Kokosazijn: het volgende kokosproduct met gezondheidshalo

OEDGEZOND.INFO

Is kokosazijn het volgende kokosproduct met een gezondheidshalo ? Om kokosingrediënten hangt een halo, en Europese fabrikanten spelen in op deze trend. Ze zeggen dat kokosazijn voedzamer is dan appelazijn.  Volgens Brits onderzoeksbureau Mintel komt kokosazijn massaal op de Europese keukentafels te staan, vanwege de populariteit en voordelen van andere kokosproducten. 

Kokoswater

Milde smaak

Er is duidelijk behoefte aan meer diversiteit van kokosproducten volgens Mintel, en men wil meer dan kokosolie, -suiker en -water. Over de smaak van kokosazijn lopen de meningen uiteen: de een vindt het lekker, de ander vindt dat smaak ontbreekt. En dat is toch waar het om gaat: smaak. Kokosazijn is minder zuur dan appelazijn, hoewel het verschil miniem is: 5% (appelazijn) versus 4% (kokosazijn). Dit kan een goede reden zijn waarom mensen toch liever voor het azijn van kokos kiezen. Men vindt de milde smaak over het algemeen aantrekkelijker dan de rinse smaak van andere azijnen.

Groei

Kokosazijn wordt gemaakt van gefermenteerd kokoswater. Kokosolie, -suiker en –water zijn de snelst groeiende producten in de voedingsindustrie en 25% van de nieuwe producten die in Europa gelanceerd worden, zijn kokosproducten. Fabrikanten van kokoswater, waaronder Cocofina, zijn druk doende om smaakjes aan het azijn van de tropische noot toe te voegen.  Het gebruik van kokosazijn was tot voor kort vooral beperkt tot de Aziatische landen. Van 2010 tot 2014 werd 17% van de kokosazijn ook afgezet in Europa. Europese fabrikanten claimen nu al dat kokosazijn voedzamer is dan appelazijn.

Aminozuren en lage glycemische index

Het Nederlandse bedrijf the Coconut Secret Raw Coconut Vinegar gebruikt pure kokosazijn, gemaakt van het sap van de boom en zegt dat het om die reden voedzamer is, een lagere glycemische index heeft en rijk aan aminozuren, vitamine B en prebiotica is. Gezien de bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie lijkt dit niet ongeloofwaardig. De claim dat het gezonder is dan appelazijn is niet onderbouwd. Maar een gezondheidshalo om dit gefermenteerde kokoswater heen, waarom niet.

Volgens een artikel in de Aziatische krant Asian Journal is de ene azijn de andere niet. Het artikel meldt dat 100% kokosazijn gezonder dan welk azijn dan ook. Er zit geen kunstmatige gist of zuur in, maar wel 17 verschillende aminozuren met een basisch effect. Het stukje meldt dat kokosazijn rijk is aan magnesium en kalium en dat zure lichaamssappen worden omgezet in alkalische.

En als smaak ontbreekt? Het azijn is geschikt om te mengen met specerijen en andere ingrediënten, zoals gember, pepermunt, chili, ui, knoflook en zeezout.

www.asianjournalusa.com

www.mintel.com

 

Aanbevolen artikelen