7x (verborgen) voeding die funest is voor stofwisseling en afvalproces

Niets is zo frustrerend dan geen resultaten te zien, wanneer je wel de stap hebt gezet om te sporten en je voeding aan te passen. Herkenbaar? Je eet gezond, beweegt, dus hoe kan dat ? Grote kans dat de oorzaak verborgen voeding is, die je afvalpogingen dwarsboomt. Deze voeding doet niks voor je stofwisseling, maar vertraagt deze of zet de stofwisseling gewoon buiten functie.

Je lichaam herkent deze voeding als toxinen en zet je lichaam in een vecht-of-vlucht mechanisme.

Deze voeding heeft zelfs weleens het etiket ‘gezond’.

Die verborgen voeding kan de boosdoener van een aantal dingen zijn:

  • Gewichtstoename
  • Verslechterde schildklierwerking
  • Vermoeidheid
  • Hormonale disbalans
  • Spijsverteringsproblemen

Om je stofwisseling en vetverbranding weer op gang te krijgen, kun je onderstaande voedingssoorten beter mijden

Vruchtensap

Vet is niet het eerste dat dikt maakt, dat is suiker. Het drinken van teveel vruchtensap en het eten van teveel suiker verpest de stofwisseling. Soms is vruchtensap water met een chemisch tintje. Zo kan appelsap gemaakt worden door de appels te persen en alle vezels te verwijderen. Dan wordt het sap verhit middels pasteurisatie, gedroogd en vervolgens in geconcentreerde vorm gebracht. Dan is het mogelijk dat er suiker, kleurstof en smaakstof aan toegevoegd wordt. Een normaal glas vruchtensap bevat 30 gram suiker. Dat is meer dan bij frisdrank (28 gram). Suikervormen kunnen verborgen zitten onder de namen: fructose, maïs siroop, dextrose, sap concentraat, bruine suiker.

Wat je wel kan doen: je kunt zelf limonade maken door water, citroensap en (echt natuurlijke) stevia te kopen. Let er bij de laatste wel op of deze 100% natuurlijk is, want niet alle stevia is echt stevia. Kombucha is ook een optie, net als kruidenthee (evt. koud en gezoet met honing). Kokoswater is ook een goede dorstlesser.

Volkoren granen

Volkoren granen kunnen de primaire bron zijn van een verpeste stofwisseling en vruchteloze afvalpogingen. Ze helpen je metabolisme niet, en dit dankzij gluten, zetmeel en fytinezuur. Gluten veroorzaken ontsteking, zetmeel wordt snel omgezet in suiker en fytinezuur belemmert de opname van mineralen. Jammer, want aan de mineralen en vitaminen die van volkoren granen komen heb je dus niks. De ergste volkoren producten zijn: brood, pasta, ontbijtgranen, crackers, muffins, toetjes, meel, chips en mueslirepen. Granen kunnen geweekt worden, of je kan zuurdesembrood eten. Een goede vervanger voor meel is kokosmeel. Kokosmeel (fytinezuur- en glutenvrij) is gunstig voor afvallers: het is vezelrijk en bevat vetten die je lichaam kan gebruiken als energiebron.

Canola olie

Het gebruik van de verkeerde olie belemmert het afvalproces, waardoor je steeds maar niet van de laatste kilo’s af komt. Canola olie en andere plantaardige oliën vertragen de vetverbranding en zorgen voor ongewenst vetopslag. Canola olie bevat gehydrogeneerde vetten die ontstekingen door het hele lichaam kunnen veroorzaken. Dit verstoort hormoonwerking en metabolisme. Ook is 90% van de canola olie genetisch gemodificeerd, en dit betekent dat ze vol pesticiden zitten die cellulaire toxiciteit veroorzaken. Dit verpest je metabolisme en algehele gezondheid.

Je zou alle plantaardige oliën kunnen vervangen voor kokosolie en boter van grasgevoerde dieren, om je metabolisme weer wakker te maken. Boter is je buik’s beste vriend. Boter van grasgevoerde dieren ondersteunt je stofwisseling omdat het rijk is aan CLA (geconjugeerd linolzuur). Kokosolie ondersteunt vetverlies (en werkt ook nog eens positief op het brein!). Vetverlies gebeurt omdat de olie rijk is aan MCFA’s (middellange keten vetzuren). Het consumeren van deze twee maakt van je lichaam een verbrandingsoven!

Pindakaas

Erg lekker, maar het kan je darmgezondheid verpesten. Pinda’s groeien ondergronds en slaan vocht op (als ze uitgegraven zijn bevatten ze tot 50% vocht). Hierdoor bevatten ze aflatoxinen (schimmelgifsoort) die de darmgezondheid negatief beïnvloeden. Een goede darmgezondheid is van groot belang voor een gezond gewicht. Pinda’s zijn de meest voorkomende allergenen en worden gelinkt met voedselovergevoeligheid, lekkende darm en vertraagde stofwisseling. Aflatoxinen wedijveren met gezonde darmflora en dit schaadt een gezonde spijsvertering. Bovendien zijn ze rijk aan omega-6 vetzuren, die ontsteking veroorzaken.

Amandelboter kan een gezonde vervanger zijn. Amandelen zijn rijk aan aminozuur L-arginine, waardoor de HGH (groeihormoon, ook wel slankheids- en verjongingshormoon genoemd) productie in het lichaam toeneemt. Je lichaam bouwt vrije spiermassa en dit is zeer bevorderlijk voor je metabolisme. Een eetlepel amandelboter doet al goed werk.

Granola

Dit ‘gezonde’ voer heeft al jaren een gezond halo om zich heen hangen, maar is een wolf in schaapskleren. Granola is ‘dodelijk’ voor je stofwisseling. Vandaag de dag zijn er granola-issues omdat granola wordt samengesteld van volkoren granen en suiker. Apart genoeg blijkt de aanwezige honing de primaire oorzaak van gewichtstoename te zijn. Uit een studie (Texas A&M University) bleek de geteste honing nauwelijks pollen te bevatten, en bleek het ook bij hoge temperatuur gepasteuriseerd te zijn. In zo’n geval is het niet beter dan maïs siroop. De combinatie van gluten, fytinezuur en bewerkte honing is funest voor je stofwisseling en dieetdoelen.

Je kunt ook zelf granola maken. Week 8 uur lang amandelen, pecannoten, cashewnoten en chiazaad in water en laat ze een dag drogen op een keukenpapier. Mix de ingrediënten dan met biologische honing, rozijnen en kokosvlokken, kaneel en zeezout. Doe dit even in de oven en je hebt een heerlijk smakende snack die ook nog eens je stofwisseling aan het werk zet.

Kunstmatige zoetstoffen

Aspartaam (E951) en sucralose (E955) zijn wel de meest misleidende zoetstoffen van alle. De leugen is, dat het je zoete trek stilt zonder calorie-inname. Aspartaam wordt feitelijk gelinkt aan 92 schadelijke gezondheidseffecten. E955 (Splenda) en E951 stimuleren je eetlust en wakkeren de trek in koolhydraten aan. De calorieën die je door de zoetstoffen niet inneemt, eet je er dubbel en dwars aan via andere voeding. Bovendien foppen kunstmatige zoetstoffen het beloningscentrum in de hersenen en voelen we niet meer een verzadigingsgevoel. Ze veranderen de darmflora, we worden dikker en de stofwisseling is verpest. Studie toonde aan dat 1 frisdrank met kunstmatige suiker per dag genoeg was voor een behoorlijke toename van buikomvang en gewichtstoename. ( lees ook: 10 redenen om te stoppen met het drinken van light frisdranken)

Mononatrium (sodium) glutamaat

Dit e-nummer (E621, ve-tsin) is al veelbesproken op GoedGezond, dus we houden het hier kort. E621 werkt verslavend. In light producten wordt weinig suiker toegevoegd, maar wel E621.  Het verstoort onze hormoonhuishouding en we krijgen er honger door. Het veroorzaakt dat je meer eet dan de bedoeling is en vaak gaat het dan om calorierijke voedingsmiddelen. Daarom wordt E621 in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Het effect van E621 is, dat je blijft dooreten (bijvoorbeeld van chips).  Vetsin veroorzaakt dus ‘vetzin’.

Bron:

www.liverdoctor.com

www.webmd.com