Consumptie van eieren verlaagt risico op diabetes2

OEDGEZOND.INFO

Het eten van 4 eieren per week verlaagt de kans op diabetes2, zo bleek uit studie bij mannen van middelbare leeftijd en ouder. Het eten van meer dan 4 eieren per week heeft geen extra voordeel.

4 eieren per week

Vakblad American Journal of Clinical Nutrition meldt over deze Finse studie, dat bij de mannen die zo’n 4 eieren per week aten, was de kans op diabetes2 maar liefst 38% lager, in vergelijking met mannen die ongeveer 1 ei per week eten. Dit voordeel van eieren eten bleef, ongeacht andere factoren zoals beweging, BMI, roken en de consumptie van groente en fruit.

Ei gunstig voor glucosestofwisseling

In de studie werden de eetgewoonten van 2332 mannen tussen de 42 en 60 jaar bekeken, en werd de connectie tussen eiconsumptie en een lagere en stabielere bloedsuikerspiegel. De studie meldt dat eieren veel gunstige nutriënten bevat, zoals proteïnen van hoge kwaliteit, vetzuren, mineralen en vitaminen. Deze hebben een gunstig effect op de glucosestofwisseling, verminderen ontstekingen en dus ook de kans op diabetes2.

De onderzoekers:

Het eten van meer dan 4 eieren per week, had geen toegevoegde waarde. En wie al diabetes2 (T2D) heeft, zou de eiconsumptie niet moeten verhogen.   Globaal neemt de toename van T2D toe. Eieren zijn een grote bron van cholesterol en dit wordt gekoppeld aan een verhoogde hoeveelheid glucose in het bloed en een vergroot risico op T2D of cardiovasculaire aandoeningen. Eerdere studies toonden dat dit komt, omdat eieren zelden apart gegeten worden. Meestal wordt ei gecombineerd met andere voeding, zoals in sommige landen: met bewerkt vlees. Bewerkt vlees vergroot de kans op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. “

Bron: The American Journal of Clinical Nutrition