Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nieuws

Jicht verkleint de kans op neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer

Share Button

Mensen met jicht hebben een kleinere kans om neurodegeneratieve ziekten -zoals Alzheimer- te ontwikkelen. Jicht blijkt een beschermend effect op de hersenen te hebben dankzij urinezuur, zo staat in de Annals of the Rheumatic Diseases. Jicht een pijnlijke ontsteking in een gewricht veroorzaakt door gekristalliseerd urinezuur. De ziekte vergroot de kans op hart- en nierproblemen, maar de antioxiderende eigenschappen van urinezuur kunnen het brein beschermen voor neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer.

In het onderzoek werden de data (van 1995-2013) van 3.7 miljoen 40+ Amerikanen onder de loep genomen. Mensen met een geschiedenis van jicht bleken 24% minder kans te hebben op een neurodegeneratieve ziekte. De onderzoekers concluderen hieruit dat jicht een beschermend effect tegen ziekten als Alzheimer heeft, vanwege urinezuur.

Bron: Annals of the Rheumatic Diseases

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.