Wat je moet weten over slechte adem, plus 7 natuurlijke remedies

De mens wordt al eeuwen geplaagd door een slechte adem. Hippocrates adviseerde jongedames om hun mond regelmatig te spoelen met anijs, wijn en dillezaad. Een slechte adem (halitosis) kan veel oorzaken hebben: gebitsproblemen, problemen in het maag-/darmkanaal, trage darmwerking, sinus- en keelinfecties. Maar ook bepaalde voeding kan een onfrisse adem veroorzaken en niet te vergeten tabak en alcohol. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke remedies om een frissere adem te krijgen.

Versla een slechte adem door veranderingen in leefstijl

Verkeerde voedingsgewoonten en een gebrekkige darmflora leiden tot maag- en darmproblemen  en dit kan een slechte adem veroorzaken. Een van de beste natuurlijke remedies tegen een slechte adem, is voeding dat uit fruit, groenten, zaden en noten bestaat. De nadruk ligt dan op fruit en zowel rauwe als gekookte groenten. Pak verstopping aan en vermijd geraffineerde koolhydraten, zoals suiker en alles wat bestaat uit wit deeg.

Suiker verergert het probleem

Koffie en alcohol zijn de topveroorzakers van een onfrisse adem. Beiden laten resten achter die hechten aan mondplak en infilteren in het spijsverteringskanaal. Knoflook, uien en sommige specerijen zijn ook berucht, maar hebben aanzienlijke gezondheidsvoordelen en het zou toch jammer zijn om deze voeding te laten staan. Dus zit er na het eten hiervan maar 1 ding op: tanden poetsen en spoelen met mondwater (zonder alcohol en chloorhexidine). Kauw 20 minuten kauwgom (suikervrij), dit zet speeksel vrij. Kauwgum die 100% gezoet is met xylitol vermindert de kans op gaatjes. Xylitol is volgens onderzoek veilig en bewezen effectief voor sterke tanden. En de frisse adem is mooi meegenomen. Neem geen pepermunt, hoe verleidelijk ook. Pepermunt is weliswaar fijn om kortstondig de onaangename geur te maskeren, maar de suiker verergert het probleem.

Sulfide

In de vroege jaren ’70 liet Joseph Tonzetich (University of British Columbia) technologie op het probleem los. In zijn lab ontdekt hij dat de vluchtigste zwavelbestanddelen het meest stonken. Dit waren waterstof sulfide (geur van rotte eieren), en methyl mercatan (geur van rotte kool). Sindsdien hebben wetenschappers circa 150 moleculaire betanddelen in de menselijke adem gedetecteerd, waaronder dimethyl sulfide (geur van rottend zeewier). Hoe hoger de hoeveelheid bestanddelen in de adem, des te groter de afkeer voor de menselijke neus.

Tussen tandvlees en tanden

De onaangename geuren komen door afvalproducten die door miljoenen voedingsbacteriën vrijgezet zijn. Deze bacteriën zijn achtergebleven in de mond. Sommige domineren het tandplak. De streptococcus mutans en andere bacterién die van suiker houden, laten zuur los en tasten het glazuur aan. Toch zijn ze niet de heftigste veroorzakers van een onaangename mondgeur. Dit zijn de porphyromonas gingivalis, treponema denticola en prevotella intermedia, die in de ruimten tussen tandvlees en tanden verblijven, alsmede op de tong.

Orale ecologie

Sommige bacteriestrengen scheiden een enzym uit die suikermoleculen afscheidt van voedingsproteïnen. Dit maakt de proteïnen meer verteerbaar, maar ook de mondgeur onaangenamer. Onderzoekers houden zich steeds meer bezig met de interacties die binnen de orale ecologie plaatsvinden. Frisse adem reflecteert een gezonde mond, en dit heeft te maken met welke bacteriële kolonies dominant zijn.

Welke bacteriën domineren?

Volgens onderzoekers van het Human Microbiome Project huizen er rond 1000 verschillende bacteriesoorten in de mond. Tijdens de geboorte pakken onze –voorheen steriele- monden bacteriën van de moeder op en tijdens de kinderjaren worden er al snel nieuwe microbiële bewoners opgepakt. Terwijl jaren vorderen verandert de samenstelling door voeding, stress, ziekte, en de geur verandert. Wanneer bacteriën die een nare mondgeur verspreiden domineren, kan chronische slechte adem een gevolg zijn.

Geen mondwater op alcoholbasis

Mondwaters op alcohol-basis maken het probleem erger. Deze bevatten vaak chloorhexidine en andere antiseptica (en niet te vergeten: soms ook triclosan) en deze richten de pijlen op alle mondbacteriën, de goede en de slechte. Een mondwater met chloorhexidine kan het probleem van onwelriekende adem slechts maximaal 24 uur uitstellen. Er kleven nog andere nadelen aan: proefpersonen ervaarden een week na gebruik van mondwater nog altijd een tintelende tong. Alcohol droogt de mond uit, wat slechte adem ook verergert. Ook de eliminatie van de mondbacteriën die van nature in de mond aanwezig horen te zijn, doet de boel geen goed en verstoort de balans. Dit opent de weg voor tandvleesaandoeningen en andere infecties.

Zinkionen

Sommige nieuwe mondwaters richten zich op de geur in plaats van op de geurveroorzakers, en bevatten zinkionen of andere metalen die zwavelbestanddelen binden en neutraliseren. Mondwater kan wel bij de microben komen die gemist worden door tandenborstel, floss en tongschraper.

Probiotica

Dan probiotica. Onderzocht wordt welke probiotica voor een gunstige samenstelling van bacteriën in de mond zorgen. Onder meer de streptococcus salivarius K12 gaat halitosis aardig te lijf, en bleek binnen 14 dagen voor een zoetere adem te zorgen. and 14 days later they had much sweeter breath. Presumably K12 outcompeted its foul-smelling kin, opening up niches for less offensive species. Mondwaters met aminozuren doden de S. mutans, de veroorzaker van tanderosie.

Gezonde mond, langere en gezondere levensduur

  • Pak mondproblemen aan, zoals ontstoken tandvlees, abcessen en tandplak en ga regelmatig naar een mondhygiëniste. Het mag overdreven klinken, maar een goede mondhygiëne voegt jaren van goede gezondheid aan je leven toe. Hoe schoner het gebit, de tong en het tandvlees, des te beter de algehele gezondheid blijft.
  • Poets en flos regelmatig. Reinig gebit en tandvlees om ophoping van bacteriën te verwijderen
  • Pas oilpulling toe
  • Gebruik baking soda (natrium/sodium bicarbonaat, zuiveringszout) om te reinigen en voor een frissere adem
  • Gebruik een tongschraper om de tong te ontdoen van de bacteriën die de slechte adem veroorzaken
  •  Na het reinigen spoel je de mond zorgvuldig na. Doe dit ook na een maaltijd of snack

Ook stress kan een indirect een slechte adem veroorzaken, omdat stress invloed heeft op de spijsvertering. Voorkom tekorten van vitamine B, vitamine C en zink en zorg dat de samenstelling van de darmbacteriën divers en gezond is door probiotica te nemen.

Peterselie

De koning onder de natuurlijke ademverfrissers is peterselie. Peterselie is rijk aan chlorofyl, een bestanddeel dat de bacteriën doodt die de slechte adem veroorzaken. Knabbel op een streng, of eet wat blad na een maaltijd of snack.

Tea tree oil

Doe een paar druppels tea tree oil op je tandenborstel, samen met je tandpasta. Of doe wat op je tandfloss. (Slik dit niet door, tea tree oil is alleen geschikt voor uitwendig gebruik).

Zelf mondwater maken

Neem gelijke delen van calendula-, mirre- en salietinctuur en gorgel hiermee 4x per dag. In plaats van salie kun je ook Goldenseal (Hydrastis canadensis) nemen. Doe dit in gedestilleerd water. Bewaar het mondwater goed gesloten.

Guave

Kauw op een onrijp stuk guave of op guavebladeren, dit is een uitmuntende verfrisser voor gebit en tandvlees. Guave bevat veel tanninen, appelzuur, oxaalzuur en fosforzuur. Maar ok calcium en mangaan. Guave is bijvoorbeeld te koop bij een Surinaamse webwinkel.

Kardemom

Deze specerij wordt ook in appeltaart verwerkt. Zowel cardamom als fenegriek maken adem zoeter. Zaden kunnen gekauwd worden, maar ook kunnen beide als thee gedronken worden.

Avocado

 

De vrucht die het mogelijk maakt om gewicht succesvol te beheersen. Maar de avocado is ook een effectieve remedie tegen een slechte adem. De vrucht voorkomt rottingsproces in de darmen, en niet zelden is het dit rottingsproces waar de onaangename mondgeur vandaan komt.

Yoghurt

Misschien is yoghurt niet het eerste waar je aan denkt om een slechte adem te bestrijden, maar de bacteriën in deze zuivel (Biogarde) kan daadwerkelijk de bacteriën onderdrukken die de boosdoeners zijn. De ‘goede’ raken overbevolkt en de ‘slechte’ worden uitgeroeid.

Reinig je gebit niet na het drinken van frisdrank, vruchtensap, zure voeding en melk, omdat dit ten koste van het tandglazuur gaat.

Overigens is melkintolerantie een van de oorzaken van een slechte adem. Kijk eens of je verschil merkt, als je zuivel (melk) tijdelijk uit de voeding schrapt.

www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath

www.webmd.com/oral-health/guide/change-your-breath-from-bad-to-good

www.patient.co.uk/health/bad-breath-halitosis