Extract van mariadistel toont wederom aan de groei van tumoren te stoppen -bij muizen

Al eerder bleek dat mariadistel-extract de groei van tumoren remt, dankzij de aanwezige stof silibine. Nu is er nieuw onderzoek waaruit dit eveneens blijkt bij darmkankercellen. Een onderzoek van University of Colorado Cancer Center op muizen toont dat de capaciteit van darmkankercellen om uit te groeien tot tumoren, geremd wordt door silibine.

De orale inname van silibine uit mariadistel remt de capaciteit van darmkankercellen om zich tot tumoren te ontwikkelen. Wanneer de door silibine gevoede stamcellen van tumoren in nieuwe modellen geïnjecteerd werden, faalden de cellen in de ontwikkeling van agressieve gezwellen.

Potentie tot tumorvorming krachteloos gemaakt

Hoofdonderzoeker dr. R. Agarwal:

“Het is heel simpel: door silibine gevoede tumoren bij muizen hadden minder kankerstamcellen, waren kleiner en hadden een lager metabolisme. Ook de groei van nieuwe bloedvaten was afgeremd. Wanneer de door silibine gevoede kankerstamcellen van muizen werden geïnjecteerd in andere muizen, bleken de cellen hun tumorvormende potentie verloren te hebben. Zelfs als er van blootstelling aan silibine geen sprake meer was.”

Silibine is een non-toxische stof uit de zaden van mariadistel en hebben een potentieel chemopreventief effect. In celculturen beïnvloedt silibine de celsignalering die gekoppeld is aan de vorming en overlevingskans van darmkankercellen.

Het onderzoeksteam gebruikte geselecteerde darmkankerstamcellen voor tumorgroei in muizen die al dan niet gevoed werden met silibine. Vervolgens werd tumorgroei gemeten door analyse van de zichtbare afmetingen, MRI scan en meting van tumormetabolisme. Hierna werden de tumorcellen in andere muizen geïnjecteerd om het groeipatroon te meten zonder silibine.

Menselijke klinische studies

We zijn diep betrokken in dit type onderzoek naar de chemopreventieve eigenschappen van silibine bij darmkanker en in de huidige studie is weer een belangrijke stap genomen: we zien zowel een chemopreventief als therapeutisch mechanisme in diermodellen.”

De groep gaat het onderzoek naar de effecten van silibine op moleculaire mechanismen en celcultuur voortzetten richting menselijke klinische studies.

Eerder onderzoek (februari 2015,  Max Planck Institute of Psychiatry , Duitsland) toonde dat silibine uit mariadistel ook effectief is bij hypofyse-tumoren. De leidend onderzoeker Marcelo Paez-Pereda zei hierover in Nature Medicine: “Mariadistel is uitermate veilig voor mensen en wordt al gebruikt bij leveraandoeningen en vergiftiging. Na behandeling met mariadistel, hervatten tumorcellen weer een normale ACTH productie. Tumorgroei remt af en symptomen verdwijnen in muizen.” (meer informatie en meer onderzoeken)

Eerder onderzoek (van Max Planck Institute of Psychiatry , Duitsland) toonde dat silibine uit mariadistel ook effectief is bij hypofyse-tumoren. De leidend onderzoeker Marcelo Paez-Pereda zei hierover in Nature Medicine: “Mariadistel is uitermate veilig voor mensen en wordt al gebruikt bij leveraandoeningen en vergiftiging. Na behandeling met mariadistel, hervatten tumorcellen weer een normale ACTH productie. Tumorgroei remt af en symptomen verdwijnen in muizen.”

Bron: www.firstwordpharma.com