Gekookte aardappel verbetert vetstofwisseling

OEDGEZOND.INFO
“Aardappel is dikmaker.” Klopt dit wel?

Volgens een Franse studie leidt het nuttigen van voeding met gekookte aardappelen tot een significante verbetering van de vetstofwisseling en een verlaging van de aanmaak van cholesterol in de lever. Ook verbetert aardappelconsumptie de antioxidantstatus.Groenten en fruit zijn rijke bronnen van een verscheidenheid aan voedingsstoffen -inclusief vitamine E en C, sporenelementen, voedingsvezels en andere bio-actieve bestanddelen zoals carotenoïden en polyfenolen-. Dit type voeding beschermt tegen degeneratieve ziektebeelden en hart- en vaat aandoeningen. Hoewel de aardappel rijk aan zetmeel is,

In de studie werd het effect van een aardappelrijk dieet van 3 weken op de vetstofwisseling onderzocht bij ratten.

De uitkomsten:

  • Aanzienlijke verbetering van het vetprofiel in het bloed
  • Verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed
  • Verlaging van aanmaak van cholesterol in de lever
  • Verbetering van antioxidantstatus
  • Afname van lipidenperoxidatie en oxidatieve stress in het hart als gevolg van vrije radicalen
  • Toename van hoeveelheid vitamine E in het bloed

Conclusie:

De consumptie van gekookte aardappel met schil kan de bescherming van antioxidanten verbeteren evenals de vetstofwisseling.( 1)

Waterextract van aardappel

Ook waterextract van het blad van de (zoete) aardappel verbetert het vetprofiel bij ratten. Dit blad is rijk aan flavonoïden. Bij ratten die 3 maanden lang een cholesterolrijk dieet nuttigden, vond er een verlaging van cholesterolgehalte plaats bij de ratten die ook het waterextract kregen (2 x 3cc per dag). Ook was er bij deze ratten een aanzienlijke verbetering van het vetprofiel. ( 2)

Aardappels worden minder populair omdat ze zetmeelrijk zijn. Toch voegen ze veel toe aan de voeding, zoals vitamine C, kalium en vezels. Behalve de verbetering van het vetprofiel en verlaging van het cholesterolgehalte, verlagen ze ook de bloeddruk en verminderen ze ontstekingsmarkers. De glycemische index van de aardappel ligt rond de 70 en data over de postprandiale glycemische response (verhoogde concentratie glucose in het bloed na de maaltijd) zijn spaarzaam. Er zijn niet voldoende klinische onderzoeksdata met betrekking tot de impact van aardappels op gewichtsbeheersing, volgens PubMed. Er is een klein aantal studies waaruit geconcludeerd werd dat er een gunstig verband is tussen aardappelconsumptie, gezonde leefstijl en cardiovasculaire gezondheid. ( 3)

Aardappels en glycemische index

De visies over zetmeel uit aardappel lopen nogal uiteen

Contra

Volgens professor Meir Stampfer, voedingsexpert en auteur voor Time Magazine levert het zetmeel uit aardappelen problemen op. Wanneer het zetmeel in aanraking met speeksel komt, zetten de moleculen zich direct om tot suikers. Stamfer zegt dat je lichaam door het eten van aardappel pure glucose krijgt. Dit leidt tot een kettingreactie: insuline komt vrij uit de alvleesklier en triglyceride waarden schieten omhoog. Volgens de professor is aardappel juist een motor voor hartaandoeningen en diabetes. ( 4)

Het was David Jenkins die in de jaren 80 het concept glycemische index introduceerde. De GI geeft de snelheid weer waarmee voeding effect heeft op de bloedsuikerspiegel. De GI wordt beïnvloedt door de zetmeelstructuur, vezelinhoud en macronutriënten. Voeding met een lage GI verbeteren het vetprofiel en de insulineweerstand. Om deze reden denken sommige onderzoekers dat de GI een enorme invloed heeft op het ontstaan van cardiovasculaire ziekten, diabetes ( 5)
en obesitas.

Pro

Toch is het de vraag of de GI het enige criterium kan zijn in de beoordeling van voeding. Voeding heeft ook andere kwaliteiten die bijdragen tot voedingswaarde. Zo heeft volkoren brood een hogere GI (129) dan ijs (51). En wortels hebben een hogere GI (131) dan chocolade (49). Gebakken aardappels (134) kunnen een ongezondere keuze zijn dan een mars reep (97). Het is duidelijk dat door het veroordelen van voeding op basis van de GI, andere zaken over het hoofd worden gezien. De GI waarde van fructose is 29. (6) Toch levert fructose lege calorieën zonder voedingswaarde en fructose verslechtert het vetprofiel en de gezondheid van hart en vaten het meeste van alle voeding. ( 7)

Het volgen van een dieet met een lage GI levert nog andere problemen op. Voorbereiding, koken en bewaren verandert de GI. Je kunt je prima aan een dieet met lage glycemische waarde houden, maar het is de vraag of dit echt iets oplevert.

Aardappel is ‘dikmaker’

Een aardappel bevat niet alleen calorieën, maar ook 2,5 gram vezels per aardappel. Dit komt per portie op 50 gram vezels voor mannen en 37 gram vezels voor vrouwen. Mensen die gezond eten zouden 30 tot 100 gram voedingsvezels per dag kunnen eten. Een aardappel bevat behalve vitamine C ook B vitaminen, kalium en andere mineralen. Van de calorieën van aardappel is 1% afkomstig van vet.

Een studie, gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research, meldde dat aardappelen gewichtstoename voorkomen, vanwege de polyfenolen die een groep enzymen activeert om sneller suiker af te breken. Dit stimuleert de stofwisseling en zou juist gewichtstoename voorkomen. ( 8)

Het is niet de aardappel op zichzelf die dik maakt, maar wat er overheen gaat: kaas, crème, boter, bacon en jus. Het bakken van de aardappel verhoogt het vetpercentage van 1% naar 36% (patat) of 58% (chips).

De aardappel bevat geen cholesterol en bevat nauwelijks verzadigde vetten. Mensen in Nieuw Guinea eten hun hele leven aardappelen (met name zoete) en hebben geen verhoogde cholesterolspiegels en geen hartaandoeningen. ( 9)

Aardappels zijn feitelijk een goede voedingsbron, die in alle essentiële proteïnen en aminozuren voorziet. Ondervoede kinderen in Peru (leeftijd: 8 maanden tot 35 maanden) kregen een dieet waarbij alle proteïnen en 75% van de calorieën van aardappels kwamen. Dit simpele dieet bleek ze in alles te voorzien wat ze nodig hadden om goed en gezond te groeien.( 10)

Calorieën

In onze maatschappij waar te veel voeding een probleem is, beschouwen sommige experts een hoge glycemische index als een potentieel gevaar voor de gezondheid. Toch bevatten de echte dikmakers zoals suiker, repen en ijs een betrekkelijk lage glycemische index. Een aardappel bevat 1 calorie per gram. Suiker, kaas en vlees bevatten ongeveer 4 calorieën per gram. Kaas kan tot 70% vet bevatten en boter is 100% vet.

Bronnen:

1. Entire potato consumption improves lipid metabolism and antioxidant status in cholesterol-fed rat 
2. Water extract of sweet potato leaf improved lipid profile and blood sod content of rats with high cholesterol diet
3. The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: a review.
4. Horowitz J. 10 Foods that pack a wallop, Time
5. Evidence-based nutrition principles and recommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complications, Diabetes Care
6. Foster-Powell K. International tables of glycemic index, Am J Clin Nutr
7. Hallfrisch J. Metabolic effects of dietary fructose, FASEB J
8. www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201400013/
9. Luyken R. Nutrition studies in New Guinea, Am J Clin Nutr
10. Lopez de Romana G. Fasting and postprandial plasma free amino acids of infants and children consuming exclusively potato protein, J Nutr. 1981 Oct;111(10):1766-71