Kurkuma remt de activiteit van het HPV virus

Curcumine uit kurkuma blijkt steeds vaker een effectieve ziektebestrijder te zijn die een voor een ommekeer bij uiteenlopende ziekten zorgt en hierdoor telkens weer het nieuws haalt. Nu blijkt curcumine ook de activiteit van het HPV virus te vertragen. Dit virus veroorzaakt onder andere mond-, keel- en baarmoederhalskanker.

HPV in de kiem gesmoord

De gele specerij die bekend is uit de Indiase en Aziatisch keuken kan een belangrijke rol spelen bij mondkanker en andere vormen kanker die in verband staan met het Humaan Papilloma virus, dit meldt ecancermedicalscience.

Inmiddels is wel bekend dat een van de actieve ingrediënten van de specerij curcumine is, een antioxidant die het effect van HPV in de kiem blijkt te smoren. HPV is een virus dat baarmoederhalskanker, cervicale kanker en mondkanker bevordert. Kurkuma kan in de toekomst het middel zijn om deze vormen van kanker te bestrijden.

De lijst van genezende eigenschappen van curcumine wordt steeds groter en hier kan weer iets aan toegevoegd worden: “Kurkuma heeft antivirale en kankerbestrijdende eigenschappen. Volgens onze nieuwe bevindingen, kunnen we ook stellen dat de specerij goed voor de mondgezondheid is”,  aldus dr. Alok Mishra, Emory University, USA. “Aangezien mondkanker –door HPV veroorzaakt- steeds meer toeneemt, onderzochten we dit en kwamen we tot interessante conclusies.“

Het nieuwe onderzoek laat zien dat curcumine de HPV-expressie in geïnfecteerde mond kankercellen neerdrukt, doordat het de activiteit van de cellulaire transcriptiefactoren AP-1 en NF-kB vermindert. Dr. Misha geeft verder geen informatie omtrent het onderzoek, maar noemt wel dat het gebruik van kurkuma en andere anti-oxidanten goed zijn voor de gezondheid in het algemeen, en in het bijzonder voor aan HPV gerelateerde mondkanker.

Bron: www.ecancer.org/journal/9/525-