Voeding die de klachten verlicht bij fibromyalgie - www.goedgezond.info

Voeding die de klachten verlicht bij fibromyalgie

OEDGEZOND.INFO

Fibromyalgie komt voor bij ongeveer 5% van de vrouwen en 1% van de mannen. Recente onderzoeken geven meer inzicht in de ziekte en leggen de link van fibromyalgie onder andere naar hersenactiviteit, serotonine en ontsteking in de hersenen. De klachten –zoals pijn, depressie en vermoeidheid-  belemmeren het normale functioneren zeer. Van welke voeding heb je profijt als fibromyalgie patiënt en van welke niet?

Fibromyalgie en voeding

Er is helaas geen directe kuur voor de uitputtende ziekte. De ernst van de klachten varieert van persoon tot persoon. Soms verdwijnen symptomen om vervolgens weer terug te keren. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door langdurige en wijdverspreide pijn in spieren en aanverwant weefsel, zonder enige aanleiding.

Er komen meer inzichten in de ziekte en onderzoeken laten zien dat de pijn tot stand komt door de manier waarop de hersenen pijnsignalen verwerken. (1)

Behalve pijn, zijn verder de gebruikelijke symptomen

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Geheugenproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Kramp in het onderste gedeelte van de buik
 • Depressie
 • Angst
 • Hersenmist

De pijn is al een uitdaging op zichzelf, en hersenmist en slaapproblemen maken het er niet makkelijker op. Soms is er ook sprake van slaapapneu en het rusteloze benen syndroom. Het slaaptekort brengt een vicieuze cirkel tot stand: herstel kan niet voldoende plaatsvinden en symptomen van depressie, angst en cognitieve problemen verergeren.

Sommige patiënten evaren ochtendstijfheid en tintelingen, overgevoeligheid voor geluid, licht en temperatuur. (2) Bij anderen is er ook sprake van TMJ ( 3– temporomandibular joint dysfunction). Wanneer de ziekte ook nog gepaard gaat met endometriose, chronische vermoeidheid en het prikkelbare darmsyndroom is de belemmering van het normale dagelijks leven erg heftig.

Gediagnosticeerd worden met fibromyalgia kan lastig zijn en er is geen kant-en-klare test voor. Artsen moeten het vaak doen met de feedback die ze van patiënten krijgen. Over het algemeen geldt, dat patiënten minstens 3 maanden pijn in de spieren hebben. Er zijn 18 specifieke pijnpunten, namelijk: in nek, borst, armen, benen bij de knie, middel en net onder de billen. (4)

Hoewel er geen eenduidige oorzaak is, wordt het gelinkt met (5)

 • Genen
 • Allergie voor chemicaliën, voeding
 • Virussen
 • Hormomen
 • Overgroei van candida
 • Slechte spijsvertering
 • Scheefgroei in ruggenwervel
 • Stress en ook posttraumatische stress stoornis
 • Tekort aan neurotransmitters

Risicofactoren zijn

 • Vrouw zijn
 • Reumatische artritis
 • Lupus

Bij sommige mensen begint fibromyalgie na een emotionele tegenslag, infectie, operatie en ander trauma. Bij anderen heeft dit zich niet voorgedaan en ontwikkelen de symptomen zich steeds meer na verloop van tijd. (6)

Behandeling van symptomen

Pijnstillers, anti-depressiva en ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Deze medicatie geneest de ziekte helaas niet, maar heeft wel bijwerkingen. Zo kan er een hoge bloeddruk ontstaan. Ook de kans op een hartaanval en beroerte is groter. Maagbloedingen en allergische reacties komen ook voor. (7) Dan is er nog: leverfalen, bloedarmoede, cognitieve problemen, angst, prikkelbaarheid, gewichtstoename, slapeloosheid, mistig zicht, nierstenen en verlies van sexuele belangstelling. (8, 9) Dat sommige bijwerkingen exact hetzelfde zijn als de symptomen van fibromyalgie maakt het allemaal erg onoverzichtelijk.

Er zijn natuurlijke manieren en supplementen die depresssie en angst verlichten. Ook aanpassingen in voeding kan de kwaliteit van leven voor fibromyalgiepatienten vergroten. Klinische studies laten zien dat de aanpak van symptomen een meervoudige aanpak nodig heeft.

Studies

Zoals een Italiaanse studie, waaruit blijkt dat fibromyalgiepatienten profijt hebben van voedingsveranderingen in combinatie met supplementen ( 10, 11)

Gluten

De conclusie van deze studie is dat de eliminatie van gluten de symptomen verbetert. Dit wordt bevestigd door een andere studie die gepubliceerd is in medisch vakblad Arthritis Research & Therapy: hier werd een jaar lang het effect onderzocht van glutenvrije voeding bij patienten die behalve fibromyalgia, ook het prikkelbare darmsyndroom hadden. (12) De kwaliteit van het leven bleek er op vooruit te gaan. Gluten lijken dus een duidelijke sleutel te zijn.

Koffie

Behalve gluten, brengt beperking van koffieconsumptie ook verbetering. Koffie kan bijdragen aan slapeloosheid, angst, spiertrillingen en depressie. Caffeïne zit niet alleen in koffie, thee en cola, maar ook in energiedranken, sommige frisdranken en pijnstillers.

Kunstmatige zoetstoffen

In kunstmatige zoetstoffen zitten gevaarlijke chemicaliën en ook zonder fibromyalgie verdient het aanbeveling om ze te mijden. Vandaag de dag worden ze gelinkt aan kanker, schildklierproblemen, obesitas, diabetes en cognitieve achteruitgang.

Probeer je lichaam zo zuiver mogelijk te houden

Het leven met fibromyalgie is al gecompliceerd genoeg, dus vermijdt verdere complicaties en uitbreiding van aandoeningen. Verminder de giftige belasting op je lichaam, die veroorzaakt wordt door koffie, zoetstoffen, bewerkte voeding, gehydrogeneerde olieën en transvetten. Het maakt echt een verschil in hoe je je voelt.

Voeding

Wat wel goed is om toe te voegen is biologische rauwe zuivel, gefermenteerde voeding, biologisch fruit en groenten. Veel fibromyalgiepatienten hebben een tekort van vitamine B12, C en D. Ook is er vaak een tekort van foliumzuur en magnesium. Het doel is om ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd het natuurlijke afweersysteem van het lichaam te vergroten. Dit vraagt om een verandering in voeding, en dit kan een radicale verandering betekenen voor sommigen.

Voeding die rijk is aan magnesium

Veel groene bladgroenten, pompoenzaden, yoghurt, kefir, amandelen en avocado’s. Ga voor minimaal drie porties per dag van deze voeding, dit vermindert de pijn die gekoppeld is aan fibromyalgie (13).

Voeding die rijk is aan melatonine

Een toename van het slaaphormoon melatonine is wenselijk, omdat veel fibromyalgiepatiënten een slaapstoornis hebben. Melatoninesupplementen zijn over het algemeen veilig, maar kunnen een negatieve wisselwerking hebben met onder andere de anticonceptiepil. (14) Maar er is veel voeding die de hoeveelheid melatonine vergroot: zure kersen(sap), walnoten, mosterdzaad, rijst, gember, haver, asperges, tomaten, verse munt, bananen, rode wijn. Studies tonen dat een tekort aan zink, magnesium en foliumzuur gelinkt worden met een lager melatonineniveau (15).

Voeding die rijk is aan tryptofaan

Tryptofaan is nodig om serotonine te produceren. Ook serotonine is fijn voor een goede slaap. Mensen denken vaak aan kalkoen bij tryptofaan, maar er is zat andere voeding die rijk is aan deze stof, zoals: zuivel van grasgevoerde dieren, wilde vis, noten, biologische kip, ontkiemde granen en sesamzaad.

Kokosolie

Vervang ongezonde vetten met kokosolie. Gebruik dagelijks 3 tot 4 eetlepels in je voeding om de pijn in pezen, hormonale disbalans, geheugen en cognitie te verbeteren (16).

Gefermenteerde voeding en drank

Kombucha en andere gefermenteerde producten herstellen de balans in de darmflora. Omdat fibromyalgie ook gepaard gaat met PDS is dit niet onbelangrijk. Zuurkool en kefir kunnen de hersenmist en pijn verlichten.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren kunnen stijfheid, pijn in pezen en spieren verlichten, en ook de symptomen van depressie verlichten. Bekend is ook dat deze vetzuren de mentale vaardigheden verbetert. (17) Krillolie is een uitstekende bron en schoner dan visolie.

Kurkuma

Een hele veelzijdige specerij met tal van gezondheidsvoordelen. Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma, is een antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Voor een goede opname, combineer je kurkuma met zwarte peper.

Gember

Ook een ontstekingsremmer die zichzelf bewezen heeft. Onderzoekers konden na studie concluderen, dat deelnemers met pijn in de knieën meer baat hadden van gember, dan van chemische onstekingsremmers. (18) Ze kregen een gemberextract.


In een volgend artikel: belangrijke supplementen in de strijd tegen fibromyalgie, volgens dr. Mark J. Pellegrino, van Ohio Pain and RehabSpecialists.


 • 1. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/definition/con-20019243
 • 2. www.niams.nih.gov/health_info/fibromyalgia/
 • 3. www.dent.nekten.com/tmj-pijn-informatie-en-veelgestelde-vragen
 • 4. www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-tender-points-trigger-points?page=2
 • 5. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/causes/con-20019243
 • 6. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/causes/con-20019243
 • 7. www.fda.gov/downloads/Drugs/DrugSafety/ucm089162.pdf
 • 8. www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/seizure-and-epilepsy-medicines/side-effects
 • 9. www.webmd.com/depression/features/coping-with-side-effects-of-depression-treatment
 • 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786053
 • 11. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25160886
 • 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7786692
 • 13. www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/melatonin-side-effects/faq-20057874
 • 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402070/
 • 15. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/
 • 16. www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet
 • 17. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
 • 18. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709

Share