De versheid van kant-en-klare fruitsalades, groentepakketten, en ‘vers’ versus diepvries

Gesneden fruit en groente, hoe makkelijk en gezond. Maar is het je geld waard om een kant-en-klaar kopen?  De groente en fruit gaan in chlorinebaden, kunnen weken bewaard blijven en hoe zit het dan met de vitaminen en mineralen? Vers is vers, of niet?  Wat is eigenlijk vers en hoe zit het met diepvries?

Er blijven weinig vitaminen over

Verpakte groente en fruit komen niet rechtstreeks van het land, maar hebben een lange reis achter de boeg. Ze worden geplukt, gekoeld, gewassen, gedesinfecteerd met chlorine of bestraald, verpakt en getransporteerd. Gedurende dit hele proces, blijven er weinig vitaminen over.

Compensatie omwille van het feel good gevoel

Producenten compenseren dit verlies aan nutriënten, door de groente en fruit in een vitamine- en mineralendipje te doen. Dit dipje is in 1999 gepatenteerd en in de handel gezet als NatureSeal.  Veel consumenten zijn zich niet bewust van het feit dat hun versgesneden fruit in werkelijkheid weken oud is en dat hetgeen erin zit aan vitaminen, kunstmatig is toegevoegd. Dus worden consumenten misleid over de natuurlijkheid van de producten. Of is dit een redelijk compromis om consumenten te verzekeren van vitaminen?

Onderzoeksjournaliste Joanna Blythman schreef het boek ‘Swallow this: Serving Up the Food Industry’s Darkest Secrets”  (hier is een uittreksel van het boek in het Nederlands) en is van mening dat consumenten voor de gek gehouden worden.

Joanna Blythman:

“Op het moment dat koeling bij het proces betrokken is, modified atmosphere verpakking gebruikt wordt, of er gesneden wordt waarbij celstructeren afgebroken worden, is er sprake van manipulatie van het idee van versheid.”

Modified atmosphere verpakking: technologie die de atmosferische lucht in een verpakking vervangt met een beschermende gasmix. Het gas in het pakket zorgt ervoor dat het product zo lang mogelijk vers blijft.  

 

Vers versus bevroren

Uit een studie uit 2013 bleek, dat bevroren fruit en groente vaak verser. Dat wil zeggen: de vitaminen zijn behouden, de mineralen niet. In de studie werden verse en bevroren blauwe bessen, aardbeien, broccoli, erwten, maïs, spinazie, bloemkool en bonen vergeleken. Bevroren groente en fruit bleek uitmuntend te scoren op vitamine A, foliumzuur en vitamine C in vergelijking met de verse producten.

Betreffende onderzoeker Ronald Pegg zei hierover:

“Als je verse producten in de koelkast legt, is dit product een levend materiaal. Het ademt, er is oxidatie en enzymen doen hun werk. Het product degradeert en verliest nutriënten. Dat is normaal en te verwachten. Bevriezen is een pauzeknop indrukken op de natuur. Het product behoudt zijn versheid, enzymische reacties vertragen, en er zit een rem op degradatie.”

Beter dan niks?

Sommige experts menen dat er een compromis moet zijn en dat wanneer dit proces bewerkstelligt dat mensen meer groenten en fruit eten, het een veilige en goede manier van handelen is. Voedingsexpert Priya Tew bijvoorbeeld. Zij zegt dat de ‘verse’ producten beter dan niks zijn. Volgens haar is de optimale manier om het beste uit groente en fruit te halen om je moestuin te hebben of het van de boerderij te halen. Omdat dit niet altijd mogelijk is, zijn de ‘verse’ producten beter dan niks, omdat ze toch nog vol zitten met vezels en, althans volgens Tew, vol met voedingsstoffen.

Priya Tew is  de voedingsexpert die in 2011 beweerde dat snoep goed is voor kinderen, en obesitas voorkomt.

Judy Buttriss, directeur van de British Nutrition Foundation, zegt dat vers niet altijd het beste is en dat het lang bekend is dat diepvries groenten en fruit een rijkere bron zijn van nutriënten als vitamine C. Groente en fruit wordt direct na de oogst ingevroren. Bovendien is vermindert de aanschaf van diepvriesproducten de hoeveelheid groente en fruit die jaarlijks in de container belanden. Ook van Bonduelle is bekend dat ze producten direct na de oogst invriezen.