Belangrijke supplementen die de klachten van fibromyalgie verminderen

OEDGEZOND.INFO

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door langdurige en wijdverspreide pijn in spieren en aanverwant weefsel. Helaas is er geen directe kuur voor de uitputtende ziekte. Er komen meer inzichten in de ziekte waaruit blijkt dat de pijn ontstaat door de manier waarop het brein pijnsignalen verwerkt. Ook lijkt er een verband te zijn met chronische ontsteking in de hersenen. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren die de pijn kunnen verlichten. Van bepaalde voeding is dit bewezen, maar ook bepaalde supplementen zijn effectief bij het verlichten van de klachten.


In: ‘Voeding die de klachten van fibromyalgie vermindert’ lees je welke voeding de pijn en andere symptomen vermindert

Supplementen die klachten verminderen bij fibromyalgie

Onderstaande supplementen worden aanbevolen door dr. Mark J. Pellegrino, fibromyalgiespecialist bij Ohio Pain and RehabSpecialists.

Acetyl L-carnitine (1500 mg/dag)

In een kleinschalige studie werden acetyl L-carnitine en duloxetine (Cymbalta) getest bij 65 vrouwen met fibromyalgie. Beiden leidden tot een algehele verbetering van de klachten, maar acetyl L-carnitine bleek symptomen van depressie, pijn en de algehele levenskwaliteit te verbeteren. (1)

Magnesium (500 mg/dag)

Vaak gaat fibromyalgie gepaard met een magnesiumtekort. Het innemen van magnesium kan de pijn en gevoeligheid verminderen. Daarbij verbetert magnesium het energieniveau en vermindert depressie en angst.

Visolie (1000 mg/dag)

Door een visolie supplement wordt een deel van de omega-6 vetzuren in de hersenen vervangen door omega-3 vetzuren. (2) Deze vervanging is wenselijk, zeker gezien de recente ontdekking dat fibromyalgie mogelijk verband houdt met ontsteking in de hersenen. Omega-6 vetzuren zijn ontstekingsbevorderend en in de Westerse samenleving krijgen we veel omega-6 vetzuren binnen. Visolie is een van de rijkste natuurlijke bronnen van omega-3 vetzuren. Ze verbeteren de hersenfunctie en verminderen de hersenmist waar fibromyalgie patiënten dikwijls last van hebben. Ook worden angst en depressie door de vetzuren vermindert. Visolie moet wel kwalitatief goed zijn en schoon, krillolie is in dit opzicht een betere optie. Ook lijnzaadolie bevat omega-3 vetzuren, hoewel deze in mindere mate opgenomen worden.

Combinatie van kurkuma en zwarte peper (1000 mg/dag)

In het vorige artikel over voeding en fibromyalgie,  is dit ook genoemd. Het is belangrijk om de kurkuma samen met zwarte peper in te nemen en gelukkig zijn er supplementen van goede kwaliteit, die een combinatie van beide stoffen bevatten. Clinical Nutrition publiceerde een studie waarin geconcludeerd werd dat de curcuminoïden en piperine onstekingen en de oxidatieve status behoorlijk verbeteren. (3)

Vitamine D3 (5000 ie/dag)

Een vitamine D tekort staat in verband met chronische pijn en tevens chronische ontstekingsziekten. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D voor minder pijn zorgt. (4) Dit bleek ook uit een Oostenrijkse studie, gepubliceerd in Pain. Vrouwen die vitamine D suppletie namen ondervonden minder pijn en ochtendvermoeidheid. In Pain meldt de onderzoeker dat bij fibromyalgiepatiënten en andere patiënten met chronische pijn, standaard de vitamine D spiegel gecheckt zou moeten worden. Het verband tussen een vitamine D tekort is -behalve in deze 2 studies- al veel vaker aangetoond. (5)

Rhodiola en Ashwagandha (500-1000 mg/dag)

Rhodialo wordt ook wel Gouden Wortel genoemd en een andere naam voor Ashwagandha is Indische ginseng. Bij fibromyalgie patiënten komen stress, uitputting, angst en een hormonale disbalans veel voor. Een combinatie van deze twee adaptogenen geven het lichaam een stevige buffer om hiermee te dealen: ze versterken het immuunsysteem en brengen de lichaamsfunctie terug naar normaal niveau.

5-HTP (1 tot 3x 50 mg/dag)

5-Hydroxytryptofaan ondersteunt een goede nachtrust inclusief een diepe slaap. Veel fibromyalgie patënten hebben slaapproblemen, wat de ziekte verergert. Immers, het herstel van alle lichaamsprocessen en hersenen vindt plaats in de slaap. Bij slaapproblemen kunnen mensen met fibromyalgie niet naar behoren herstellen en op krachten komen, terwijl ze dit juist hard nodig hebben. 5-HTP is dan fijn: het ondersteunt een gezond serotonine niveau in de hersenen. Serotonine wordt aangemaakt uit tryptofaan. Maar waar tryptofaan wel uit voeding te halen is, is dit bij serotonine niet het geval. Suppletie helpt veel, zo blijkt uit onderzoek (6). 5-HTP wordt gemaakt van de zaden van Griffonia simplicifolia en dit is veilig voor de meeste personen.

Wat ook nog helpt: aanpassingen in leefstijl

Beweging is wel het laatste waar een patiënt aan wil denken, wanneer de fibromyalgie op zijn ergst is. Het is begrijpelijk dat dit bijna niet lijkt op te brengen, gezien de pijn en uitputting. Toch kunnen lopen, zwemmen, fietsen en Pilates de pijn en stress verminderen. Archives of Physical Medicine & Rehabilitation publiceerde een studie waarin een sterke relatie wordt genoemd tussen beweging en de vermindering van fibromyalgie-symptomen. (7) Joga blijkt ook de pijn te verminderen: twee keer per week een sessie van 75 minuten veranderde de cortisolspiegel (stresshormoon) en maakte hersenmist een stuk  minder (8). Ook manuele lymfedrainage bleek voordelen te hebben: door de stimulering van het lymfestelsel worden afval- en gifstoffen beter afgevoerd (9).

Essentiële oliën kunnen verrassende uitwerkingen hebben en lijken soms onderschat te worden. Onterecht zo blijkt uit studie: citronella olie remt de groei van kankercellen in de lever, en andere oliën (10 stuks in het bijzonder) hebben zelfs de capaciteit om kankercellen te doden.  Ook fibromyalgie patiënten kunnen profijt hebben van essentiële olie. Helichrysum olie (strobloem) bevordert bijvoorbeeld de bloedsomloop, ondersteunt het herstel van zenuwweefsel en vermindert spierpijnen. In combinatie met kokosolie is dit heel geschikt om de pijnlijke delen te masseren. Lavendel olie verlicht emotionele stress, bevordert een goede nachtrust en vermindert angst. Warme damp zorgt voor een goede bloedtoevoer, dus ook naar de pijnlijke delen. Een warm bad met een paar druppels olie kunnen verlichting brengen.

De grootste uitdaging bij fibromyalgie is wel om de hoop levend te houden. Onderzoek gaat verder en veel leidend onderzoek legt de nadruk steeds meer op natuurlijke therapieën, die boven en in het artikel ‘Voeding die de klachten van fibromyalgie vermindert’ besproken zijn.  De sleutel is, om de juiste combinatie van voeding, suppletie en leefstijl te vinden.


  1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786048
  2. www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071126110453.htm
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25618800
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25618800
  5. www.webmd.com/fibromyalgia/news/20140117/vitamin-d-supplements-may-help-ease-fibromyalgia-pain-study
  6. www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/5hydroxytryptophan-5htp
  7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25839088
  8. www.dovepress.com/an-eight-week-yoga-intervention-is-associated-with-improvements-in-pai-peer-reviewed-article-JPR
  9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19243724