Medicijn tegen hoge bloeddruk vermindert myelinisatie bij MS

OEDGEZOND.INFO

Een medicijn dat tegen hoge bloeddruk gebruikt wordt, blijkt myelineverlies te voorkomen bij multiple sclerose. Ook remt het medicijn de symptomen van de ziekte. en symptomen te onderdrukken.  

Deze uitkomsten waren te zien in diermodellen, bij een studie van de University of Chicago. De studie is 13 maart gepubliceerd in Nature Communications. Het gaat om het medicijn Guanabenz (Wytensin). De bevindingen zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe behandelwijzen.

Onderzoeker professor Popko:

„Guanabenz verbetert het beschermingsmechanisme van de cel ter voorkoming van verlies van myeline. Verlies van myeline is het belangrijkste kenmerk bij MS.  Veel inspanningen zijn al gericht geweest op stimulatie van re-myelinatie. Dit is een belangrijke ontwikkeling: je hoeft geen myeline te herstellen, als er in de eerste plaats al geen verlies is.

Kenmerkend voor de ziekte is de abnormale immuun reactie, die tot ontsteking in de hersenen leidt. Hierdoor gaat myeline -vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel het axon omhult- verloren.

Eerder toonden Popko en collega’s aan dat oligodendrocyten – gliacellen die de zenuwceluitlopers myeliniseren-  over een intern mechanisme beschikken die reageert op ontstekingsstressoren.  Dit mechanisme sluit tijdelijk de normale proteïneaanmaak in de cel af en vermeerdert selectief de aanmaak van beschermende proteïnen. Wanneer dit mechanisme niet meer adequaat functioneert of overbelast is –bijvoorbeeld door de chronische ontsteking zoals die voor MS typerend is- dan vindt er een toename plaats van oligodendrocyten sterfte en demyelinatie. Het medicijn guanabenz, tegen een hoge bloeddruk- verbetert de stressresponse.

“Guanabenz zal waarschijnlijk niet gebruikt worden als medicijn op zichzelf, maar in combinatie met andere medicatie. Sommige medicatie heeft ernstige bijwerkingen, zoals een gevaarlijke infectie in het brein. Het zou geweldig zijn, als patiënten een effectievere en minder risicovolle behandeling kunnen ondergaan.”

Source: University of Chicago Medical Center