De 5 meest voorkomende toxische stoffen in shampoo

Elke substantie die je op de huid smeert komt je lichaam binnen. Nicotinepads zouden niet werken, als dit niet zo zou zijn. Wanneer de douche lekker warm is en de poriën wijd open staan, is het voor stoffen makkelijk om binnen te dringen. Wat je op je huid smeert, moet je ook kunnen eten, is de stelregel. Hoe zit dit met shampoo? Wat zijn de 5 meest voorkomende toxische stoffen waar je hoofdhuid mee in aanraking komt tijdens een shampoo beurt?

“Via huid is erger dan via voeding”

“Wanneer je iets eet worden de afbraak en afvoer ervan tenminste nog ondersteund door speeksel- en maagenzymen. Wanneer chemicaliën rechtstreeks op de huid gaan, worden ze direct in de bloedbaan opgenomen om naar kwetsbare organen te gaan, zonder dat filtering plaatsgevonden heeft”, zegt dr. Mercola. Volgens hem zijn chemicaliën op de huid misschien nog wel erger dan chemicaliën via de voeding

Aanhoudende gezondheidsproblemen

Als je aanhoudende gezondheidsproblemen hebt waar je de vinger niet op kan leggen, zou de oorzaak wellicht de shampoo of een ander verzorgingsproduct kunnen zijn. Ingrediënten in shampoo kunnen een onrustige huid veroorzaken en tevens aanhoudende jeuk, irritatie, astmatische symptomen, sinusitis, allergieën en zelfs kanker. Het zijn ingrediënten die niet door het lichaam herkend worden en dit gooit het immuunsysteem overhoop. Regelmatige verkoudheden, virussen en zelfs schimmelinfecties kunnen het gevolg zijn.

De 5 meest voorkomende en grootste boosdoeners

Sodium lauryl sulfaat

Andere namen: NaC12H25SO4. IUPAC-naam, natriumdodecylsulfaat. Andere namen, NDS, NaDS, natriumlaurylsulfaat, SDS, SLS.

Dit is een reinigingsmiddel en bevochtiger. Omdat SLS goedkoop is wordt de stof veel gebruikt in shampoo, doucheschuim, scheerschuim, tandpasta en andere verzorgingsproducten. Volgens het American College of Toxicology  komt SLS makkelijk via de huid binnen en kan de stof tot 5 dagen in het lichaam blijven circuleren. (1) Er blijven residues achter in het hart, de lever, de longen en de hersenen. Sodium lauryl sulfaat kan vocht en vetten onttrekken uit de haren en huid en veroorzaakt zo uitslag, haarverlies en roos.  Journal of Investigative Dermatology liet weten dat SLS  huid- en haarschade veroorzaakt inclusief ontsteking van de epidermis. (2) 

Een oudere studie maakt melding van DNA schade in cellen. (3)

Sodium laureth sulfaat

Andere namen: laurylethersulfaat, dodecyl(oxyethyleen)sulfaat, NLES (Engels: SLES), natriumlaurylethoxysulfaat

Deze stof is nauw verwant aan SLS en kan irritaties aan ogen en huid veroorzaken. Maar het grootste probleem bij NLES is dat deze stof vaak vervuild is met 1,4 dioxaan: een bijproduct van de ethylatie oxide die de ingrediënten op petroleumbasis zachter moet maken. (4) Het is een bekende kankerverwekkende stof die mogelijk ook de nieren beschadigt. 14 Dioxaan is niet terug te vinden op de ingrediëntenlijst, omdat het een bijproduct is en geen deel van de formule uitmaakt. Dioxaan blijft lang in het lichaam, vooral omdat de lever dit niet effectief kan omzetten.

Parabenen

Dit is een groep chemische conserveringsmiddelen die verwant zijn aan benzoëzuur. Parabenen zitten niet alleen in shampoo, maar ook in andere verzorgingsproducten. Zelfs bij een hele lage dosis, worden parabenen nog gekoppeld aan reproductieve schade en orgaantoxiciteit. (5)   Bij een onderzoek op borstweefsel van 40 vrouwen die een masectomie na een borstkankerdiagnose ondergingen, werd in 99% van de monsters parabenen gevonden. (6) Dit suggereert het verband tussen borstkanker en deze chemicaliën. Parabenen hebben dezelfde eigenschappen als oestrogeen (7) en houden verband met vormen van kanker die ontstaan zijn door een excessieve disbalans van oestrogenen.

Geurstoffen/fragrance

Fragrance klinkt leuk en romantisch, maar de realiteit is dat lekker geurende stofjes in shampoo en andere producten afkomstig zijn van meer dan 3100 chemicaliën.  Deze zijn hoogst toxisch en veroorzaken behalve toxiciteit van lever en andere organen, ook schade aan het centrale zenuwstelsel. Verder veroorzaken ze astma, allergieën, mist in het hoofd, obesitas, hoofdpijn, dermatitis en kanker.  (8) De geurstoffen worden gemaakt van petrochemicaliën en ftalaten en houden verband met leerstoornissen en andere ontwikkelingsstoornissen bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap hoge hoeveelheden in het lichaam hadden. Bijproducten van geurstoffen zijn onder andere dioxine en formaldehyde.

Wanneer je ‘fragrance’ of ‘geurstoffen’ op het etiket ziet staan, zie je niet het hele verhaal. Toen de Environmental Working Group (EWG, een consumentenorganisatie) een veelvoorkomende fragrance testte, bleek dit een cocktail van 14 verborgen chemicaliën te zijn. Ze mogen gebruikt worden, omdat ze beschouwd worden als bedrijfsgeheim.

Polyethyleen glycol

Dit petroleum is ook bekend als PEG en wordt gebruikt om een romige textuur te creëren. PEG kan vervuild zijn met 1,4 dioxaan en ook met ethyleen oxide.  (9) In Californië is de stof geclassificeerd als een gif die de ontwikkeling verstoort. Er is aangetoond dat PEG genotoxisch is. Op een kapotte huid is de stof absoluut giftig.

Gecertificeerd biologisch label

Het is triest dat deze chemische stoffen grootschalig voorkomen in producten voor volwassenen, maar het is nog veel erger dat ze voorkomen in kinder- en babyproducten. Deze groep loopt het meeste risico door deze chemicaliën, omdat hun lichaam al helemaal niet het vermogen heeft om zich te ontdoen van de stoffen en hun huid nog hoogst poreus is. Het kan lastig zijn om producten te vinden zonder de giftige stoffen. De leus ‘natuurlijk’ betekent niet altijd dat het daadwerkelijk puur natuur is. Wanneer je schone producten zoekt, ga dan in ieder geval voor een biologisch label met een certificaat.


Gerelateerd:
Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en Europese wetgeving. Hoe staat het er nu mee?