Honden ingezet om kanker op te sporen

Honden die met hun speurneus kanker kunnen opsporen, dit is een methode die momenteel onderzocht wordt en die volgens de onderzoekers bijna 90% accuraat is. Het is niet de eerste keer dat de mogelijkheid van de hond als detectiemiddel bij kanker onderzocht wordt.

Een team van onderzoekers maakte gebruik van getrainde honden om schilklierkanker op te sporen. Volgens de onderzoekers is de methode voor bijna 90% accuraat. De studie (University of Arkansas) is gepresenteerd aan de Endocrine Society in San Diego.

Wat we gedaan hebben, is nog niet gebeurd. We hebben honden gebruikt om te kijken of er sprake van kanker is, nog voordat het medische diagnostisch systeem gestart is,” aldus hoofdonderzoeker van de studie.

Diagnose stellen

Doel van de studie, was om te ontdekken of artsen honden kunnen gebruiken bij het stellen van een kankerdiagnose en dan met name in gebieden waar medische testen duur zijn en technologieën niet beschikbaar.

Urinemonsters

In de studie kregen de getrainde honden urinemonsters van patiënten met schildklierkanker, een mix van goedaardige en kwaadaardige vormen. De honden waren getraind om aan te geven of de kanker nog aanwezig was of niet. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van zwerfhonden die getraind werden in detectiemethoden middels de neus. De dieren hadden het juist in 30 van de 34 gevallen.

De onderzoekers melden dat ze dit vanuit een sceptisch wetenschappelijk standpunt bekeken, maar dat uit de data toch een opmerkelijke potentie van de methode bleek.

Britse onderzoekers noemen de methode op BBC News onpraktisch.

Ook bij andere vormen van kanker

De onderzoekers gaan door met de studies en melden dat de methode gebruikt kan worden om andere vormen van kanker op te sporen, zoals ovariale, borst- en prostaatkanker. In de toekomst zullen honden hier speciaal voor gefokt worden.

Niet de eerste keer

Hoewel de onderzoeker zegt dat het de eerste keer is dat deze methode getest wordt, klopt dit niet. In 2011 trainden Duitse onderzoekers honden ook in het opsporen van kanker. Deze honden waren in staat om tumoren op te sporen bij 71% van de patiënten. En nog verder terug: in 1989 was het daadwerkelijk de eerste keer dat dit gebeurde en dat bleek dat honden sommige vormen van kanker kunnen opsporen, zoals huid-, galblaas-, darm- en borstkanker.

Longkanker

Honden ruiken de vluchtige chemicaliën die geproduceerd worden door tumoren. In het Duitse onderzoek konden de honden -twee Duitse herders, een Australische shepherd en een Labrador-  longkanker detecteren. In 71% van de gevallen was de diagnose correct. De chemicaliën in de adem van de longkanker patiënten ruiken anders en de honden kunnen dit verschil ruiken in een vroeg stadium van de ziekte.

Vraagtekens

Toch zijn er nog veel vraagtekens bij deze methode. De honden zijn niet in staat de biochemie van de geur te communiceren. Er is nog veel onderzoek nodig, ook naar de mogelijkheid om elektrische ‘neuzen’ te gebruiken.

Nederland

Ook in ons eigen land is onderzoek gaande naar medische detectiehonden. In 2013 startte het VU Medisch Centrum in samenwerking met KNGF Geleidehonden een experiment naar het opsporen van darmkanker in een vroegtijdig stadium. Het doel hiervan was dat de kankerdetectiemethode bijdraagt aan verdere wetenschappelijke ontwikkeling van de vroege diagnose van darmkanker.

Voor het experiment werd gebruik gemaakt van cocker spaniëls, omdat deze bekend staan om hun reuktalent. De honden werden getraind met ontlasting monsters van patiënten.

Prof.dr. H. Verheul, afdelingshoofd medische oncologie bij het VUmc, zei hierover:

“Tot nu toe wordt darmkanker voornamelijk opgespoord via colonscopie, wat betekent dat een camera in de darm van de patiënt wordt binnengebracht. Dat is voor de patiënt niet prettig en bovendien wordt darmkanker meestal pas in een vergevorderd stadium opgespoord.”

Bronnen:

www.endocrine.org/news-room/current-press-releases/scent-trained-dog-detects-thyroid-cancer-in-human-urine-samples

www.erj.ersjournals.com/content/early/recent

www.geleidehond.nl