit voor mensen en dieren. Blootstelling aan cadmium kan voorkomen door gebrekkige afvoer van industrieel en elektronisch afval, en ook door tabaksrook en consumptie van verontreinigde voeding. De toxiciteit van cadmium is reeds lang bekend, maar er was nog niet voldoende inzicht in de manier waarop het metaal toxiciteit veroorzaakt en cellen beschadigt”, aldus projectleider dr. C. mc Devitt ( University’s Research Centre for Infectious Diseases).

“Wanneer cadmium eenmaal in een cel is, voegt het zichzelf hierin en zorgt voor uitval van de cel. De verkeerde metaalionen worden uit de cel gepompt, terwijl meer cadmium binnen gebracht wordt. Dit leidt uiteindelijk tot celdood.”

“Het inzicht in de manier waarop cadmium toxiciteit veroorzaakt op moleculair niveau, is cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe strategieën tegen cadmium vergiftiging.”

Cadmium is een belangrijk metaal in de elektronica industrie en wordt ook wereldwijd gebruikt in nikkel-cadmium batterijen. Cadmium uit industrieel afval belandt in grond en water en wordt niet afgebroken. Vanaf het begin van de 20e eeuw is de globale cadmium productie minimaal verduizendvoudigd, naar ongeveer 20.000 ton per jaar. Geschat wordt dat mensen ongeveer 30 microgram cadmium per dag binnen krijgen.

Aangezien cadmium van nature niet betrokken is in biologische systemen, hebben lichaamscellen geen strategie ontwikkeld om af te rekenen met het metaal.

Cadmium wordt maar langzaam uitgescheiden, wanneer het is opgenomen in het lichaam. Het metaal stapelt zich op en kan onder meer de nierwerking verstoren en vermindert diens filterfunctie: in een bevolkingsstudie (België) werd de link gelegd tussen blootstelling aan cadmium en verhoogd verlies van aminozuren, eiwitten en calcium in de urine.

Studies laten ook zien dat er een verband is tussen inademing van grote hoeveelheden van het metaal en longkanker.

Medisch milieukundigen van Lokaal Gezondheidsoverleg adviseren:

  • Gebruik leidingwater om te drinken, koken of groenten en fruit te wassen. Put- en regenwater kunnen cadmium bevatten.
  • Vermijd om alleen groenten uit eigen streek te eten.
  • Eet vooral veilige groenten en fruit: komkommers, augurken, pompoenen en diep wortelende fruitbomen.
  • Ken de bodemkwaliteit (hoeveelheid cadmium, zuurtegraad, gehalte organische stoffen) voor het eten van andere groentesoorten.
  • Vraag advies aan de milieuambtenaar of de medisch milieukundige uit je regio over het kweken van groenten in je tuin.
  • Beplant of bedek de bodem zoveel mogelijk met houtschors om het opwaaien van stof te voorkomen.
  • Veeg je voeten om zo weinig mogelijk stof in huis te brengen.
  • Was je handen voor het eten. Zeker voor kinderen is dit extra belangrijk.
  • Vermijd circulatie van stof in huis zoveel mogelijk door een stofzuiger met een goede filter (HEPA-filter) te gebruiken en door met water te poetsen.

Proteïne dranken en cadmium

De Amerikaanse consumentenbond (Consumer Reports) vond in een onderzoek (2010) zware metalen, waaronder ook cadmium,  in 15 proteïnedranken. Deze producten worden verkocht als kant en klaar dranken en poeders die je moet mixen met melk, sap of water om shakes te maken. Behalve cadmium bleken de dranken/poeders ook arsenicum, lood en kwik te bevatten. Dit werd ook in whey proteïne poeders gevonden.(info) Kies een 100% plantaardig ewitpoeder (welke wel?  ) Of maak zelf je shake.

Hoe help je je lichaam een handje bij uitscheiding van zware metalen?

Natural News noemt 10 manieren om die ontgifting van metalen ondersteunen

Bentonite klei

Dit is een soort van vulkanisch as, dat het een enorm krachtig reinigingsvermogen heeft (verwijdert verontreiniging en giffen tot 25x het lichaamsgewicht) vanwege de afscheidingsmethode die adsorptie heet. Laxeert, bevat veel ijzer, magnesium en silicium. Is beschikbaar in de vormen sodium en calcium.

Blaaswier (bladderwrack, fucus vesiculosus)

Een bruin zeewier dat jodium, fucoidan, alginezuur en fenolen bevat. Bevordert schildklierwerking en immuunsysteem en heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Blauwwieren (Cyanobacteria) en chlorella

Bevatten het antioxidant chlorofyl, en chlorofyl bindt zware metalen en elimineert ze. Japanse studies toonden aan, dat na kernrampen dagelijkse inname van 8 gram chlorofyl leidde tot een vijfvoudige toename van uranium, waardoor cadmium en lood geëlimineerd werden.

Burdock (ook wel kliswortel of gobo genoemd)

Zuivert bloed, verwijdert zware metalen (ook kwik) en andere giffen. Bevat meer dan 45% inuline en wordt ook gebruikt om huidaandoeningen te behandelen. Burdock reinigt de lever en wordt ook wel toepast als alternatieve behandeling bij kanker. De wortel is antibacterieel, heeft antitumor en antischimmel eigenschappen.

Koriander (stam en blad)

Koriander bevat kamfer, geraniol, limoneen, elemol en carvon. Behalve dat koriander zware metalen uit het lichaam verwijdert, verlicht het ook een verstopte neus, spijsverteringsproblemen en opgezette buik. Reguleert het cholesterol en bloedsuiker en doodt salmonella. Daarbij heeft het nog ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en kan het makkelijk thuis groeien.

Knoflook

Ondersteunt ook de eliminatie van zware metalen. Het verlaagt de bloeddruk, cholesterol en reinigt ook nog eens de lever. Je profiteert van de voordelen van knoflook, of deze nu in poedervorm, teentje, rauw of gekookt is. Knoflook is antiviraal, antibacterieel en heeft antischimmel eigenschappen.

Glutathion

Dit is een aminozuur (tripeptide) en belangrijk voor het in evenwicht houden van het celleven (homeostase). Essentieel tegen omgevingsgiffen, omdat het ontgift van kankerverwekkende stoffen (en arsenicum in het bijzonder). Het helpt het lichaam bij de verwijdering van zware metalen als cadmium, ijzer en kwik. Dit is weer bevorderlijk voor de stofwisseling, omdat er met ‘dood gewicht’ afgerekend wordt. Ook een antioxidant.

Ui

Ui bevat antioxidant quercetine, en verlicht allergieën, verlaagt cholesterol. Heilzaam bij artherosclerose, hartaandoeningen en natuurlijk ook bij de verwijdering van zware metalen. Is ook nog antimicrobieel.

Selenium

Sporenelement selenium functioneert als antioxidant en bevordert een goed werkend immuunsysteem. Er zijn maar zeer kleine hoeveelheden nodig, het sporenelement is hoogst giftig in grotere hoeveelheden. Selenium heeft antikanker eigenschappen, ontgift het lichaam en verwijdert zware metalen.

Zeoliet

Mineraal zeoliet is een combinatie van vulkaanas en zeewater. In de honingraat structuur zitten minuscule kleine structuurtjes die als het ware als ‘val’ fungeren voor zware metalen. Zware metalen worden geëlimineerd en belangrijke mineralen blijven behouden. Zeoliet is een magneet voor zware metalen en keert de groei van kankercellen om.

.Bron: University of Adelaide