Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en Europese wetgeving. Hoe staat het er nu mee?

OEDGEZOND.INFO

Dagelijks gebruiken we vele verzorgingsproducten en meestal staan we niet stil bij de chemicaliën die er in zitten. Met de producten gebruiken we ook goedkope toxische stoffen. Dat deze stoffen anno 2015 nog altijd in de Europese producten zitten, laat zien dat dit geen gerucht of bangmakerij is. Een rapport uit 2014 riep dat het hoog tijd werd dat de EU actie onderneemt. Hoe staat het hier nu mee?

Europese landen willen actie

Europa reguleert het gebruik van stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn in het milieu. Maar hoe zit het met de mens? De chemicaliën worden gelinkt aan onder andere kanker en onvruchtbaarheid en dit kost de EU miljoenen, aldus het rapport van The Nordic Council ( 1). De chemicaliën worden nog altijd routinematig gebruikt in verzorgingsproducten, cosmetica en  medicijnen.

The Nordic Council vertegenwoordigt Denemarken, Finland, IJsland Noorwegen en Zweden en eiste eind 2014 dat de Europese Unie haast maakt met een plan om schadelijke ECD’s te identificeren, te testen en te bannen. Zweden ondernam in 2014 legale actie tegen te EU vanwege gemiste deadlines, waar de Europese chemische industrie achter zit. ( 2)

Mannelijke vruchtbaarheid

 

De hormoonverstorende stoffen (EDC’s) zijn schadelijk voor met name de mannelijke gezondheid en kunnen zaadbalkanker, onvruchtbaarheid, niet-ingedaalde teelballen en misvorming aan van de penis veroorzaken. Mannen worden ook vrouwelijker door de stoffen. Maar ook voor vrouwen hebben ze consequenties: vrouwen komen eerder in de overgang, meisjes menstrueren eerder. Een studie die gepubliceerd werd door de Oxford University meldde dat een EDC uit deodorants de mannelijke vruchtbaarheid met maar liefst 30% vermindert. (3)

Deense minister van milieuzaken Kirsten Brosbøl zegt hierover: “Ik ben niet blij dat belastingbetalers moeten betalen voor de schade die EDC’s veroorzaken, terwijl de industrie geld bespaart door hun chemicaliën niet fatsoenlijk te onderzoeken.” (4)

Een ander rapport -‘The Cost of Inaction’- gebruikt de uitgebreide gegevens die verzameld zijn door de Scandinavische landen om de aan EDC’s gelinkte vruchtbaarheidsproblemen aan te kaarten, en het feit dat dit gevolgen heeft voor de bevolking in alle EU landen. Uit het rapport: “De minimalisatie van hormoonverstorende stoffen haalt niet alleen lijden en stress weg bij mensen en dieren, maar bespaart ook enorm veel kosten.” (5)

Waarom duurt het zo lang?

De EU zou de eerste autoriteit ter wereld zijn om de EDC’s te reguleren. Eind 2014 maakte de EU inderdaad een start met de opstelling van criteria om hormoonverstorende stoffen te identificeren (6), waarvan de afronding in januari 2015 plaatsvond. Dit is vrij laat dag. In 2011 riepen Engeland en Duitsland de EU ook al op om de EDC’s aan banden te leggen. (7)

Industrielobby vertraagt regulering

Woordvoerder van CEFIC, een organisatie die de Europese chemische industrie vertegenwoordigt, beweerde dat het Nordic rapport ‘willekeurig’ was en dat de link tussen blootstelling aan chemicaliën en ziekte niet bewezen is. Volgens hem hebben de auteurs problemen met causaliteit. Echter, het wetenschappelijk bewijs dat er een directe link is tussen  EDC’s en ernstige gezondheidsproblemen loopt steeds verder op. Niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen, baby’s, kinderen en foetussen (slechts een kleine greep: 8, 9, 10, 11, 12)

Hoogleraar toxicologie Andreas Kortenkamp (Brunel Universiteit London) zegt dat de industrie lobby de regulering met 3 tot 5 jaar vertraagd heeft. “Er is goed en sterk bewijs uit diermodellen en cellijnen. Het Nordic Report was goed werk.  Elk jaar zonder regulering betekent miljoenen euro’s winst voor de industrielobby, en dat is precies waar het allemaal om te doen is.” (13)

Mentale achterstand

De explosieve gezondheidskosten die door EDC’s veroorzaakt worden kosten Europa dus veel geld. Dit jaar in maart vertelde prof. Philippe Grandjean aan the Guardian: “Het is schokkend dat de meeste kosten gaan naar problemen die gerelateerd zijn aan verlies van hersenfunctie in de volgende generatie. Onze hersenen hebben vooral hormonen nodig voor een normale ontwikkeling, zoals het schildklierhormoon en de sexhormonen oestrogeen en testosteron. Ze zijn vooral belangrijk bij zwangerschap en een baby kan mentaal achterraken vanwege een tekort aan jodium en een trager werkende schildklier als gevolg van blootstelling aan chemicaliën.” (14)

Naast een verlies van IQ is obesitas ook gekoppeld aan chemicaliën, met name aan de ftalaten. Deze worden vooral gebruikt in plastic. Het wetenschappelijke blad Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism publiceerde in februari dit jaar dat minstens 5% van het autisme in Europa afkomstig is van EDC’s. (15)

Grandjean raadt zwangere vrouwen en kinderen het volgende aan: “Eet biologische groenten en fruit en vermijdt het gebruik van plastic verpakkingen en voeding in blik, vooral in de magnetron. Deze vormen van verpakking zijn behandeld met een substantie aan de binnenkant die in de voeding kunnen lekken. “

Hoewel de hormoonverstoorders vooral in verband worden gebracht met mannelijke vruchtbaarheidsproblemen, maakt de studie ook melding van een mogelijk verband tussen de stoffen en ziekten als autisme, onvruchtbaarheid, obesitas, diabetes en Cryptorchisme (niet-ingedaalde teelbal). Ook is volgens de studie 70%-100% van IQ verlies en verlies van intellectuele capaciteiten te wijten aan insecticiden en herbaciden en 20%-69% van hyperactiviteit, concentratie- en leerstoornissen aan EDC’s. Ook in deze studie is de dringende roep om minimalisatie van deze stoffen te horen.

Prof. Grandjean noemt het schrikbarend en is ervan overtuigd dat deze chemicaliën niet langer op de markt mogen zijn.

Ook hij roept de Europese Unie op om onmiddelijke actie te ondernemen, de industriële lobby te trotseren en eindelijk van start te gaan met de geplande strategieën, omdat de nood steeds hoger wordt.

In het volgende artikel: De 5 meest voorkomende toxische stoffen in shampoo