Versnel je stofwisseling (eenvoudig) door deze voeding

Een snelle(re) stofwisseling staat op het wenslijstje van velen. De stofwisseling is bepalend voor de mate waarin je calorieën verbrand. Mensen met een efficiënte stofwisseling behouden met gemak een gezond gewicht en hebben de hele dag door energie. Wanneer je traag en moe bent kan het een hint zijn dat je stofwisseling minder efficiënt verloopt. De dagelijkse voedingskeuze kan je stofwisseling vertragen of versnellen.

Aan genen en leeftijd is niks te doen, maar er zijn genoeg aanpassingen te maken waardoor je toch in controle bent. De dagelijkse voedingskeuzes bepalen de traagheid of snelheid van het metabolisme.

De beste voeding voor een efficiënte stofwisseling

Groene groenten, met name broccoli

Natuurlijk is het niet onbekend dat groenten goed voor de gezondheid zijn. Ze beschermen je immuunsysteem van infecties en ziekten. Maar ook voorzien ze de lever van de benodigde nutriënten, zodat dit orgaan zijn werk goed kan doen. Belangrijk, omdat de lever een krachtige vetverbrander is. Groene groenten zijn koolhydraatarm en vezelrijk, dus geven ze een vol gevoel met weinig calorieën. Omdat broccoli een uitmuntende bron van chroom is, profiteert je stofwisseling hier enorm van. Chroom houdt de bloedsuikerspiegel voor langere tijd stabiel en vermindert zo hongergevoel en trek. Kook de broccoli wel, omdat rauwe broccoli goitrogenen bevat die de jodiumopname kunnen remmen. Dit kan de stofwisseling juist vertragen. Wanneer je er niet van houdt om broccoli te eten, kun je de groente ook verwerken in een smakelijke soep. Kook dan 2 broccoli’s in een middelgroot pannetje, 10 minuten in een laagje water dat op smaak gebracht is (bijvoorbeeld met knoflook, peterselie en peper). Dan haal je de broccoli eruit, blendeert het en roer het door het kookwater heen. Dit is genoeg voor 2 á 3 personen. Als ‘kers op de slagroom’ kruimel je wat geitenkaas of roquefort kaas bovenop de soep, voordat je het gaat eten. Resultaat: een mooie groene soep die goed verzadigt, waarmee je veel broccoli binnenkrijgt.

Avocado

Hoewel avocado’s vet bevatten, is dit het ‘goede’ vet, dat juist je stofwisseling aan de gang zet. Ook avocado’s zijn koolhydraatarm en vullen goed. Een avocado toegevoegd aan salade, geeft het een romige textuur en een groter verzadigd gevoel. Je zult minder geneigd zijn om zoetigheid na de maaltijd te eten. Gebleken is dat de snackbehoefte zo’n 5 uur uitblijft, wanneer je avocado tijdens de lunch gegeten hebt. De avocado zit dan ook nog vol antioxidanten, helpt bij de afvoer van gifstoffen en maakt de taille slanker.

Omega-3 vetzuren

Vis bevat veel proteïnen die makkelijk te verteren zijn. Proteïnen vullen en verminderen hongergevoel en trek. Vis is natuurlijk een goede bron van omega-3 vetzuren en jodium. Omega-3 vetzuren verminderen ontstekingen in het lichaam en voorkomen insulineresistentie. Mensen met insulineresistentie ontwikkelen veelal het metabool syndroom. Wanneer je niet van vis houdt, kun je omega-3 vetzuren via capsules binnenkrijgen. Let op: er zijn aanwijzingen dat omega-3 het risico op prostaatkanker vergroot. Krillolie of krillolie capsules zijn minder vervuild dan visolie.

Cayenne peper en chili peper

Cayenne peper wordt gemaakt uit de schillen van chilipepers en behoort tot het capsicumgeslacht. Beide hebben een stimulerend effect op de stofwisseling. Het zijn natuurlijke vetverbranders, dankzij de aanwezige capsaïcine. Gebleken is dat het gebruik van chilipeper de ophoping van vetcellen met 62% verminderde, binnen 8 dagen. Capsaïcine stimuleert namelijk de thermogenese, en dit is een belangrijke sleutel voor vetverbranding.

Eieren

Eieren zijn een zeer goede bron van proteïnen. Ze geven een verzadigd gevoel en zorgen voor een smakelijke maaltijd in een handomdraai. Een handige oppepper als je moe en lusteloos bent. Ze bevatten ook het aminozuur tyrosine, en dit verbetert de stemming. De hersenen gebruiken tyrosine voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Deze neurotransmitters maken rustig, gefocust en gemotiveerd. Ze verbeteren het vetprofiel. ( 1)

Olijven

Het gebruik van extra virgin olijfolie heeft een positieve invloed op het vetprofiel bij mensen met een verstoorde stofwisseling. Olijven zijn een goede snack voor tussendoor en prima om door je salade of omelet te doen. Ze normaliseren de bloeddruk en geven een verzadigd gevoel. Tussendoor een paar olijven snoepen, doet de trek in suiker verdwijnen. ( 2)

Behalve het versnellen van de stofwisseling, brengen olijven ook hormonen in balans en zorgen ze voor een langer behoud van een jeugdig uiterlijk.

Zeker niet onbelangrijk: ontbijt als een koning !

Ontbijt kan een dieet maken of breken, want het bepaalt de rest van de dag. Ontbijt overslaan is dus niet een manier om gewicht te verliezen. Breakfast, het woord zegt het eigenlijk al: breek het vasten. Wanneer je uren achter elkaar niet eet, gaat je lichaam in de ‘lage modus’, de stofwisseling staat dan op een laag pitje en er worden nauwelijks calorieën verbrand. Wanneer je ‘s morgens eet, voorkom je dit en start je je metabolisme op en komt je energie op gang. Medisch journal Obesitas publiceerde in 2010 een studie, waaruit bleek dat muizen die eieren en bacon als ontbijt aten, een gezond metabool profiel hadden. De conclusie van de onderzoekers wat dat het eerste maal voor de rest van de dag de toon zet voor de stofwisseling. Het eten van een koolhydraatrijk ontbijt bevordert het verbruik van koolhydraten voor de rest van de dag, en een vetrijk ontbijt bevordert het verbruik van zowel vet als koolhydraten. ( 3)


1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12550060 3. www.telegraph.co.uk/news/health/news/7540732/A-high-fat-breakfast-of-bacon-and-eggs-may-be-the-healthiest-start-to-the-day-report-shows.html