Voorkom lekkende darm, behandel een Candida infectie

Candida Albicans is een normaal bestanddeel in de darmflora en veroorzaakt geen problemen, wanneer andere microbiële organismen deze gist onder controle houden. Het is een ander verhaal, wanneer er overgroei ontstaat. Overgroei van Candida Albicans  leidt niet zelden tot een lekkende darm.  Dit pleegt een aanslag op het immuunsysteem en kan nare consequenties hebben, zoals het ontstaan van chronische ziekten. .Wat zijn de oorzaken en symptomen van Candidiasis en hoe los je het op? Hoe pak je vervolgens het probleem van de lekkende darm aan?

Factoren

Gechlorineerd water, parasieten, antibioticagebruik, medicijnen, contraceptie, teveel (bewerkte) koolhydraten en suiker zijn allemaal factoren die de gunstige (darm)bacteriën kunnen doden en tot overgroei van Candida en dus tot een Candida-infectie kunnen leiden.

Hoewel er veel informatie beschikbaar is, zijn er nog artsen die geen acht slaan op de mogelijkheid van deze infectie. De meest voorkomende symptomen van de infectie zijn vaginale irritatie, jeuk en afscheiding. Overgroei van Candida in de mondholte, uit zich in spruw. Dit wordt vaak symptomatisch behandeld, en de oorzaak van de symptomen blijft onbehandeld. Correcte diagnose kan uitblijven en de aandoening wordt erger en veroorzaakt meer problemen.

Andere symptomen van een Candida-infectie:

  •  Disfunctioneren van de lever, chronische hepatitis, buikpijn, versnelde veroudering, vocht vasthouden, opgezwollen weefsel, tintelen, gevoelloosheid, verzwakking van tandemaille en oogaandoeningen. Ademhalingsproblemen, zoals neusverstopping, een loopneus, jeuk aan de neus, chronische sinusitis, hooikoorts of andere non-food allergieën, oorpijn verstopping, oorinfecties, jeukende oren, droge of zere keel of mond, kuchen, pijn in borst, kortademigheid. Gedrags- en neurologische problemen: autisme, obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), depressie, ADHD, migraine, verwarring, concentratiestoornis, ‘mist’, duizeligheid, slecht geheugen, stemmingswisselingen, nervositeit, agressie, angst, vermoeidheid en slapeloosheid.
  •  Blaasinfecties, incontinentie en bedplassen. Spijsverterings- en darmproblemen: voedselallergieën, obesitas, verstopping, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, gasvorming, brandend maagzuur, indigestie, ondervoeding, prikkelbare darm syndroom, slechte adem, slijm in ontlasting. Huidproblemen als: rosacea, acne, dermatitis, atopisch exzeem, psoriasis, roos, nagelschimmel. * PMS, terugkerende vaginale infecties, goedaardige borst- en baarmoedergezwellen, Polycysteus ovarium syndroom. (PCOS), endometriose, verlaagd libido.
  • Autoimmuun aandoeningen: osteoartritis, reumatisch artritis, Raynaud’s syndroom, fibromyalgie, diabetes, cancer, coelieakie, crohn, CVS en schildklierproblemen.

Aan een aantal van bovenstaande symptomen ligt een Candida infectie ten grondslag, maar veel ervan zijn afkomstig van een lekkende darm.

Lekkende darm

Een lekkende darm is omkeerbaar !

 

Candidiasis die onbehandeld blijft, ontwikkelt zich naar alle waarschijnlijkheid tot het lekkende darm syndroom. Wanneer Candida Albicans dominant wordt, gaat deze gistachtige schimmel muteren. De opperste laag (epithelium) van de darmvlokken raakt geïrriteerd en ontstoken. Hierdoor kunnen onverteerde voedseldelen en microbiële toxinen de bloedstroom inkomen. Wanneer dit gebeurt, komt het immuunsysteem in een staat van alertheid, vanwege de ongewenste indringers.  Dit veroorzaakt schade in diverse delen van het lichaam en belast de lever, het lymfatisch systeem, het endocriene system en de immuunresponse.

Wat kan je doen?

Een persoon met een lekkende darm heeft vaak ook Candidiasis. Dus het is een logische stap om eerst de oorzaak aan te pakken en dan de lekkende darm aan te pakken. Candida Albicans moet onder controle gebracht worden, voordat genezing van een lekkende darm tot stand gebracht kan worden.

  •  Verander de voeding

Candida is dol op suiker. Het is dan ook noodzakelijk om alle suikers (en met name bewerkte granen en suikers) uit te sluiten, waar mogelijk en zo lang mogelijk. Door suiker te eten zullen pogingen om Candida te bestrijden niet helemaal falen, maar het proces gaat dan wel trager. Zolang de schuldige voeding gegeten blijft worden, zal de gistachtige schimmel floreren, reproduceren en muteren. Elimineer dus zoveel suikers als je kan, om het proces te versnellen.

  • Vermijdt voedingsallergenen

Voeding die intoleranties veroorzaakt moeten ook vermeden worden. Niet zelden ontwikkelen voedingsintoleranties zich door Candida en een lekkende darm. Het is niet altijd makkelijk om intoleranties te detecteren. Maar wanneer eenmaal vastgesteld is, welke voeding reacties veroorzaakt, is het niet moeilijk meer om deze voeding te laten staan. Naderhand kunnen ze weer geherintroduceerd worden, om te bepalen of de intolerantie omgekeerd is- als gevolg van een genezen lekkende darm.

  • Doodt Candida

Een anti-schimmelmiddel is hoogst aanbevolen. Met drastische veranderingen in je dieet kom je weliswaar een eind, maar wanneer de symptomen heftig zijn en het budget het toelaat, zijn drastischere maatregelen gewenst. Er zijn veel anti-Candida formules op de markt, zoals Nystatin, Diflucan of Lamisil. Candida Clear is een natuurlijker middel dat toch effectief is. Dit middel bevat veel natuurlijke ingrediënten, die schimmel en ook parasieten tegen gaat. (*Het bevat ook zwarte walnoot, en dit is niet goed voor de moedermelk. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen daarom beter voor behandeling kiezen waarbij virgin kokosolie en pure aloe vera gebruikt worden. Vijgen en pompoenzaden worden bij parasieten gebruikt.)

Wanneer de suikers geëlimineerd zijn en een anti-schimmelmiddel is toegevoegd, kunnen de symptomen verergeren. Dit komt door het afsterven van de overtollige Candida. Toxinen worden losgelaten door de stervende organismen, en het lichaam is niet in staat om deze toxinen snel genoeg uit te scheiden, zodat deze symptomen niet voorkomen kunnen worden. Als de ‘afkickverschijnselen’ heftig zijn, is een lagere dosis van het anti-schimmelmiddel misschien gewenst. Wanneer de verschijnselen niet de dagelijkse routine in de war sturen en redelijk te harden zijn, volstaat het om veel water te drinken, vezelrijk te eten en te rusten.

  • Herkoloniseer de darmen

Het innemen van een anti-schimmelmiddel, drinken van ongefilterd water en de Candida-overgroei heeft een aanslag gepleegd op de aanwezigheid van de gunstige darmbacteriën. Dit moet weer aangevuld worden. Noodzakelijke bacteriën zijn dan bifido- en lactobacteriën. Ook acidodophilus (G8-dophilus) is een effectief middel ter bestrijding van de Candida en om de darmen te herkoloniseren. Biogarde of Bulgaarse yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool en kimchee bevatten strengen van lactobacteriën en kunnen aan de voeding worden toegevoegd. Let op toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Zelf zuurkool, kombucha en kefir maken is een goede optie en betere optie.

  • Heel de lekkende darm

Nu is de tijd gekomen, om aan de lekkende darm te werken. De darmwand kan vanzelf helen, maar heeft in de meeste gevallen hulp nodig. Ons Westerse dieet bevat namelijk teveel ‘sabotagestoffen’, al dan niet verborgen. Bovendien voorziet veel voeding  niet in de vereiste benodigde voedingsstoffen om een lekkende darm te genezen. Een supplement met essentiële vetzuren kan nuttig zijn. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor een goed immuunsysteem en het lichaam. Zonder deze vetzuren kan het immuunsysteem niet correct reageren en verpietert de breinfunctie en organen. Ze zijn ook zeer nodig voor het darmslijmvlies. Levertraanolie is een uitmuntende bron van omega-3 vetzuren en is een goede keuze voor meerdere redenen. Het is goed voor pezen, gewrichten en de omkering van autoimmuniteit. Verder is het een goede bron van vitamine A en D en effectief ter herstel van het darmslijmvlies. Zorg dat je schone levertraanolie neemt en ook onderstaande natuurlijke bronnen horen een schone afkomst te hebben:

Natuurlijke bronnen van omega-3 vetzuren zijn: avocado, walnoot, lijnzaadolie, visolie, zalm, tofu, haring, makreel, ansjovis, sardines, tonijn, chia, hennep, krill, krillolie, boter van grasgevoerde dieren, lam, zuivel van grasgevoerde dieren, micro-algen (Crypthecodinium cohnii en Schizochytrium), bruine alg en acai.

Aminozuur l. glutamine heeft zijn nut bewezen bij darmschade. Dit kan via suppletie verkregen worden, maar is ook in het meeste vlees aanwezig.

Aloë Vera sap heeft anti-schimmelkwaliteiten en bevat voedingstoffen die vitaal zijn voor de darmgezondheid en het helen van de darmwand.

  • Reinig de lever

De Candida-overgroei, het reinigingsproces en anti-schimmelmiddelen hebben de lever belast met veel toxinen en hebben de andere immuunfuncties van het lichaam vertraagd.  Het ontgiften van de lever helpt niet alleen om meer energie te krijgen en de algehele gezondheid te verbeteren, maar ook om het genezingsproces van de lekkende darm te versnellen. Onder andere melkdistel, spirulina en chlorella hebben de reputatie dat ze leverreinigers zijn. Vermijdt: geraffineerde suiker en granen, contraceptie, ibuprofen, paracetamol en (andere ontstekingsremmers), alcohol, medicatie die de lever schaadt, gechlorineerd water en het liefst ook antibiotica.

Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?

Lever reinigen voor meer energie: deze planten zijn toppers

Een vette lever: vetstapeling in lever is omkeer

Feestdagen en lekker eten: de lever snel weer in balans