10 Huismiddeltjes die echt werken

goedgezond

Je kunt je allerlei kleine aandoeningen behandelen met gewone huis- en keukenmiddeltjes. Ze werken echt.

Zweetvoeten

Als je voeten gênant vies ruiken, kun je ze afvegen met een washandje met wat wodka erop. Vind je dit zonde van de wodka: alcohol doet het ook. De antiseptische alcohol (al dan niet uit wodka) bestrijdt de schimmel en bacteriën, die de vervelende geur veroorzaken. Het vocht waar deze organismen groeien wordt uitgedroogd. Andere tips tegen zweetvoeten zijn:

  • Azijnwater, de voeten na het douchen insmeren met dit water
  • Kampferspiritus, net als azijnwater
  • Boorzuurschilfers, deze strooi je elke dag consequent in de sokken, totdat je van de zweetvoeten verlost bent
  • Warme thee, voeten een week elke dag 20 minuten in een voetbad met warme thee
  • Zinkzalf, elke nacht de voeten insmeren met zinkzalf en dan sokken eroverheen. Na een week zou het gedaan moeten zijn met de zweetvoeten

Behandel ook je schoenen met een desinfecterende spray. Ruiken je schoenen niet lekker meer? Gooi er een handvol soda in en laat het een nacht zo staan.

Spanningshoofdpijn

Als je gestrest of gespannen bent, kan je onbewust de kaken op elkaar klemt en tandenknarsen. En door een verhoogde spanning van de kaakspieren ontstaat dan weer hoofdpijn. De arts van het New England Center adviseert om een potlood tussen de tanden te doen, omdat dit automatisch de kaakspier ontspant. En dit voorkomt pijn. Het is niet de bedoeling om op het potlood te bijten.

Halitosis (slechte adem)

De bacteriën in yoghurt onderdrukken het aantal bacteriën die de slechte adem veroorzaken. Twee keer per dag een schaaltje yoghurt eten moet ertoe leiden dat de goede bacteriën gaan overheersen, zodat de slechte adem-veroorzakers in de minderheid raken. Deze laatste zullen hun omgeving niet meer zo prettig vinden. Meer remedies voor slechte adem

Blaren

Holistisch voedingsdeskundige Janet Maccaro (‘The Doctors Book of Home Remedies’) adviseert om Listerine op de blaren te doen. Het antiseptische mondwater kan 3x per dag op de blaar gedept worden, totdat de plek uitdroogt en niet meer pijnlijk is. Triclosan is een ingrediënt dat veel gebruik wordt in mondwaters, maar Listerine bevat deze schadelijke stof niet. Om blaren te voorkomen kun je voorafgaand aan je geplande activiteit een week lang de voeten deppen met kamferspiritus. Kamferspiritus maakt de huid lokaal sterker en dikker.

Pijnlijke voeten

Een balletje is perfect voor een mini massage aan de voeten. Rol met de pijnlijke voet over een tennisbal, golf bal of een blikje. Een minuut of twee is voldoende. Kloppende en opgezwollen voeten kun je over een fles bevroren water heenrollen.

Hik

De hik kan erg irritant zijn, maar een theelepel suiker kan deze vervelende samentrekking van het middenrif binnen een paar minuten stoppen, zegt professor geneeskunde Andre Dubois van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda. De hik is een myoklonische zenuwtrekking en suiker heft de onvrijwillige samentrekking op.

Zeeziekte

Als je zeeziek of wagenziek bent produceer je overtollig speeksel en word maakt je misselijk. Olijven kunnen dit probleem verlichten. De tanninen in olijven drogen de mond uit en scheppen zo meer rust in de onbehaaglijkheid. Zodra je ook maar iets van zeeziekte bespeurt kun je gelijk een paar olijven eten. Zuigen op een stukje citroen kan ook de truuk doen.

Broze nagels

Bij broze nagels moet je het tekort aan vocht aanpakken, omdat deze conditie van de nagels altijd aan vochttekort te wijten is. Je kunt hiervoor regelmatig een handlotion gebruiken. Maar dermatoloog D.A. Glaser van de st. Louis University School heeft een andere tip: breng voor het slapen gaan plantaardige olie aan op de nagels. Vervolgens doe je vinyl handschoenen aan, dit houdt de olie op de nagels. Door de vinyl handschoenen moet de olie de huid intrekken. Ook de handen zelf blijven zo soepel. Neem geen nagellakremover met aceton, maar met acetaat.

Stress in het verkeer

Pepermunt en kaneel blijken beide vermoeidheid, stress en agressie in het verkeer te verminderen. Onderzoekers van de Wheeling Jesuit University brachten de reacties van 25 studenten in kaar tijdens gesimuleerde verkeerssituaties. Pepermunt bleek vermoeidheid en stress met 20% te verminderen. Kaneel en pepermunt verminderden frustraties met 25% en deden de alertheid met 30% toenemen. Bovendien leek de rit voor de studenten 30% korter dan deze in werkelijkheid was. Als je niet van snoep of kauwgom houdt, kan een aroma diffuser in de auto ook voor dit effect zorgen.

Wittere tanden

Een appel is een veilige manier om de tanden vrij van plak te houden. Appels en ook ander knapperig fruit en groente zijn natuurlijke gebitsreinigers. Het milde appelzuur van de appel voorkomt gele tanden en vlekken. Regelmatig knabbelen op selderij heeft hetzelfde effect. Appels hebben nog een bijkomend voordeel: ze beïnvloeden de stofwisseling positief.

Spoel na het drinken van koffie, thee, wijn en cola de mond met water. Voorkom mondwaters met alcohol: deze kunnen de tanden juist verkleuren.

Share