Nooit te oud om te werken aan een jonger brein

De strategieën om langer en gezonder te leven, zijn niet onbekend en relatief eenvoudig: voldoende beweging en de juiste voeding. Maar ook fitheid van het brein is een belangrijke sleutel. En het goede nieuws is: je bent nooit te laat om strategieën in te zetten.

In 2 weken naar een jonger brein

Anti-verouderingsexpert professor Gary Small zegt dat fitheid van de hersenen in het geding komt naarmate we ouder worden. Maar er is wel degelijk iets aan te doen. Zelfs als je al oud bent. Hij is de auteur van het boek “2 weeks to a younger brain”, dat in april gepubliceerd wordt.

Klinkt veelbelovend: in 2 weken naar een jonger brein. Small heeft meer boeken over het brein geschreven, die ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

Keuzes

Er komen steeds meer studies die concluderen, dat de keuzes die we maken bepalend zijn voor het behoud van een goede cognitie. Achteruitgang van de hersenen is af te remmen, en het maakt niet hoe oud je al bent. En de boodschap komt ook aan: oudere personen kiezen inderdaad steeds meer voor een leefstijl waar de hersenen goed op gedijen. Dr. Small: “dat we ouder worden en gelijktijdig controle over onze hersenen houden, is een boodschap die steeds meer landt.’

Geen complete controle echter. Volgens een globaal bekende studie van de Mac Arthur Foundation, bepalen de genen eenderde van de cognitie en het welzijn bij het ouder worden. Maar dat laat genoeg ruimte voor wat we wél onder controle kunnen hebben: strategieën om scherp te blijven en die de kans op dementie in het latere leven verminderen.

Strategieën

Doe iets aan overgewicht

Overtollig gewicht meedragen vanaf middelbare leeftijd verhoogt de kans op dementie: de kans verdubbelt bij overgewicht en verdrievoudigt bij obesitas. Hoewel de redenen nog niet helemaal duidelijk zijn, merkt Small op dat vetweefsel rond de buik ontstekingen in het hele lichaam doet toenemen, en dus ook in de hersenen. Een overactief ontstekingssysteem kan bijdragen aan leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang. De amyloïde plaques die karakteristiek zijn voor Alzheimer, laten aanwezigheid van ontsteking zien. Overgewicht baant de weg naar andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes, en dit valt de hersenen op andere manieren aan. Recente studies laten optimistische resultaten zien: wanneer je gewicht verliest, vindt er binnen enkele maanden verbetering plaats in de cognitieve functies.

Hersenvoeding

Veel van de voeding die goed is voor de lichaamsgezondheid, beschermt ook de hersenen. Zoals omega-3 vetzuren (uit vis, lijnzaadolie en walnoten). Het indammen van het aantal omega-6 vetzuren (rood vlees, volle melk en zonnebloemolie en andere plantaardige olieën) verkleint de kans op achteruitgang van het brein. De vetten uit olijven, olijfolie, avocado’s en noten zijn gunstig. Ook kleurrijk fruit en badgroenten zijn gezond voor de hersenen: ze dringen de oxidatieve stress terug die in verband staat met veroudering. En tot slot zou men de bewerkte voeding en suiker beter zo veel mogelijk mijden.

Gezond van lichaam en geest

Het sterkste bewijs ligt wel op het gebied van beweging. Door een sneller pompen van het hart, krijgen de hersencellen meer zuurstof. Het lichaam produceert dan een neurotrofie factor, wat volgens Small fungeert als mest voor de neuronen en de groei van verbindingen tussen hersencellen sterk bevordert. Beweging verbetert de stemming, waar het brein dan ook weer van profiteert. Dagelijks wandelen is al gezond, en vermindert de kans op Alzheimer. Ook hier zijn de uitkomsten weer veelbelovend, wanneer je al op leeftijd bent.

Goede nachtrust

Slaap werkt ontstekingsremmend en ondersteunt het brein door de stemming te verbeteren.

Doe iets aan stress en depressie

Chronische stress kan de geheugencentra van de hippocampus doen krimpen. Bij een studie met menselijke deelnemers, zorgden injecties met cortisol (stresshormoon) ervoor, dat het geheugen tijdelijk geschonden was. Mensen die neigen naar depressie hebben ook sneller Alzheimer. Small zegt dat het belangrijk is om er iets aan te doen. Stress management-technieken kunnen volgens hem daadwerkelijk het brein ‘herprogrammeren’ en de mentale prestaties verbeteren.

Gebruik je hersenen

Het wordt ook steeds duidelijker, dat mentale prikkeling de cognitieve prestaties verbetert en het risico op dementie verkleint. In de studie ‘Your brain on Google’,  gebruikt Small verbeeldingstechnieken om te laten zien, dat het brein een aanzienlijke toename van neurale activiteit laat zien, wanneer een ouder persoon iets zoekt op Internet. Andere studies van Small tonen dat geheugentraining een efficiënter brein creëert, zelfs als er al minder neurale activiteit is. Ook het spreken van meerdere talen verkleint het risico op Alzheimer. Wanneer je een studie afrond hebt, is de kans op de neurodegeneratieve ziekte ook kleiner. Het is dus belangrijk om mentaal actief te blijven.

Het is nooit te vroeg of te laat om te starten

Volgens Small kunnen de strategieën het beste voor middelbare leeftijd toegepast worden, omdat er waarschijnlijk een ophopend effect is. Hoe langer je je hersenen gebruikt, gezond eet en beweegt, des te groter is het voordeel. Toch is het niet nodig om jezelf te verwijten dat je jarenlang lui bent geweest. Small zegt dat het nooit te laat is om te beginnen, en ook andere studies wijzen dit uit. Het brein is rekbaar en ook bij oudere mensen zijn er opmerkelijke resultaten te zien.

Gerelateerd:

Hersenen fitter, flexibeler en scherper door YouTube’s
Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels
Alzheimer: eerst (subtiele) gedragsveranderingen, later pas geheugenproblemen
Weer een studie over positieve effect van kurkuma op Alzheimer
Meditatie remt mogelijk hersenveroudering af