Zout inname verergert symptomen bij Multiple Sclerose en andere auto immuunziekten

Een hoge zoutinname (natrium chloride) verergert symptomen van auto immuunziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis, zo blijkt uit een studie. De onderzoekers hadden niet gedacht dat deze link bestond.

Stijging auto immuunziekten

In de afgelopen 30 jaar is het aantal auto immuunziekten tot grote hoogte gestegen (met 5 tot 7% per jaar). De ontdekking dat zoutrijke voeding de symptomen van auto immuunziekten verergert, kwam voor de onderzoekers onderzoekers – van Yale, Harvard en andere leidende instituten-  als een verrassing. Ze geven aan nooit aan zo’n verband gedacht te hebben. De toename aan auto immuunziekten kan verklaard worden door het feit dat ons DNA razendsnel verandert is. De onderzoekers verklaren verder dat de voeding, giftige omgevingsfactoren, roken, te weinig vitamine D en bepaalde infecties hieraan ten grondslag liggen.

Verband tussen zoutinname en auto immuunziekten

Professor neurologie en immunobiologie David Hafler (Yale University) was de eerste die het verband legde. Hij zegt dat het aantal auto immuunziekten vooral toegenomen is in ontwikkelingslanden, waar de zoutconsumptie het hoogst is.

Hoge bloeddruk is een overreactie van het immuunsysteem

Het effect van zout op het immuunsysteem omvat nog veel meer. Het bewijs dat een hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door een overreactie van het immuunsysteem, bestaat nog niet zo lang. Gedacht werd altijd, dat een hoge bloeddruk veroorzaakt werd door het vasthouden van vocht door zout.

Hamburger en friet

De eerste aanwijzing voor de link tussen zout en auto immuniteit kwam van hamburger en friet. In 2011 onderzocht Hafler een jaar lang de voedingsgewoonten van een groep mensen. Hij wilde meer te weten komen over de manier waarop de samenstelling van de darmbacteriën de koers van het immuunsysteem verandert. Maar in de tussentijd merkte Hafler en collega’s iets anders op.

 Tot mijn verrassing bleek dat er meer TH17 cellen in het bloed waren, na het eten van fast food. Wat stoppen die restaurants in het eten? Veel zout. “

T17-cellen spelen een rol in het opstarten van de ontstekingsreactie. Ze produceren cytokinen die de ontstekingsreactie op gang brengen en/of versterken.

Zoutrijk eten: toename ontstekingscellen

Geïntrigeerd door dit feit, startte Hafler een studie over het effect van zout op ratten met MS.

De resultaten waren verbazend: ratten die zoutrijk aten hadden 10x zoveel TH17 cellen dan ratten die normale voeding aten. Belangrijker nog: de ratten werden steeds zieker. De meeste ratten die op het zoutrijke dieet zaten, raakten verlamd. De ratten die niet zoutrijk aten, bleven mobieler. ( 1) Hafler ging toen over op onderzoek op menselijke immuuncellen, en ontdekte dat het effect hierop hetzelfde was. Ook hier leidde grote hoeveelheden zout tot een enorme toename van de ontstekingscellen.

Vorig jaar bestudeerden wetenschappers –van de Harvard Medical School en het Raúl Carrea Institute for Neurological Research-  de zoutconsumptie van 122 patiënten met multiple sclerose. Ook hier bleek dat degenen die veel zout aten, een 4x grotere kans hadden om ernstige symptomen te ontwikkelen. En ook was de kans op –aan de ziekte gerelateerd- hersenletsel 3x groter. ( 2)

Dan is er ook nog een Zweeds onderzoek van vorig jaar. Hieruit bleek dat rokers die veel zout eten, een verdubbelde kans op reumatoïde artritis hebben. ( 3)

Gen

Het verband tussen zout en overactieve immuuncellen blijkt het SGK1-gen te zijn, die een sleutelrol speelt bij de zoutabsorptie door het lichaam. Hoe meer zout er ingenomen wordt, des te actiever het gen wordt. Het gen heeft ook nog een andere functie: het reguleert de TH17 cellen. Een grote hoeveelheid SGK1 kan leiden tot een vloed van TH17, wat het immuunsysteem flink doet ontsporen.

De overconsumptie van zout is een ontwikkeling die nog niet zo lang bestaat. Door de eeuwen heen hebben mensen maar weinig zout gegeten.  De handel en productie van zout is ongeveer pas sinds 200 jaar op gang, en heeft zout goedkoop en makkelijk beschikbaar gemaakt. Vandaag de dag eten mensen veel meer dan ze nodig hebben. Bij een studie die gepubliceerd is in Journal of Medicine werd naar de zoutconsumptie van 187 landen gekeken. In alle landen –op 6 na- aten mensen te veel zout. De aanbevolen hoeveelheid is 6 gram per dag. De meeste mensen komen daar bovenuit, soms tot 10x zoveel. De onderzoekers zeggen dat we niet zijn ingesteld op een hoge zoutinname. ( 4)

De onderzoekers benadrukken dat niet iedereen een overreactie van het immuunsysteem riskeert, door het eten van chips, augurken, bacon en andere zoutrijke voeding. Sommige mensen zijn hier kwetsbaarder voor. Dit kan door een grotere gevoeligheid voor zout komen of door aanleg voor auto immuunziekten. Zout is gewoon een van meerdere factoren die een rol spelen bij de stijging van auto immuunziekten, zo zeggen ze.

Hafler geeft het advies aan patiënten met multiple sclerose, om hun zoutinname te matigen.


Bron:
www.medicine.yale.edu
www.theguardian.com


Referenties:
1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746493/
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=25168393
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25209067
4. www.blogs.nejm.org


De 5 beste vervangers voor tafelzout


Het onderzoek op darmbacteriën en het effect op de gezondheid is in volle gang, met steeds weer interessante resultaten.