Als je te moe bent om je aan een gezond dieet te houden

Gezond zijn willen we allemaal. In theorie weten we vaak heel goed hoe we het zouden moeten doen: meer beweging, minder suiker, meer groenten. Aan de wil ontbreekt het vaak niet, dus waarom kost het soms zo’n moeite om je consequent aan gezondere gewoonten te houden? Terugvallen van een gezondere leefstijl komt vaak door vermoeidheid. Wanneer je uitgeblust en moe bent, is het moeilijk om de goede gewoonten vol te houden.

Vermoeidheid zit vaak in de weg wanneer je gezonde intenties in de praktijk wilt brengen. Wanneer je waardeloos voelt, heb je ook gewoon zin in waardeloos eten. Daarentegen, als je vol vitaliteit zit, dan ben je gemotiveerd om goed voor je zelf te zorgen. Het scheelt om eerst oorzaken van vermoeidheid aan te pakken, dit maakt het een stuk makkelijker om consequent gezonder te leven en eten.

De meest voorkomende factoren van vermoeidheid zijn:

Slechte slaapkwaliteit

Het leven is druk en gejaagd, en vaak krijg je niet de hoeveelheid slaap die je graag zou willen. Een ononderbroken nachtrust van 7 á 8 uur zou ideaal zijn. Sommigen denken dat ze het prima doen op minder slaap, toch zal de gezondheid er op den duur onder lijden. De uren voor middernacht zijn het belangrijkst. Veel mensen gaan vroeg naar bed zonder een verkwikkende slaap te ervaren, vanwege onderbroken nachten. Een aantal dingen beïnvloeden de slaapkwaliteit: menopauze, ongerustheid, adrenaline uitputting, een leveraandoening of alcoholconsumptie in de avond. Als stress, gepieker en rusteloosheid je uit de slaap halen, kan een magnesiumsupplement goed helpen. Magnesium ontspant zenuwen en spieren en helpt om in een diepere slaap te komen.

Lichaamstoxiciteit

Door verhoogde lichaamstoxiciteit wordt je moe en traag. Je kunt je er depressief en mistig door voelen. Toxinen zijn helaas overal: in lucht, water en voeding. Het eten van bewerkte voeding, suiker en sommige plantaardige olie belast je spijsverteringssysteem en lever. Veel mensen smachten naar suiker, koolhydraten en junk food als ze moe en uitgeblust zijn. Hieraan toegeven maakt de situatie erger. Alle toxinen die het lichaam binnenkomen moeten uiteindelijk hun weg naar de lever vinden. In de lever worden ze omgezet om in een geschikte vorm afgevoerd te worden. Als de lever niet 100% gezond is, kan het deze taak niet helemaal aan. Veel mensen met een vervette lever zijn moe. Dit is niet zo verwonderlijk, wanneer de lever zijn ontgiftingstaak niet adequaat kan uitvoeren. Je kunt je lever helpen, met natuurlijke leverreinigers. Dit verbetert de efficiency van de levercellen en beschermt hen van schade. Simpelweg water met citroensap drinken doet al een hoop. Een schone lever zorgt voor hernieuwde energie en een beter humeur.

Voedingsallergie of -overgevoeligheid

Allergieën zijn geen zeldzame oorzaken van vermoeidheid, maar hier kan overheen gekeken worden. Je kunt dagelijks voeding nuttigen waar je gevoelig voor bent, en je lichaam ziet dit als een toxische substantie. Ook dit belast de spijsvertering en lever en kan ook invloed hebben op de slaapkwaliteit. Een allergie of intolerantie voor voeding kan donkere kringen onder de ogen veroorzaken, een opgezette buik en het vasthouden van vocht. De meest voorkomende allergieveroorzakers zijn gluten, soja, noten en koeienmelk. Helaas zijn allergieën lastig op te sporen en een natuurdiëtist zou hier bij kunnen helpen.

Antioxidant tekort

Er wordt niet altijd voldoende rauwe groente gegeten. Rauwe groenten zijn de moeite waard om met grote regelmaat, zo niet dagelijks, te eten. Een schaaltje fijngehakt spinazieblad, koolsla of andere sla bij lunch of diner zetten, kost niet zoveel tijd als je denkt. Een smoothie kan je energie oppeppen binnen een luttel half uur. Voor het gemak kun je een hoeveelheid invriezen. Wortelsap is ook een goede keuze.

Schildklierproblemen

Ook deze komen vaak voor, en dan vooral bij vrouwen. Vermoeidheid en gewichtstoename zijn de twee hoofdsymptomen, en ook haarverlies kan schildklier-gerelateerd zijn. Als er sprake is van een trage schildklier, kun je deze ondersteunen door middel van bepaalde voeding. Chilipeper en een goed ontbijt ondersteunen de stofwisseling, wat het energieniveau ten goede komt. De appel beïnvloedt het stofwisselingsproces eveneens positief.

Diabetes

Het aantal diabetici in de wereld groeit snel. Symptomen van diabetes kunnen er zijn, zonder dat men dit in de gaten heeft. Vermoeidheid, toegenomen honger en dorst en vaker plassen zijn de hoofdsymptomen. En daar denk je niet altijd wat van, omdat deze vaag en mild zijn. Daarom wordt de ziekte vaak niet opgepakt vanaf het allereerste begin. Wanneer je lang moe bent, overgewicht hebt en boven de 30 jaar bent, kun je via de huisarts een bloedsuikertest laten doen. Bepaalde voeding heeft een positief en balancerend effect, zoals: keukenkruiden en yoghurt. Ook wandelen draagt positief bij.

Bron: www.liverdoctor.com