Over de link tussen darmflora en ASS: Autismesymptomen verbeterd bij jongen door antibiotica

Een vader roept op tot meer onderzoek naar de brein-darm connectie, nadat er verbetering plaatsvond in het autisme van zijn zoon, door gebruik van antibiotica. De jongen maakte beter oogcontact, sprak beter en was gemotiveerder. De connectie tussen darmbacteriën en autismespectrumstoornis (ASS) wordt al beter begrepen, dankzij toenemend onderzoek op dit gebied.

Oogcontact, betere spraak en meer energie en motivatie

Medisch investeerder John Rodakis publiceerde een rapport over de symptomen van zijn zoon’s autisme, die drastisch verbeterden doordat het kind antibiotica nam. De jongen kreeg amoxicilline voor een ontstoken keel. De jongen maakte oogcontact, zijn spraak verbeterde en hij had een energie en motivatie die zijn ouders nog niet eerder gezien hadden.

In het rapport van Rodakis wordt ook onderzoek m.b.t. de link tussen darmbacteriën en ASS gemeld. Het rapport is gepubliceerd in Microbial Ecology in Health and Disease.

Rodakis zegt niet dat antibiotica gebruikt moeten worden om autisme te behandelen, maar hij gelooft dat darmbacteriën een rol spelen bij de stoornis. De gedachte van de vader is niet uit de lucht gegrepen:  in de afgelopen jaren is er steeds meer bewijs gekomen, dat dit bevestigt.

Ik pleit niet voor het gebruik van antibiotica als lange termijn behandeling, maar ik zou graag serieus medisch onderzoek willen in de reden waarom sommige kinderen een verbetering qua autismesymptomen vertonen door het gebruik van antibiotica.”

Hij benadrukt dat antibiotica niet de oplossing is en dat dit negatieve effecten kan hebben.

We moeten voorzichtig zijn dat we niet een gekte creëren, waarin ouders hun kinderen op antibiotica zetten. Het is mijn  hoop dat door het bestuderen van deze response op antibiotica, we meer kunnen leren over de kernbiologie van autisme.”

Rodakis, een vader op een missie, dook na de verbetering bij zijn zoon in een studie uit 1999 van Chicago Rush Children’s hospital. In deze studie werd een soortgelijk fenomeen gemeld.

Eerdere studies

Een recente studie van de Arizona State University (2014) beschreef dat kinderen met autisme minder diversiteit in de samenstelling van de darmbacteriën hadden. Met andere woorden: het microbioom was niet divers.

Studies onthullen verder, dat een darmsamenstelling die in balans is, uiterst gunstig is. Dit levert nutrienten uit voeding aan, ondersteunt het immuunsysteem en reguleert het metabolisme. In de darmen bevindt zich de grootste opslag van gunstige bacteriën. Wanneer je antibiotica neemt, worden niet alleen de schadelijke bacteriën gedood, maar ook de gunstige. Het aantal wetenschappers dat zegt dat verandering van de samenstelling van darmbacteriën veel gezondheidscondities zou verbeteren, neemt toe. Het gaat dan om obesitas, voedingsallergieën, diabetes en zelfs mentale aandoeningen. Het recentste onderzoek op dit gebied gaat over een mogelijke link tussen Multiple Sclerose en het microbioom.

Rodakis is vastbesloten om een antwoord op zijn vraag te krijgen. Hij sprak met wetenschappers en artsen over de link tussen darmflora en autisme. Hij nam o.a. contact op met Dr. Richard Frye, leider van het Autism Research Program,  Arkansas Children’s Hospital Research Institute. Samenwerkingsverbanden met andere onderzoekers m.b.t. dit fenomeen zijn inmiddels opgestart.

Autisme wordt steeds meer gezien als metabool syndroom

In het wetenschapsveld begint men autisme steeds meer te zien als een metabool syndroom, waarin het microbioom een rol speelt.

Dit jaar werd een review gepubliceerd in het Journal of Medicine Food van Leo Galland (‘the Gut Microbiome and the Brain’). Hierin staan de meest actuele inzichten in de relatie tussen darmbacteriën en hersenen.

Met betrekking tot autisme staat er in dit review:

Fermentatie van koolhydraten bij kinderen met autisme gebeurt niet op de gebruikelijke manier. Kinderen met autisme hebben ongebruikelijke ‘fermenteerders’ in hun stoelgang, dit kan mogelijk Clostridium zijn (geslacht van bacteriën). Autisme wordt ook wel in verband gebracht met het vroeg overgaan van borstvoeding naar flesvoeding. Ook lijkt bij deze kinderen de bacterie Sittorella in meerdere mate aanwezig te zijn.”

(Kijk hier voor een Nederlands uittreksel van deze review)

Het California Institute of Technology publiceerde een studie eind 2013 over de darm-autisme link. En in 2007 onderzochten wetenschappers van de University of Western Ontario deze link eveneens en concludeerden o.a. dat er significante verbeteringen optraden bij kinderen met autisme, wanneer tarwe en zuivel uit hun dieet werd geschrapt. (meer info)  In 2014 bleek een cellulaire aanpak van autisme, middels broccolisprouts, effect te hebben (National Academy of Sciences).

Op deze video (2012) vertelt Dr Sydney Finegold over de rol van darmbacteriën bij autisme. Hij geeft uitleg over schadelijke darmbacteriën in de darmen van kinderen en hoe deze effect hebben op ASS.