Sneaky naamsverandering fructose siroop

OEDGEZOND.INFO

Fructose mais siroop (ook wel fructose corn syrup -HFCS- genoemd)  is een goedkope suikervervanger en wordt sinds 40 jaar wereldwijd in voedingsproducten gebruikt. In deze 40 jaar is de hoeveelheid gevallen van obesitas, diabetes en andere stofwisselingsaandoeningen enorm gestegen. Veel mensen kennen inmiddels de slechte reputatie – en van de kwik die het bevat- dus is het tijd voor een naamsverandering.

Andere benamingen voor HFCS:

  • glucose-fructose stroop
  • fructose-glucose siroop
  • maissiroop
  • cornsyrop
  • isoglucose
  • glucose stroop
  • fructosesiroop

Consumenten worden wakker wat betreft de nadelen van het goedje voor de (hersen) gezondheid en dus kan naamsverandering niet uitblijven. De benamingen van HCFS en aanverwanten worden zo zoetjes aan vervangen door ‘fructose’. Dat klinkt onschuldig en natuurlijk, maar het is niet de natuurlijke fructose uit fruit, wel de steroïde versie.

General Mills (o.a. Cheerios, Bugles, Häagen-Dazs ijs en Nesquik) meldt op sommige verpakkingen ‘no high fructose corn syrup’, maar wie verder op de ingrediëntenlijst kijkt ziet het staan: de nieuwe geïsoleerde fructose.

Wat is het probleem eigenlijk?

Het is de stiekeme naamsverandering. De naam ‘fructose’ wordt gebruikt om iets aan te duiden, wat voorheen HFCS werd genoemd. De grote bedrijven zijn bezig om de linken tussen HCFS en de lijsten van slechte uitkomsten weg te werken.

In een recente studie werden de effecten van verscheidene suikeroplossingen getest op laboratoriumratten ( 1). De geïsoleerde fructose bleek circulerende triglyceriden te verdubbelen. Uit een andere studie bleek dat HFCS een negatieve impact heeft op metabolisme en hersenen en dat het neuro-ontstekingen hersenen veroorzaakt. ( 2) Drankjes met HFCS hebben een heel ander suikerprofiel dan dat van gewone fructose, en onderzoekers merken dan ook op dat de fructoseconsumptie onderschat wordt ( 3).

Dat de hoeveelheden geïsoleerde fructose in drankjes hoger ligt dan verwacht, bleek eveneens dit jaar. ( 4) Populaire drankjes met HFCS bevatten 50% meer geïsoleerde fructose dan glucose.

Niet alleen General Mills speelt een handig spel met de namen, net als andere grote voedingsconcerns. De eliminatie van de naam HFCS, maakt de weg vrij voor de kreet ‘bevat geen high fructose corn syrup.’ Terwijl er geïsoleerde fructose inzit (‘fructose’). General Mills is gewend te sjoemelen: eerder dit jaar moest het label ‘natuurlijk’ verwijderen toen bleek dat dit gebruikt werd voor synthetische producten. Niet alleen GM maakt zich hier schuldig aan, Kraftfood ( o.a. Côte d’Or, Milka, Toblerone, LU, Oreo en Philadelphia) deed precies hetzelfde bij sommige producten.


1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25449399

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25242636

3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24985013

4. www.corn.org/products/sweeteners/