Curcumine verhoogt hoeveelheid DHA in hersenen

OEDGEZOND.INFO

De consumptie van curcumine uit kurkuma verhoogt de aanwezigheid van DHA (docosahexaeenzuur) in de hersenen, doordat het de omzetting naar andere omega-3 precursors in de lever verbetert. Dit is de conclusie van een studie in Biochimica et Biophysica Acta (BBA). DHA is het lange keten vetzuur en –net als EPA- een essentiële voedingsstof (net als EPA).Toegevoegde waarde voor hersenplasticiteit en gedrag

De grootste concentratie DHA in het lichaam bevindt zich in hersenen, zenuwstelsel en retina.

In de studie werd de mogelijkheid onderzocht m.b.t. inname van curcumine om de productie van DHA te vergroten. De onderzoekers richtten zich hierbij ook op de precursors ALA en DPA. Eerder onderzoek liet al zien dat na hersentrauma de hoeveelheid DHA verminderd is, en dat curcumine deze vermindering kan voorkomen. Curcumine en DHA hebben een toegevoegde waarde waar het gaat om hersenplasticiteit en gedrag, en de hoeveelheid aanwezige DHA.

Onderzoeker dr. Fernando Gomez-Pinilla/University of California:

 Suppletie van curcumine in combinatie met DHA verminderde de aanwezigheid van de DHA precursor n-3 DPA. Dit deed de vraag rijzen of curcumine de DHA-synthese stimuleert.”

Door in vitro- en diermodeltesten, ontdekte het team dat curcumine de potentie heeft om de DHA-productie via de precursor ALA (alfa linolzuur) te verbeteren.

We maken melding van nieuwe data, die aantonen dat curcumine de DHA synthese verhoogt middels de omega-3 precursors in levercellen, en dat de hoeveelheid DHA toeneemt in combinatie met ALA, zowel in de lever als in het brein. Enzymen die bij de DHA-synthese betrokken zijn -FADS2 en elongase 2- , werden verhoogd. Dit maakt aannemelijk dat curcumine de hoeveelheid DHA verhoogt, door de beschikbare enzymen die omzetting van ALA en DPA faciliteren.”

Angstklachten

De onderzoekers gaan nu studie doen naar de mogelijkheid om via dit mechanisme angstklachten aan te pakken. Dat curcumine en ALA ook angst verminderen, is bij ratten al gebleken.

Het voeden van een combinatie van curcumine en ALA aan ratten, bleek de hoeveelheid DHA te verhogen bij de dieren, zowel in de lever als in de hersenen. De verhoogde aanwezigheid van DHA werd nauw gelinkt aan vermindering van angstklachten.”

Aangezien de lever de primaire locatie is van de meeste DHA-synthese van het lichaam, werpt dit de vraag op of de gezondheidseffecten van curcumine toegeschreven kunnen worden aan de DHA synthese.

Een gebrekkige synthese van DHA van de lever werd gelinkt met cognitieve achteruitgang bij Alzheimerpatiënten, in wie sprake was van een verminderde expressie van de – bij de DHA-synthese betrokken- enzymen. Curcumine zorgt voor een toename van de DHA-leversynthese, middels de precursors.

Bron: Biochimica et Biophysica Acta (BBA)

Doi: 10.1016/j.bbadis.2014.12.005