Wat wortels en wortelsap voor je doen !

Wortels zijn heel veelzijdig. Of ze nu rauw, gekookt of als sap geconsumeerd worden, in bijna elke cultuur worden ze geconsumeerd, en ook nog door de hele hele geschiedenis heen. We kennen wortels als oranje groente, maar ze zijn er ook in het paars, rood, geel en wit. De carotenoïden geven wortels hun kleur. Beta caroteen, een precursor voor vitamine A, is één van de carotenoïden en verantwoordelijk voor de vele voordelen van deze groente voor de gezondheid.

Wat wortels en wortelsap voor je doen

Veel studies tonen aan dat beta caroteen cruciaal is voor een goed werkend immuunsysteem, dat de gezondheid van huid en ogen beschermt en de vrije radicalen bestrijdt die leiden tot vele chronische ziekten (1).

Waardevolle voeding dus! En wanneer je wortels in de blender doet, krijg je hier een geconcentreerde portie van.

Wortelsap komt bijna elke deel van je lichaam ten goede:

  • Reguleert de bloedsuikerspiegel
  • Bevordert gezondheid van bloed
  • Verbetert verstopping
  • Bestrijdt ontsteking
  • Reinigt de nieren
  • Beschermt de ogen
  • Beschermt hersenfunctie

De wortel draagt voor een belangrijk deel bij aan de vitamine A voorziening, de krachtvitamine voor het hele lichaam. Daarbij bevatten wortelen ook vitamine C, D, E en K en de mineralen magnesium, calcium en kalium. Bovendien zijn ze vezelrijk.


Top 7 voordelen van wortelsap (bewezen)

Beschermt de gezondheid van de ogen

Drie cruciale bestanddelen bevorderen de gezondheid van de ogen enorm: beta caroteen, luteïne en zeaxanthine. Zonder beta caroteen kunnen er allerlei oogproblemen ontstaan, zoals maculadegeneratie en zelfs blindheid. Luteïne en zeaxanthine daarentegen, verminderen de kans op leeftijdsgerelateerd slecht zicht of wazig zicht. Slechts 1 kop gesneden wortels voorziet in 400% van je vitamine A behoefte. ( 2) Omdat beta caroteen een vorm van vitamine A is, is dit onmisbaar voor goede ogen en zeker bij het ouder worden. Wortels zijn zelfs een goede voorbereiding op het bruiningsproces in de lente/zomer, doordat ze zorgen dat je sneller bruin wordt. Hierbij bieden ze ook enige bescherming tegen zonnestralen.


Rijk aan antioxidanten

Carotenoïden die onder andere in wortels zitten, zijn krachtige antioxidanten die niet alleen de kans op allerlei tijdelijke ziekten verminderen, maar ook de kans op chronische ziekten. Het immuunsysteem heeft veel profijt van wortels en wortelsap: het helpt het immuunsysteem om vrije radicalen, schadelijke bacteriën, virussen en ontstekingen te bestrijden. Onder deze antioxidanten vallen vitamine C, beta caroteen, lycopeen, en de al eerder genoemde luteïne en zeaxanthine. De carotenoïden, fytochemicaliën en het beta caroteen remmen DNA schade en cel mutatie ( 3).


Lager risico op hartaandoeningen en beroerte

Diep oranje gekleurde groenten zoals wortelen vermindert het risico op cardiovasculaire ziekten. Dit geldt vooral voor volwassen vrouwen. Recent onderzoek laat zien dat het hart veel profijt heeft van wortelsap, doordat dit oxidatieve stress verlaagt en het verdedigingssysteem van het lichaam verbetert tegen allerlei vormen van cardiovasculaire aandoeningen. ( 4) Dit effect komt door de aanwezige antioxidanten. Wortelen zorgen ook voor een gezond cholesterol. (5)


Beschermt tegen kanker

Er is ook bewijs dat laat zien dat voeding die rijk is aan carotenoïden uit fruit en groenten, een  beschermende werking tegen kanker heeft. Ook hier zijn het weer de antioxidanten die kankercellen bestrijden (zoals bijvoorbeeld bij leukemie) en ook het risico verlagen op veelvoorkomende vormen van kanker (zoals borst- en prostaatkanker). ( 6, 7)

Bij een studie dronken vrouwen met een geschiedenis van borstkanker 3 weken lang dagelijks in totaal 240 ml wortelsap in combinatie met verse sinaasappelsap. Het resultaat was dat de wortelsap bijdroeg aan de lichaam’s verdediging tegen kanker, en dat het een effectieve manier was om de hoeveelheid beschermende carotenoïden in het bloed te verhogen. Dit leidde tot een verlaging van oxidatieve stress en ontsteking. Verlaging van beiden beschermt tegen kankergroei. ( 8)


Behoud van goede orale gezondheid

In dit artikel (‘Goede mondhygiëne is van levensbelang: tandplak is meer dan tandplak alleen’) kun je lezen waarom een goede mondhygiëne zelfs van levensbelang is. De voedingsstoffen uit wortelen kunnen die hygiëne en gezondheid zeker ondersteunen, zowel indirect als direct. Doordat ze het immuunsysteem versterken, is het lichaam beter in staat om schadelijke bacteriën en toxinen te weren die via de mond binnenkomen en zich in tandvlees en gebit nestelen. Sommige mineralen uit wortelen zijn antibacterieel en houden het gebit gezond. ( 9) Het kauwen op wortels helpt plak en voedselresten te verwijderen. De vezels werken als een natuurlijke ‘borstel’ in het spijsverteringssysteem, scrubben als het ware ongewenste darmbacteriën weg en verbeteren de spijsvertering en opname van andere waardevolle nutriënten.


Behoud van mooie veerkrachtige huid en bevordering van wondheling

Beta caroteen is kritiek voor een goede wondheling. Al eeuwen worden ze tot een pap gemaakt en gebruikt om wonden te behandelen. ( 10 wanneer je een bepaalde huidinfectie hebt, sneeën of andere wonden; wortelen kunnen prima gebruikt worden, omdat ze de gezondheid van de huid bevorderen. Huid heet sneller, gaat infecties en ontstekingen te lijf. Beta caroteen houdt de huid jong en veerkrachtig, net als lycopeen. Zowel lycopeen als beta caroteen beschermt de huid van binnenuit tegen oxidatie.


Beschermt de gezondheid van de hersenen en cognitieve functie 

Wortelen en dus ook wortelsap dragen mede bij aan de bescherming tegen Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Het beschermt tegen geheugenproblemen en allerlei andere vormen van achteruitgang van de cognitie. Ook hier komt dit weer doordat wortels de oxidatieve stress verlagen. Dus ook in de hersenen, oxidatieve stress verzwakt de communicatie tussen zenuwcellen. ( 11 )


Welke wortelen?

Omdat wortels gewassen worden in chlorine, kun je het beste voor biologische wortels gaan. Je kunt voor oranje wortels gaan, maar wortels in andere kleuren zijn ook de moeite waard en soms zoet van smaak. Veel van de waardevolle voedingsstoffen en vezels zitten in de schil en door schillen gaan ze verloren. Je kunt de wortels met een borsteltje schoonwassen. Wanneer je wortelsap maakt, consumeer je wortels in geconcentreerde vorm. Dit betekent dat wanneer er giffen aanwezig zijn, je hier ook veel van binnen krijgt.
Pesticides zijn in grotere hoeveelheden aanwezig bij conventionele wortels, in vergelijking met biologische. ( 12, 13)

Optimaal profiteren

Wortelsap is een goede manier om optimaal te profiteren van gezondheidsbevorderende micronutriënten en makkelijk om in je voedingsstijl in te passen. Het kan ook bijdragen tot gewichtverlies, omdat een onderliggend voedingstekort de oorzaak kan zijn van overconsumptie. Wanneer er een voedingstekort is, gaat het lichaam op zoek naar micronutriënten. Blenders van goede kwaliteit breken groenten af tot het punt dat hun nutriënten al ‘voor-verwerkt’ zijn. Dit betekent dat de nutriënten al geabsorbeerd worden, zodra ze in de maag terecht komen. En dit zorgt weer voor minder stress voor de maag, darmen, lever en andere organen.

Referenties:
1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23574281
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14520020
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259297/
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21943297
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14569406
6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11695227
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22263789
8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22292424
9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8144415
10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891
11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10969995
12. www.organicguide.com/organic/food/organic-carrots
13. www.ewg.org/foodnews/list.php