Beweging vermindert vetopslag in lever, ongeacht frequentie en intensiteit

OEDGEZOND.INFO

Beweging reduceert vetopslag in de lever bij mensen met obesitas en overgewicht, ongeacht de frequentie en intensiteit van de beweging, zo melden onderzoekers in het Journal of Hepatology. Een vette lever (ook wel het vette lever syndroom genoemd, of hepatische steatose) ontstaat wanneer overtollig vet zich binnen de levercellen ophoopt. Dit vet infiltreert de lever en geleidelijk aan ook de gezonde delen van de lever.

Profijt is er, hoe dan ook

Een non-alcoholic vette lever (NAFLD, non-alcoholic fatty liver) is de meest voorkomende oorzaak van chronische leveraandoeningen in de Westerse wereld. De studie in het medisch vakblad Journal of Hepatology toont dat obese volwassenen met NAFLD profijt hebben van beweging, ongeacht de frequentie en intensiteit van de beweging.

Vette lever is omkeerbaar

De leveraandoening is een uiting van het metabool syndroom, en wordt vaak gelinkt aan obesitas en diabetes. Er is geen medische behandeling voor het syndroom, maar de vetstapeling in de lever is omkeerbaar. Aanpassingen in leefstijl, zoals in voeding, beweging en gewichtsverlies maken de lever weer redelijk gezond, dankzij het herstellende vermogen van de lever. Deze interventies verbeteren ook de klachten bij non-alcoholic steatohepatitis (NASH), wat de progressieve vorm van NAFLD is.

 Syndroom belemmert gewichtsverlies

Gewichtsverlies is het algemene advies bij obese patiënten met een vette lever. Het probleem is vaak echter, dat het syndroom gewichtsverlies belemmert. Er is wel gewichtstoename, maar afvallen lukt bijna niet. Het beginnen met andere voeding en het invoeren van beweging kan hier een goed startschot in geven. Zowel aerobische beweging als resistance training verminderen niet alleen vetopslag in de lever, maar ook het viscerale vet.

Niet alleen minder vetopslag in de lever, ook minder visceraal vet

In deze nieuwe studie – met de duur van 8 weken- namen de onderzoekers de effecten van verschillende manieren van beweging onder de loep, bij 48 mensen met NAFLD, die in groepen verdeeld werden:

  • Aerobische oefeningen, zowel laag, matig als intensief
  • Training met matige intensiteit

Veranderingen in vetopslag in de lever werden gemeten middels MRS.

Alle groepen lieten een vermindering in levervet zien van rond 18-29%, na 8 weken. Wel lag de vermindering in lever- en visceraal vet iets hoger bij deelnemers die laag intensief afwisselden met intensief.

De onderzoekers:

 De resultaten van onze studie laten zien, dat elke vorm van bewegen –ongeacht hoeveelheid of intensiteit- een vermindering van lever- en visceraal vet tot stand brengt bij inactieve mensen met overgewicht of obesitas. Gewichtsverlies is er niet aan te pas gekomen, dit kwam puur door beweging.”

Meer info: Een vette lever: vetstapeling in lever is omkeerbaar

 

Bron: Journal of Hepatology