De beste voeding om symptomen van hooikoorts effectief te verlichten

hooikoorts1.jpg

Wanneer de bloesems weer bloeien, hebben we echt zin in het betere weer. Maar wat zo enerverend zou kunnen zijn, kan aardig verpest worden door hooikoorts. Gelukkig zijn er natuurlijke hooikoorts-bestrijders die net zo effectief zijn als hooikoortsmedicatie en soms zelfs nog effectiever de symptomen verlichten.

Vers gemaaid gras, bloeiende bomen en bloemen en pollen veroorzaken hooikoortsklachten bij naar schatting 1 op de 5 mensen. Hooikoorts wordt ook wel allergische rhinitis genoemd en de klachten kunnen tot in de herfst aanhouden. Hoewel de de aandoening meestal op jonge leeftijd begint, kan het ook later nog toeslaan, bij iedereen.

Kruisreactiviteit

Vaak reageren mensen met hooikoorts ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, met name op groenten en fruit. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt in pollen, lijkt op die in bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die voedingsmiddelen. Mensen met een graspollenallergie reageren vaak ook allergisch op meloen, sinaasappel, tomaat, pinda’s en tarwe, dit heet kruisreactiviteit. Op allesoverallergie kun je meer lezen over kruisreactiviteit.

Ambrosia

'Hooikoortsplant' Ambrosia
‘Hooikoortsplant’ Ambrosia

De ambrosia is een beruchte hooikoortsplant. Veel mensen die allergisch voor deze plant zijn, reageren ook allergisch op zonnebloemzaden, bananen, kamillethee en meloenen. WUR heeft een gratis ambrosia app ontwikkeld die hier te downloaden is.

Nare klachten

Je kunt je behoorlijk ellendig voelen door hooikoorts en echt gevloerd zijn door deze lastige aandoening, zelfs zodanig dat de dagelijkse normale activiteiten tijdelijk niet uitvoerbaar zijn. Soms gaat de aandoening gepaard met ademhalingsproblemen en zelfs met astma-aanvallen. Ademhalingsproblemen, tranende en jeukende ogen, een loopneus, extreem niezen en neusverstopping kunnen je uitputten. De symptomen zijn sinds 30 jaar erger geworden en onderzoekers buigen zich over de reden. Veranderingen in voeding kunnen zeker helpen, net als supplementen, essentiële oliën en leefstijlveranderingen.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Oorontsteking
 • Stemmingswisselingen
 • Jeukende oren
 • Niezen, loopneus, neusverstopping, overtollige slijmproductie
 • Jeukende, waterige ogen
 • Zere keel
 • Verminderde focus en concentratie
 • Verminderde besluitvaardigheid
 • Lage bloeddruk
 • Eczeem
 • Astma

Het scheelt om de tijd buitenshuis te beperken. Op websites zoals pollennieuws is de dagelijkse pollenverwachting te bekijken. Maar binnen blijven is niet de beste oplossing, want wie wil er binnen blijven tijdens mooi lente- en zomerweer?

Om de symptomen aan te pakken is een meervoudige aanpak nodig die gericht is op voeding, leefstijl én er zijn andere natuurlijke remedieën.

De volgende medische condities kunnen de symptomen van hooikoorts drastisch verergeren:

hooikoorts3

 • Astma
 • Stress
 • Neuspolypen
 • Trauma of ziekte
 • Zwangerschap
 • Voedselallergieën
 • Scheef neusschotje

Stoornis van het immuunsysteem

Deze condities, en ook andere, kunnen je immuunsysteem verzwakken. Allergiesymptomen ontstaan wanneer ons lichaam histamine vrijzet in antwoord op een allergeen. Een sterk immuunsysteem is dus de sleutel als je hooikoorts aan wilt pakken. Volgens John Hopkins Medicine  is een allergie dan ook feitelijk een stoornis van het immuunsysteem. Het lichaam reageert overdreven op onschuldige stoffen en produceert antilichamen om de stof aan te vallen. Dit veroorzaakt de symptomen.

Stress

Een slaaptekort maakt je vatbaarder voor allergieën. Het is eigenlijk logisch; te weinig slaap verzwakt het immuunsysteem. Andere factoren die het immuunsysteem verzwakken zijn lichamelijk trauma of operatie, onderliggende ziekte en soms ook emotionele stress. Stress beïnvloedt het immuunsysteem meer dan men over het algemeen verwacht en als je dit verwaarloost kan dit ook uitmonden in allergiesymptomen. Volgens het British Institute for Allergy & Environmental Therapy wordt allergie verergert door stress, en verminderen symptomen van hooikoorts als er iets aan de stress gedaan wordt.

Zwangerschap

Ook zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor hooikoorts, zelfs als ze nooit eerder last van allergie hadden. Naar schatting heeft 1 op de 100 zwangere vrouwen astma tijdens de zwangerschap en hebben nog meer zwangere vrouwen last van hooikoorts. Het is moeilijk om tijdens de zwangerschap de symptomen op een veilige manier te verlichten, wanneer dit niet op een natuurlijke manier gebeurt.

Antihistamine, corticosteroïden en decongestiva

Antihistamine, corticosteroïden en decongestiva neutraliseren het effect van histamine. Ze hebben echter wel bijwerkingen en deze zijn meestal: slaperigheid, verminderd prestatievermogen, droge ogen/neus/mond, rusteloosheid, buikklachten, slapeloosheid, bloedingen en hartkloppingen. Bij kinderen kunnen er ook nachtmerries voorkomen, hyperactiviteit, maagklachten en een verminderde cognitieve functie. De hooikoorts wordt er niet door genezen, alleen de symptomen worden behandeld. Ze worden veelal niet aanbevolen bij zwangerschap, borstvoeding, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, glaucoma, schildklierproblemen en lever- of nierproblemen.

Voeding die je beter kan vermijden tijdens het hooikoortsseizoen
coffee chocola

 • Alchol
 • Caffeïne
 • Reguliere zuivelproducten
 • Chocolade
 • Pinda’s
 • Suiker
 • Kunstmatige zoetstoffen
 • Bewerkte voeding
 • Meloenen en bananen
 • Komkommers
 • Tarwe en soja
 • Kamille
 • Echinacea
 • Schaaldieren
 • Zonnebloemzaden
 • Citroensap uit pak

Bovenstaande voeding maakt de klachten vaak erger. Ook veelvoorkomende conserveringsmiddelen kunnen bijdragen aan de symptomen, zoals: sodium bisulfaat, potassium bisulfiet en de reeds genoemde kunstmatige zoetstoffen. Ook gedroogd fruit, fruitsap met citroen, garnalen en bewerkte voeding maken de hooikoorts erger. Zuivel, gluten, suiker en cafeïne of drankjes die cafeïne bevatten doen dit eveneens. Als je allergisch reageert op de Ambrosia, probeer dan komkommer, bananen, meloenen, zonnebloemzaden, Echinacea en kamille te mijden.

Voeding om van te genieten tijdens het hooikoortsseizoen

appelazijn

 • Rauwe honing
 • Heet en gekruid eten
 • Bone both
 • Voeding die rijk is aan probiotica
 • Ananas
 • Appelazijn
 • Verse biologische groenten
 • Vlees van grasgevoerde dieren
 • Vlees van scharrelkippen
 • Wilde vis

Rauwe honing

Rauwe honing staat bovenaan en niet zonder reden. In een studie (International Archives of Allergy and Immunology) hadden patiënten die honing consumeerden duidelijk minder allergiesymptomen dan patiënten die de conventionele hooikoortsmedicatie nam. Lokale honing verlicht de symptomen omdat het lokale pollen bevat die je je allergie veroorzaken. Een paar eetlepels per dag verbetert waterige, jeukerige ogen, neusverstopping en andere symptomen van hooikoorts.

Gekruid eten

Als je last hebt van overtollig slijm, maak je voeding dan goed pittig. Pittige voeding maakt slijm dunner en maakt het makkelijk afvoerbaar. Kies voor knoflook, ui, gember, kaneel en cayennepeper.

Bone broth

Van kip, rund of lam. Helpt bij ademhalingsproblemen en bij de afvoer van neusslijm. Ook vermindert het ontsteking in het lichaam en wordt het immuunsysteem versterkt.

Probiotica en biologische zuivel

Voeding die rijk is aan probiotica versterken eveneens het immuunsysteem. Maar ook wordt het energieniveau erdoor verhoogt. Voeding die veel voor je doet tijdens een hooikoortsseizoen is kefir, zuurkool, kimchi, kombucha, natto, yoghurt en rauwmelkse kaas. Als je last van overmatig slijm hebt, eet dan biologische zuivelproducten, omdat pasteurisatie alle enzymen vernietigt die het lichaam zo hard nodig heeft.

Bromelaïne uit ananas

In ananas zit het enzym bromelaïne en ook veel vitamine B, C en andere voedingstoffen die je helpen om de klachten van hooikoorts te verlichten. Eet de kern van verse rijpe ananas, die bevat de hoogste concentratie van deze essentiële nutriënten. Een bijkomend voordeel is dat bromelaïne de deling van darm kankercellen stopt, door middel van apoptosis.

Appelazijn

Versterkt net als bone broth het immuunsysteem. Maakt ook slijm dunner en helpt bij de afvoer ervan. Ook ondersteunt het lymfe drainage. Mix een eetlepel drie keer per dag met een eetlepel versgeperste citroen en een halve eetlepel lokale rauwe honing.

Groenten: quercetine werkt als een antihistamine

Wat betreft verse biologische groenten kies je het beste donkergroene geel of oranje. Snijbieten, kool, bieten, wortelen en yamswortel bevatten quercetine. Het is een geheim wapen tegen allergieën en gaat te werk als antihistamine. Het zit ook in rode wijn, appels, groene thee, grapefruit, zwarte thee, bladgroenten en bonen (het meeste zit in appels, uien en knoflook).

Proteïnen, ook belangrijk

Schone proteïnen van wilde zalm, scharrelkippen en biologische grasgevoerde dieren (vooral lam en rund) zijn gunstig om symptomen van hooikoorts te verlichten. Wilde zalm is natuurlijk rijk aan omega-3 vetzuren, essentiële mineralen en uiteraard proteïnen.


GoedGezond zette vorig jaar ook (verrassende) voeding op een rij, die als een anti-histamine werkt en ook de moeite waard is om even te bekijken. 

 

Meer hierover lees je in het artikel 8x Voeding tegen hooikoorts


hooikoorts2

 

 

In het volgende artikel: de beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

 


Referenties
www.webmd.com/allergies/features/seasonal-allergies-4-routes-to-relief?page=3
www.asthmaaustralia.org.au/rhinitis.aspx
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/in-depth/allergies-and-asthma/art-20047458
www.cdc.gov/healthcommunication/toolstemplates/entertainmented/tips/allergies.html
www.acaai.org/allergies/symptoms
www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/allergy_and_asthma/allergies_and_the_immune_system_85,P00039/
www.webmd.com/sleep-disorders/excessive-sleepiness-10/immune-system-lack-of-sleep
www.allergy.org.uk/hayfever.htm
www.acaai.org/allergies/who-has-allergies/pregnancy-allergies
www.webmd.com/allergies/guide/antihistamines-for-allergies
www.webmd.com/asthma/guide/allergies-asthma
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21196761