De rol van darmbacteriën bij Multiple Sclerose

OEDGEZOND.INFO

De darmen zijn een vreemde plaats om een verband te vinden met een neurologische ziekte. Maar een studie heeft de link geïdentificeerd tussen twee type darmbacteriën en de ontwikkeling van Multiple Sclerose. Voor de eerste keer is bij mensen met Multiple Sclerose het microbioom in kaart gebracht.

Multiple Sclerose heeft meer gemeen met het prikkelbare darmsyndroom, reumatische artritis en andere auto immuunziekten

Dit geeft inzicht in bepaalde gevaren, volgens de onderzoekers. Veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën werden eerder gelinkt aan auto immuunziekten, waaronder het prikkelbare darmsyndroom en reumatische artritis (Inflamm Bowel Dis 2006;12:106-111; Curr Opin Rheumatol 2014;26:410-415), zegt onderzoeker van deze studie -dr. Sushrut Jangi, verbonden aan de Harvard Medical School-.

 “MS heeft meer gemeen met het prikkelbare darmsyndroom, reumatische artritis en andere auto immuunziekten, dan met neurodegeneratieve ziekten. Bij alle auto immuunziekten valt het imuunsysteem het eigen weefsel aan. Dat komt doordat het geactiveerd wordt door bacteriën, virussen of omgevingsfactoren. We weten niet wat MS veroorzaakt, en een gedachte is dat een bacterie in het lichaam de opzet maakt voor MS. In de darmen zitten meer bacteriën dan waar dan ook in het lichaam, dus het is betekenisvol om daar te kijken.”

In de nieuwe studie, onderzochten de onderzoekers ontlastingsmonsters van 61 patiënten met MS en 43 gezonde mensen. Onder de MS patiënten waren er die onbehandeld waren, en patiënten die behandeld werden met interferon β-1a (n=21), interferon β-1b (n=2), glatiramer acetate (n=18) en natalizumab (n=1). De onderzoekers voerden ook sequentiering uit op de monsters, om de specifieke microbiële waarden te meten. Er bleek sprake van identieke karakteristieken in de factoren die de darmbacteriën beïnvloeden, zoals de BMI.

Specifieke darmbacterie meer aanwezig

Ook bleek de aanwezigheid van de Methanobrevi bacterie 7x groter bij de MS patiënten, hoewel deze bacterie niet bij alle MS patiënten aanwezig was. De Methanobrevi bacterie wordt steeds meer gelinkt aan meerdere ontstekingsaandoeningen, maar de manier waarop de bacterie de immuunresponse aanstuurt nog onduidelijk, zegt dr. Jangi.

Jangi:

De Methanobrevi bacterie leeft ook in een gezond microbioom, maar lijkt meer aanwezig te zijn bij MS patiënten. Het is op dit moment nog een kip-ei verhaal: komt dit doordat de darmen bij MS minder goed werken, waardoor de bacterie sneller groeit, of linkt dit mogelijk met het ontstaan van MS? “

Niet alleen was de Methanobrevi bacterie meer aanwezig bij de meeste MS patiënten. De aanwezigheid van Butyricimonas bacterie bleek drie keer lager bij onbehandelde MS patiënten. Bij behandelde MS patiënten en gezonde deelnemers was er sprake van een normale aanwezigheid. Dit suggereert dat behandeling effect op deze bacterie heeft.

T-cellen

De mogelijke rol van de Butyricimonas bacterie in het immuunsysteem wordt beter begrepen, dan die van de Methanobrevi bacterie. Wanneer de Butyricimonas bacterie aanwezig is in voedingsvezels, produceert hij butyraat. Butyraat beinvloedt de productie van T cellen in de darmen (Nature 2013;504:446-450). Eerdere studie lieten zien dat patiënten met een auto immuunziekte -zoals diabetes 1 en het prikkelbare darmsyndroom-  lagere gehaltes van de butyraat-producerende bacterie hebben. (Rev Diabet Stud 2012;9:251-259; Nestle Nutr Inst Workshop Ser 2014;79:29-39).

Dr. Emeran Mayer van het Center for Neurobiology of Stress University of California, noemt de bevindingen interessant:

Ik denk dat de studie belangrijk is, omdat veranderingen in het microbioom van de darmen al eerder betrokken bleken te zijn bij de pathofysiologie van MS. Echter, hoewel het denkbaar is dat verandering in microbioom een rol speelt bij de ontwikkeling van MS, kunnen de veranderingen ook een gevolg zijn van de ziekte of kan het gerelateerd zijn aan een veranderde functie van het immuunsysteem.”

Eerder dit jaar: Helicobacter pylori beschermt mogelijk tegen MS

Eerder dit jaar publiceerde The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry een studie die eveneens de rol die darmbacteriën bij  Multiple Sclerosis belichtte. In deze studie ging het om de Helicobacter pylori, een veelvoorkomende darmbacterie. Deze bacterie zou vrouwen mogelijk beschermen tegen MS. Deze studie werd een doorbraak genoemd.

De bacterie is bekend om zijn slechte reputatie, vanwege het veroorzaken van maagzweren. Mensen kunnen er goed ziek door worden. Bij vrouwen zonder MS is de Helicobacter pylori vaker aanwezig dan bij vrouwen met MS. Volgens de onderzoekers, is het mogelijk dat de bacterie beschermt bij tegen MS. De bacterie remt de ontstekingsresponse van het lichaam en verlaagt het risico op MS en andere auto immuunziekten. Hetzelfde effect werd niet bij mannen gevonden.

Bron: Gastroenterelogy & Endoscopy News