Link tussen lichaamstemperatuur en overgewicht

OEDGEZOND.INFO

Wanneer het lichaam onvoldoende vermogen heeft om lichaamswarmte te produceren, kan dit een obesitas veroorzaken.

Dit staat in een recente publicatie in Chronobiology International.

Bij volwassenen zit bruin vet vooral rond de nek en de schouders

Al eerder was duidelijk dat thermogenese een belangrijke rol speelt bij overgewicht. Mensen met obesitas hebben verminderd vermogen om energie als hitte te verbruiken en dit kan op langere termijn leiden tot een gewichtstoename van 2 kg per jaar, afhankelijk van de leefstijl.

Thermogenische handicap

Obesitas werd altijd uitgelegd als een disbalans tussen energie en verbruik. Tegenwoordig wordt de rol van thermogenese, en bruin en wit vet, meer uitgelicht en onderzocht. Bij mensen met obesitas is vaker sprake van een lagere lichaamstemperatuur. De auteurs van de publicatie noemen dit een biologische handicap, die nuttig kan zijn om het ontstaan van obesitas te voorspellen. De thermogenische handicap kan een cruciale rol spelen bij gewichtstoename.

Bruin vet

Bruin vet heeft het vermogen om warmte te produceren (thermogenese). Als de calorie-inname te hoog is, zet bruin vet dit om in warmte met als doel vet te verbranden. Bruin vet dat actief is, zorgt voor minder opslag van wit vet. Mensen met overwicht en mensen die snel aankomen, hebben minder actief bruin vet. Schildklierhormonen stimuleren de thermogenese, voor een gezond gewicht is het dus van belang om de stofwisseling op gang te houden. Ook is er een relatie tussen voldoende/onvoldoende daglicht en bruin vet.

De auteur van een andere recente studie (Wyoming University) legt uit: “Obesitas is het gevolg van een disbalans tussen calorie-inname en energie verkwisting. Witte vetcellen slaan energie op en bruine vetcellen dienen als thermogene machines om opgeslagen vet te verbranden. Calorierijke voeding nuttigen en gebrek aan beweging zorgt voor disbalans in de stofwisseling wat tot overgewicht leidt.”

Chilipeper

Tijdens de Wyoming studie bleek capsaïcine dit probleem aanzienlijk te verhelpen. De stof uit chili- en cayennepeper dringt de gevolgen van vetrijke voeding terug, doordat capsaïcine een selectieve agonist is voor de ‘transient receptor potential vanilloid 1-receptor’ (TRPV1). 0.01% capsaïcine in de totale voeding blijkt gewichtstoename te verminderen bij muizen die vetrijk eten.

Daglicht en bruin vet

Maar er komt meer bij kijken dan thermogenese alleen

In 2009 werd voor de eerste keer het verband gelegd tussen daglicht en bruin vet, door een studie van professor Symonds van de Universiteit van Nottingham. Volgens de professor zorgt daglicht voor een mechanisme dat bruin vet kan controleren. Dit kan tot nieuwe behandelingen leiden om obesitas te voorkomen of terug te draaien. In deze studie (gepubliceerd in Diabetes) is gedocumenteerd dat veranderingen in de activiteit van bruin vet, meer relateren aan daglicht dan aan temperatuur.

Echter, in 2009 is door onderzoek aan de Universiteit van Maastricht aangetoond dat bruin vet geactiveerd kan worden door kou [o.a. van Marken Lichtenbelt, 2009]. Uit dat onderzoek bleek ook dat mensen met overgewicht minder tot geen bruin vet meer hebben. Dit wijst op een rol voor bruin vet bij obesitas. In 2012 namen de onderzoekers ook beige vet onder de loep.