Sauna: gezondheidsvoordelen en risico’s

OEDGEZOND.INFO

In Finland is de sauna populair en bijna iedereen –inclusief kinderen- zit minstens een keer per week in de (thuis)sauna. Volgens een Finse studie, reduceert de sauna het risico op overlijden door een hartaandoening met 50%, bij mannen van middelbare leeftijd.

Sauna; alleen gezondheidsvoordelen?

Tijdens de studie, gepubliceerd in  JAMA Internal Medicine, werden 2,315 mannen van middelbare leeftijd meer dan 20 jaar gevolgd. De conclusie was dat regelmatig saunabezoek de kans op overlijden door een hartaandoening met 50% verminderde, en de kans op een plotselinge dood was gemiddeld met 63% afgenomen. De onderzoekers namen onder andere de volgende factoren mee in hun onderzoek: een reeds bestaande hartaandoening, de leeftijd (het gemiddelde was 53 jaar), bloeddruk, roken.

Volgens de onderzoeker van deze studie wegen de voordelen van de sauna ruimschoots op tegen de risico’s, en geldt: hoe vaker men in de sauna vertoeft (4 tot 7x per week), des te meer men beschermd lijkt tegen een hartaandoening. De onderzoeker zegt dan ook verbaasd te zijn over de gezondheidswaarschuwingen die gelden in landen buiten Finland, en dat saunabezoek veilig is, behalve bij

  • angina
  • recentelijke hartaanval
  • vernauwing van de aortaklep heeft (aortaklepstenose)
  • onwel voelen

Deze studie betrof alleen Finse mannen. De sauna’s in Finland zijn droog (d.w.z. hebben een lage luchtvochtigheid, minder dan 15%) en worden op de juiste temperatuur gehouden. Het wil niet zeggen dat dezelfde conclusies ook gelden voor mensen uit andere landen. De Finse mannen zijn wel wat gewend qua sauna en zelfs zwangere Finse vrouwen zitten in de sauna.  Echter, er is meer bewijs –ook buiten Finland- dat saunabezoek de bloeddruk verlaagt, hittetolerantie verbetert en de ademhalingsfunctie verbetert. Ook kan de sauna de pijn bij reumatische aandoeningen verlichten.

De hitte in de sauna is voor mensen niet natuurlijk. De mens functioneert goed bij 21 graden, en de 90 graden in de sauna kan een aanslag plegen op je gestel. De hartslag gaat omhoog, en je lichaam moet dus in goede conditie zijn om dit te dragen. Door transpireren gaat er veel zout verloren. Een (hart) conditie kan niet helemaal optimaal zijn, en men hoeft zich hier niet altijd van bewust te zijn.

Een andere Finse onderzoeker raadt sauna niet alleen af, wanneer er slechts sprake is van angina, recente hartaanval en aorta-stenose. Onderstaande punten zijn afkomstig van een overzichtsartikel over de gezondheidsvoordelen en –risico’s van sauna van de Finse hoogleraar Katriina Kukkonen-Harjula van het UKK Institute for Health Promotion Research, Tampere (Finland) (International Journal of Circumpolar Health 2006:65(3):195-205).

• Koorts
• Acute infecties
• open wonden
• sommige huidaandoeningen (zoals chronische netelkoorts, urticaria)
• acute opstoot van reumatoïde artritis
• slecht geregelde diabetes
• ernstige, niet geregelde hypertensie
• ernstige orthostatische hypotensie (lage bloeddruk)
• recente (minder dan 8 weken) hart- of vaatproblemen
• zwangeren met verhoogd risico op pre-eclampsie
• ernstige spataderen (of aambeien)

 

Een vertaling van het artikel van de Finse hoogleraar vind je hier

Bronnen:

www.docstoc.com/docs/55040012/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9100952

www.archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2130724