Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Brein Darmflora

Zijn probiotica de nieuwe Prozac?

Share Button

Wanneer je aan mentale gezondheid denkt, denk je aan de hersenen. Dat de darmen hierbij ook een belangrijke rol spelen, is niet bij iedereen bekend. Darmproblemen kunnen tot mentale problemen, angst en depressie leiden. De darm-brein connectie wordt erkend als het grondbeginsel van fysiologie dus dit is niet zo verwonderlijk, al wordt er vaak overheen gekeken.

Probiotica i.p.v. Prozac?

Dat darmbacteriën van invloed op de algehele gezondheid zijn, wordt steeds bekender. Antibiotica, herbiciden, pesticiden en andere chemicaliën bepalen de reacties van ons microbioom. De darmbacteriën zijn niet iets waar we gewoon maar mee te doen hebben. De samenstelling ervan is een resultaat van onze keuzes. Er zijn stapels van bewijs die de betrokkenheid van de darmflora aantonen bij een diversiteit van neurologische ziekten.

Met dit in gedachten is het helder dat het voeden van de darmflora extreem belangrijk is, omdat je eigenlijk twee breinen hebt. Zowel het brein in de schedel als die in de buik hebben specifieke vitale voedingsstoffen nodig.

Yoghurt

Zelfs het eten van een bacterie uit yoghurt heeft een positief effect. In 2013 deed the University of California een studie op depressieve patiënten. De patiënten kregen een probiotica uit yoghurt –onder andere de Lactobacillus bulgaricus- toegediend uit via een supplement. fMRI scans toonden de effectiviteit aan en de conclusie was: ‘De resultaten laten zien dat probiotica uit yoghurt daadwerkelijk de manier kan veranderen waarop het brein op de omgeving reageert.’ De betrokken neuropsychiater liet weten dat patiënten die een maand lang 2x per dag probiotica kregen minder angstgevoelig waren. De activiteit was afgenomen in de twee hersengedeelten (insula en somatosensorisch cortex) die emotie en sensatie reguleren. Ook bleek er bij de probioticagroep een betere connectiviteit te zijn tussen de prefrontale cortex (cognitie) en emotie- en sensatie gerelateerde regio’s.  (1)

Onderzoeksleider van deze studie, dr. K. Tillisch: “Keer op keer horen we van onze patiënten dat ze nog nooit depressieve klachten hadden, totdat ze problemen met de darmen kregen. Dit werpt een nieuw licht op bekende uitspraken als ‘je bent wat je eet’ en ‘onderbuikgevoel’. (2)

Voedingskeuze

De uitkomsten zijn significant in dit huidige tijdperk vol depressies en emotionele misère. De medische behandelingen vandaag de dag zijn niet beter dan die van 50 jaar geleden. Het is duidelijk dat een andere aanpak nodig is en dat voeding een voor de hand liggende manier is om een start te maken.

Inmiddels zijn er veel studies die bevestigen dat voedingskeuze de compositie van de darmflora verandert. Met name groente- en vezelrijke voeding bewerkstelligt een uitgesproken andere compositie dan een meer Westers dieet dat koolhydraatrijk- en vetrijk is.

Ook ander onderzoek laat zien dat bepaalde probiotica angstklachten kan opheffen:

The Journal of Neurogastroenterology and Motility: Bifidobacterium longum NCC3001 normaliseerde angstgedrag bij muizen met infectueuze colitis door de vagale routes binnen de darm-brein te moduleren. (3)

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus heeft effect op het GABA-niveau (Gamma-aminoboterzuur) in de hersenen. GABA is een niet essentieel aminozuur en de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centraal zenuwstelsel, die betrokken is bij veel fysiologische en psychologische processen. Het stresshormoon corticosteron werd verlaagd en hiermee ook de angst- en depressieklachten. Naar alle waarschijnlijkheid doen andere lactobaccilus bacteriën hetzelfde, maar dit is het type dat hier getest werd.  (4)

Grootste concentratie serotonine zit in darmen

Neuronen zitten behalve in de hersenen ook in de darmen. Ook de neuronen die neurotransmitters als serotonine produceren. De grootste serotonine-concentratie wordt gevonden in de darmen, niet in de hersenen.  Misschien is dit de reden waarom antidepressiva –die het serotonineniveau in de hersenen verhogen- niet altijd effectief zijn.

De darmflora zijn kwetsbaar voor voeding en leefstijl

Bewerkte voeding maakt gezonde darmflora kapot en voeden de ongewenste bacteriën en gisten. Dit type voeding creëert een chaos in de darmen op verschillende manieren:

  •  Er zit vaak veel suiker in. En suiker vermijden, met name fructose, is kritiek om depressie te voorkomen of behandelen. Suiker voedt de ziekteverwekkende bacteriën en zorgt voor ontsteking, ook in de hersenen.
  • Ook kunstmatige zoetstoffen en andere synthetische stoffen zetten de mentale gezondheid op het spel. Depressie en paniekaanvallen zijn twee bijwerkingen van aspartaam. Volgens de wetenschappelijke bevindingen die gepresenteerd werden op de ‘65th annual meeting of the American Academy of Neurology’ leidt het drinken van (fris)dranken die gezoet zijn met suiker of kunstmatige zoetstoffen, tot een verhoogde kans op depressie. (5)
  •  Granen worden in het lichaam omgezet tot suikers. Met name tarwe vergroot psychische problemen, van depressie tot zelfs schizofrenie, vanwege de neurotoxische activiteit. Tarwekiem Agglutinine kan voor directe schade zorgen aan de meeste lichaamsweefsels en speelt naar alle waarschijnlijkheid een rol bij het ontstaan van chronische ontstekings- en degeneratieve aandoeningen.
  • GMO’s: de meeste bewerkte voeding bevat genetisch gemodificeerde ingrediënten (vooral maïs en soja). Ze zijn verwoestend voor de gunstige bacteriën. GMO-maïs maakt van je darmen een soort van ‘levende pesticide fabriek’. Gunstige darmbacteriën zijn gevoelig voor glyfosaat residues (het actieve ingrediënt in herbicide Roundup). De GMO-oogsten zijn doordrenkt met Roundup. Glyfosaat verandert én vernietigt de gunstige darmbacteriën, dit blijkt ook uit de toenemende gevallen van dodelijk botulisme bij vee.

Andere factoren die schadelijk zijn voor darmbacteriën:

Antibiotica. Soms zijn ze noodzakelijk. In dat geval: neem gefermenteerde voeding en een probiotica supplement. Vlees met hormonen en antibiotica, GMO-granen.
Water met chloor en fluoride. Antibacteriële zeep.

Het goede nieuws is dat verandering in de darmflora volgens experts al binnen 24 tot stand komt. Bemoedigend dat dit zo snel gebeurt, gezien de noodzaak. Rond de 80% van het immuunsysteem is in de darmen gelokaliseerd is en de toename van gunstige darmbacteriën is onmisbaar voor de hele gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk.

Eet gefermenteerde en ongepasteuriseerde voeding, dit is de beste weg naar een goede darmgezondheid. Sommige gunstige bacteriën in gefermenteerde voeding zijn ook uitstekende opruimers van zware metalen en pesticiden, zoals in: Biogarde yoghurt of Lassi (traditionele indiase yoghurtdrink) en kefir.

Meer informatie: probiotica en onderzoek


Bron: dr. Mercola

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23474283

2. www.psychconnection.wordpress.com

3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21988661

4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

5. www.webmd.com/depression/news/20130104sweetened

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.