Wetenschap herwaardeert natuurlijke middelen uit oude (traditionele) geneeskunde

Elke week komen er weer nieuwe medische studies uit, en het lijkt of onderzoekers steeds weer nieuwe dingen ontdekken over ziekten en behandelingen. Nieuw? Niet helemaal. De wetenschap erkent steeds meer de nood om middelen uit oude traditionele geneeswijzen te gebruiken in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Oude manuscripten blijken waardevolle informatie te bezitten.

Natuurlijke middelen uit oude recepten

Nieuwe behandeling geïnspireerd door 1000 jaar oud manuscript

Steeds vaker komt er ook nieuws naar buiten over een oude remedie, die al lange tijd als afgedaan ter zijde geschoven werd. Zoals de studie van de onderzoekers van de University of Nottingham. Zij kwamen op het spoor voor een potentiële nieuwe behandeling tegen MRSA (Staphylococcus aureus), afkomstig uit een 1000 jaar oud medisch manuscript. De onderzoekers vonden de remedie in Bald’s Leechbook, een boek waarin tal van Angelsaksische remedies staan voor vele ziekten. De beschreven remedie tegen MRSA was beter dan de huidige antibiotica en bevatte onder meer knoflook. Zo’n ontdekking staat niet op zichzelf. In het afgelopen jaar hebben er soortgelijke studies plaatsgevonden, waarbij onderzoekers de inspiratie voor toekomstige behandelingen vonden in medicaties uit het verleden.

Voordeel uit oude recepten

Waarom biedt de geschiedenis steeds weer ideeën voor de toekomst waar het gaat om medisch research, terwijl ons begrip van het menselijke lichaam en gezondheid sinds de afgelopen 1000 jaar vooruit gegaan is?

Onderzoekers denken dat moderne wetenschap voordeel kan halen uit wetenschap uit het verleden en uit de vele niet-wetenschappelijke manuscripten. Zo bevat Bald’s Leechbook recepten die opgesteld zijn om bacteriële infecties te behandelen aan ogen, huid, keel en longen. Het huidige onderzoek dat verdergaat op deze recepten, vindt plaats aan de hand van twee vragen: hoe systematisch werden deze remedies ontwikkeld en hoe effectief waren ze tegen de ziekteverwekkers.

Nieuwe strategieën zijn nodig

Dr. Freya Harrison van de University of Nottingham: “Er is toenemende behoefte aan het ontwikkelen van nieuwe strategieën tegen pathogenen, omdat de kosten om nieuwe antibiotica te ontwikkelen hoog zijn, net als de kans op antibioticaresistentie. Wij zoeken een nieuwe benadering door te onderzoeken of middeleeuwse remedies ingrediënten bevatten die bacteriën doden.” Sommige behandelwijzen uit de middeleeuwen hebben succesvol bepaalde ziekten behandeld, zelfs toen de medici nog geen inzicht in de werking hadden. Vandaag de dag kunnen onderzoekers de behandelingen analyseren die eeuwen geleden zo succesvol bleken te zijn.

Herwaardering van traditionele medicijnen

Onder de herinvoering van middelen uit historische tijden, vallen ook de middelen uit de traditionele geneeswijzen, die al eeuwen binnen specifieke culturen worden uitgevoerd. In een rapport dat gepubliceerd is in EMBO Reports melden de auteurs, dat de zoektocht naar aloude medische kennis gedaan wordt, om te zien hoe deze kennis kan leiden tot het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

De auteurs zeggen: “Aangezien onze vroege voorouders op bepaalde kruiden kauwden om pijn te verlichten, en bladeren om wonden bonden, zijn natuurlijke middelen vaak de enige basis waarop ziekten en wonden behandeld kunnen worden. In de afgelopen decennia speelden natuurlijke middelen een secundaire rol bij de ontdekking en ontwikkeling van medicijnen. Maar sinds enkele jaren is de houding tegenover natuurlijke producten aan het veranderen. De moderne middelen van chemie en biologie maken het voor wetenschappers mogelijk om de exacte natuur van biologische effecten van natuurlijke bestanddelen in het menselijk lichaam in de kaart te brengen, alsmede de mogelijke synergie bloot te leggen. Dit is veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen slopende ziekten, zoals dementie en kanker.”

Nog een paar voorbeelden waarmee de wetenschap zich momenteel bezig houdt:

  • Roseroot (Rhodiola Rosea) wordt ook wel Gouden Wortel genoemd. Roseroot wordt in Europa en Azië al meer dan 3000 jaar in de geneeskunde gebruikt.  Recente studie heeft aangetoond dat Roseroot als behandeling tegen depressie gebruikt kan worden, omdat het de receptoren van neurotransmitters stimuleert en onder meer het serotonineniveau verhoogt. Het kruid wordt ook van oudsher gebruikt om het energieniveau te vergroten, alsmede de weerstand tegen ziekten
  • Ook wordt het extract van de Sceletium-plant onderzocht en blijkt succesvol te zijn met het oog op depressie en het verhogen van het serotonineniveau.
  • Fecale transplantatie gaat terug naar de 4e eeuw, toen deze behandeling in China al werd uitgevoerd. Vandaag de dag wordt deze methode steeds prominenter.
  • Kamperfoelie wordt ook in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt, ook vaak in de vorm van thee. Vorig jaar identificeerden onderzoekers een molecule in kamperfoelie die zicht direct richt op een virussen, zoals bepaalde griepsoorten.

Door te ontdekken welke elementen uit de traditionele geneeskunde geneeskrachtig zij, kunnen er nieuwe behandelingen ontwikkeld worden die effectief zijn, waar de effectiviteit van huidige behandelingen steeds minder wordt.

Oude oplossingen voor nieuwe problemen

Veel gezondheidsexperts zijn bezorgd dat we inmiddels in een postantibiotisch tijdperk zijn beland. Antibioticaweerstand is een dringende zaak waar onderzoekers veel tijd en energie in steken. Steeds meer microbiële pathogenen passen zich aan en evolueren, waardoor ze resistent zijn. Het lijkt erop dat de oplossingen die ooit zo effectief waren, nu niet langer meer voldoen. Het is niet verwonderlijk dat veel wetenschappers nu met een frisse blik naar aloude strategieën kijken, vanwege deze noodzaak.

Op GoedGezond was er de afgelopen tijd steeds een en ander lezen over de wetenschappelijke ontdekkingen van een aantal van de natuurlijke remedies van oude origine, zoals onder meer over kurkuma, knoflook, gember, peper, probiotica, mariadistel, hennepkaneel, natuurlijke pijnstillers/ontstekingsremmers, anti-schimmelmiddelen, leverreinigers en anti-hoofdpijnmiddelen.