brein Kruiden-planten

Je stemming verbeteren op een veilige manier: dit werkt ! (bewezen)

neurotransmitters en je stemming

Chronische stress, stemmingswisselingen en depressies zijn desastreus voor de kwaliteit van het leven. Om de stemming op te verbeteren, wordt niet zelden de stap naar medicatie genomen. De bijwerkingen maken het probleem alleen maar erger. Hoewel scepsis is over natuurlijke middelen ter bestrijding van depressie, is er toch wetenschappelijk bewijs die tonen dat er middelen zijn die (wel) echt effectief zijn. Een plantextract is zelfs al werkzaam op de stemming binnen 30 minuten.

Chronische stress, liever niet

Flight or fight
Flight or fight

Ons lichaam is er niet voor gemaakt om langdurig op stress te reageren en kan dit alleen kortstondig door de ‘fight-or-flight’ response. Als we een dreiging waarnemen, neemt het aantal stresshormonen toe. Deze hormonen doen ons toenemen in kracht en snelheid, voor het geval we moeten vechten of rennen. Bij chronische stress wordt deze response feitelijk nooit afgezet, en blijven de stresshormonen door het lichaam circuleren. Het lichaam is er niet toe uitgerust om hiermee te dealen en begint achteruit te gaan. Gezondheidsproblemen zullen snel verschijnen.

Medicatie pakt niet de onderliggende oorzaak aan van verlies van vreugde, depressie, stress en stemmingswisselingen.

De chemische stemmingsverbeteraars worden gelinkt met

 • Gewichtstoename
 • Verstopping
 • Slapeloosheid
 • Geen zin in seks
 • Hoofdpijn
 • Depressie
 • Suïcidale neigingen
 • Gedeprimeerde stemming
 • Toegenomen angstgevoelens
 • ‘Mist’ in het hoofd

( 1, 2, 3, 4)

Aanhoudende stress, hieronder vallen ook piekeren en bezorgdheid, leiden tot hopeloosheid, slapeloosheid, een cognitief verminderd functioneren, gewichtstoename, libidoverlies en een verslechterd immuunsysteem en cardiovasculaire problemen. Wanneer je onder stress leidt, is het dus zaak om actie te ondernemen, om te voorkomen dat het jaren van je leven neemt. ( 5)

Natuurlijke middelen tegen angst en depressie

Kijk eerst eens naar natuurlijke manieren om stress, angst en bezorgdheid aan te pakken. Men is hier weleens sceptisch over, of heeft het geprobeerd en er niet veel baat bij gehad. Toch zijn er genoeg wetenschappelijke data die aantonen dat bepaalde natuurlijke remedies werkelijk werken. Zo verlaagt beweging de symptomen van depressie en angst aanzienlijk. Omega-3 vetzuren, en ook die uit lijnzaadolie, hebben zich eveneens bewezen qua stemmingsverbetering en ontspannenheid.

Probiotica en minder stress, angst, depressie

Ook probiotica werkt. ( 6) Probiotica bacteriën hebben de potentie om de neurochemie in de hersenen te veranderen en zijn zo effectief om angst en depressie te behandelen. Niet alleen de aanwezigheid van voldoende lactobaccilus acidodophilus, maar ook die van de Lactobacillus rhamnosus in de darmflora, leidt to minder stress, angst en depressieve symptomen. Zo neemt de hoeveelheid corticol af, naarmate de rhammosusbacterie toeneemt. Maar ook de Bifidobacterium longum en Bifidobacterium bifidum hebben zich bewezen in het kader van stemmingverbetering. ( 7, 8)

Extract van deze plant werkt uitstekend om stemming te verbeteren

Sceletium
Sceletium

Eén natuurlijk middel steekt met kop en schouders boven de rest uit, als het gaat om de stemming effectief te verbeteren, volgens recent onderzoek. Het gaat om het extract van de Zuid Afrikaanse plant Sceletium tortuosum (ook wel kanna of kannaroot genoemd). Deze blijkt uitstekend de effecten van stress teniet te doen, terwijl het blijer en vrolijker maakt. Maar niet alleen dat, ook de mentale kracht en energie gaan er op vooruit. Sceletium hebben wetenschappers verbaasd doen staan omdat het binnen 30 minuten (!)  (9, 10)

 • De stemming verbetert
 • Spanning doet wegebben
 • De cognitieve funtie verbetert

Medicine hunter Chris Kilham zegt het zo:

“Ongeveer een half uur na het consumeren van sceletium, worden je hersenen helemaal helder en krijg je het gevoel dat alles mogelijk is. Er ontstaat een eindeloze capaciteit van ideeën.”

Sceletium ‘herprogrammeert’ je brein voor geluk

Onderzoekers zeggen dat sceletium’s mechanisme voor actie iets is wat ze nog niet eerder gezien hebben. Het werkt zo: sceletium bevat alkaloïden die zich binden aan de 5-HT receptoren in de hersenen, waardoor meer serotonine blijft circuleren. Meer serotonine betekent: een betere stemming, betere slaap, minder snacktrek, minder lijden en pijn. Tegelijkertijd remt sceletium PDE4, een enzym dat de cAMP reguleert (een belangrijke boodschapper). (11)

Doordat PDE4 geremd wordt en meer cAMP beschikbaar is, is het gunstige effect op stemming en cognitie tijdens stresvolle situaties groot. Mensen die het innemen noemen dat ze een gevoel van opluchting ervaren en ook dat ze zowel mentaal helder zijn als een verbeterd humeur hebben, binnen ongeveer een half uur. (12)

De voordelen van sceletium

 • Mentale helderheid, verbeterde stemming
 • Betere focus en beter geheugen
 • Toegenomen energie en motivatie
 • Minder stresshormonen
 • Minder angst, bezorgdheid en piekeren
 • Bescherming voor hart
 • Versterking van immuunsysteem
 • Minder lekkere trek
 • Verbeterd libido

Veiligheid van sceletium

Op dit moment is Zembrin® het enige gepatenteerde en legale sceletiumextract. Dit is ook het extract dat in onderzoeken gebruikt is, en de bovenbeschreven voordelen liet zien. Sommige shops gebruiken de Zembrin-naam, terwijl het geen Zembrin is. Het is dan onduidelijk wat ze in werkelijkheid gebruiken, dus mogelijk onveilig.

Volgens de onderzoeken is en dosis van 25 mg per dag effectief. Dit komt neer op een pil per dag. Heb je Zembrin en meer nodig? Dan is de kans groot dat dit niet de gepatenteerde is.

De wetenschap achter sceletium staat als een rots, het werkt binnen 30 minuten en de gepatenteerde is natuurlijk en veilig tot 25 mg per dag (13). Het is niet verslavend en maakt niet slaperig. Er is echter veel sceletium te koop dat niet de goede kwaliteit bezit. Sommige supplementen zijn daadwerkelijk gemaakt met Zembrin®, maar zijn helaas wel prijzig. CalmTrex is een Zembrin-sceletium, is minder prijzig en bevat de juiste dosis (25 mg) per capsule.

 


 • 1. Can J Psychiatry. 2002;47(2):174-180.
 • 2. Harris, G. Debate Resumes on the Safety of Depression’s Wonder Drugs. New York Times. 8/7/03.
 • 3. Brit J Psychiatry. 2000;177:551-6.
 • 4. Cohen, JS. Suicides and Homicides in Patients Taking Paxil, Prozac, and Zoloft: Why They Keep Happening – And Why They Will Continue. Underlying Causes That Continue to Be Ignored by Mainstream Medicine and the Media. The MedicationSense E-Newsletter. Oct.-Dec. 2003.
 • 5. Stress in America: Our Health at Risk. American Psychology Association. 1/11/12. Retrieved 9/3/13. http://www.apa.org/news/press/releases/stress/2011/final-2011.pdf
 • http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110829164601.htm
 • 6. Messaoudi M, et al. Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and human subjects. Br J Nutr 2011; 105:755-64.
 • 7. Messaoudi, M, et al. Beneficial psychological effects of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in healthy human volunteers.
 • 8. Gut Microbes July/August 2011; 2:4, 256-261.
 • 9. J Ethnopharmocol. 2008 Oct;119(3)653-663.
 • 10. J Ethnopharmocol. 2009 Jan;121(1):86—91.
 • 11. Neuropsychopharmacol. 2013; 1—9. Epub ahead of print 8/21/13. doi:10.1038/npp.2013.183
 • 12. J Alt Comp Med. Epub ahead of print 2/26/ doi:10.1089/acm.2012.0185
 • 13. www.nature.com/npp/journal/v38/n13/full/npp2013183a.html#bib32

 

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)