Gezondheidsproblemen door gluten bij 1 op de 4 Nederlanders

Van de Nederlanders heeft 93% gehoord van gluten en weet 68% daadwerkelijk wat gluten zijn. Maar liefst 26% ervaart gezondheidsproblemen door het eten van gluten, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en vermoeidheid. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder 1048 Nederlanders vanaf 25 jaar. De resultaten werden op 9 april in Corpus gepresenteerd tijdens de bijeenkomst “De waarheid over gluten”, georganiseerd door glutenvrij producent Dr. Schär.

Glutensensitiviteit: men is er blijkbaar nog niet uit

Er zijn cijfers bekend uit Engeland, waar 0.8% van de bevolking gediagnostiseerd is met coeliakie en 3,7% een glutenvrij dieet volgt. Prof. Gerd Bouma, maag-lever-darm-arts in het Vumc, vertelde tijdens de bijeenkomst dat Nederlandse studies naar glutensensitiviteit zijn gestart. Bouma: ‘Het is de vraag of de klachten bij glutensensitiviteit wel afkomstig zijn van gluten.”

“Het kan ook komen door FODMAPs of Adenosin-Triphosphat-Inhibitor, afgekort ATI.’ De link tussen gluten en slecht fermenteerbare koolhydraten (FODMAPs) en ATI is relatief nieuw. Slecht verteerde FODMAPs geven in de darm vergelijkbare klachten als gluten. Gluten en FODMAPs komen ook vaak in dezelfde voedingsmiddelen voor. Hetzelfde geldt voor ATI, een stof die in tarwe voorkomt om het gewas te beschermen tegen insecten. ATI kan zowel bij coeliakie patiënten als niet-coeliakie patiënten darmklachten geven, doordat er een ontstekingsreactie op gang komt in de darmen. (bron)

Hoewel het volgens Bouma de vraag is of gluten de oorzaak zijn van glutensensitiviteit, toont toenemend onderzoek aan dat gluten wel een boosdoener van klachten is.

Neurologische schade

Volgens het Center for Peripheral Neuropathy van de Chicago University zijn gluten niet gezond en kan er neurologische schade door gluten ontstaan. Deze schade kan zich al openbaren voordat men last heeft van gastrointestinale klachten. Ataxie (een coördinatiestoornis) kan een gevolg van gluten zijn. Dit kan vage symptomen geven, zoals verstoring van de motoriek en onduidelijker spreken.

Gluten en fibromyalgie

Gluten lijken ook een duidelijke sleutel te zijn bij fibromyalgie-klachten. De conclusie bij een Italiaanse studie was, dat de eliminatie van gluten de symptomen verbetert. Dit wordt bevestigd door een andere studie die gepubliceerd is in medisch vakblad Arthritis Research & Therapy: hier werd een jaar lang het effect onderzocht van glutenvrije voeding bij patiënten die behalve fibromyalgie, ook het prikkelbare darmsyndroom hadden. De kwaliteit van het leven bleek er op vooruit te gaan. Gluten lijken dus een duidelijke sleutel te zijn.

Agressieve gluten

Ook volgens cardioloog William Davis (auteur van ‘Broodbuik’) zijn gluten lang niet onschuldig. Volgens hem komt moderne tarwe net zo min in de buurt van echte tarwe als een chimpansee van de mens. En zitten er veel meer agressieve gluten in onze huidige tarwe dan 50 jaar geleden, wat een aanval op onze gezondheid betekent.

Glutenintolerantie, een legitieme gezondheidsconditie

Waar prof. Bouma zich nog de vraag stelt of klachten bij glutensensitiviteit wel van gluten afkomstig zijn, concludeert een recentelijke Amerikaanse studie (National Institute for Health) anders.  De conclusie van deze studie is dat glutenintolerantie een legitieme gezondheidsconditie is. In dit onderzoek waren deelnemers niet gediagnosticeerd met coeliakie of een tarweallergie, maar vermoedden ze wel dat hun darmklachten van gluten afkomstig waren. Een week lang kregen de deelnemers elke dag ofwel een pil met 5 gram gluten, ofwel een placebopil. Na een week meldden de deelnemers die dagelijks een glutenpil kregen dat er een groot verschil in symptomen was opgetreden. Waar zij eerder alleen last van buikpijn hadden, ervaarden zij nu ook een opgezwollen buik, gasvorming, mist in het hoofd, depressie en maagzweren. Zij wisten niet of ze een glutenpil of placebo hadden gekregen, maar de symptomen zeiden alles. Dit onderzoek toont ook dat mensen ook klachten door gluten hebben, zonder dat er persé sprake van coeliakie is.